Tüysüz Kedi Bakımı / Sfenks Irkı Kedi Bakımı

10.12.2022 Deniz Öz


Tüysüz kediler denildiğinde her ne kadar akla ilk olarak Sfenks türü kediler gelse de aslında bu türün dışında da başka tüysüz kedi türleri vardır. Uzun zamandır popüler kedi türleri arasında yer alan tüysüz kediler genellikle arkadaş canlısı ve sosyal canlılar olmaları nedeniyle çok sayıda kişi tarafından tercih edilirler.

Hangi türe ait olursa olsun tüysüz kedi bakımının bazı özel gereklilikleri bulunur. Hatta tüysüz kediler sahiplerinin düşündüğünden daha fazla bakıma ihtiyaç duyabilirler. Evinizin kapılarını böyle bir kediye açmadan önce bunları mutlaka bilmelisiniz. Bu yazımızda sadece Sfenks kedisi bakımı özelinde değil tüm tüysüz kedilerin bakımı özelinde detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

mavi tüylü örtü altında sfenks cinsi kedi

Cilt Sağlıklarının Korunması Gerekiyor

Tıpkı insanlar gibi kedilerin de derilerinde yağ bulunur. Kedilerin tüyleri yağların dağılmasını sağlar. Kediler düzenli olarak tüylerini yalayarak bu işlemi kolaylaştırır. Ancak Sfenks kedisi gibi tüysüz kedilerde bu yağ tabakası cildin üzerinde birikir. Bu yağların temizlenmesi için tüysüz kedilerinize haftalık olarak ılık suyla ve boya ya da parfüm içermeyen hipoalerjenik evcil hayvan şampuanı ile banyo yaptırmanız gerekir. Kedilerin cilt ihtiyaçları doğrultusunda formüle edilen kedi şampuanlarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz. Tahrişe yol açma riski bulunduğu için şampuan banyo sırasında kedinizin cildine çok uzun süre temas etmemelidir. Ayrıca banyo sona erdiğinde kedinizin cildinden tamamen arındırılmış olmalıdır.

Tüysüz kedilerin çok üşümemesi için yeterince kurulanması gerekir. Basit bir havluyla kedinin tamamen kurulanması yeterlidir. Saç kurutma makineleri yüksek ısıda çalıştığı için kedinin cildinde yanıklara neden olabileceğinden kesinlikle kediyi kurutmak için kullanılmamalıdır.

Rutin olarak yıkanmadıklarında tüysüz kedilerde de tıpkı insanlarda olduğu gibi sivilce ve siyah nokta problemi ortaya çıkar. Kedinizde sivilce çıkması durumunda bölgeyi ılık su ve kedilerde kullanıma uygun olan antibakteriyel ürünlerle temizleyebilirsiniz. Bunun işe yaramadığı durumlarda ise problemi kontrol altına almak için veteriner hekim ile görüşmeniz gerekir.

Tüyler sadece kedilerin cildindeki doğal yağı ciltten uzaklaştırmakla kalmaz, aynı zamanda kulakların da temiz kalmasını sağlar. Sfenks kedisi ve diğer tüysüz kedilerin çoğunnun kulakları da kürke sahip olmadığı için çok çabuk kirlenebilir. Bu nedenle tüysüz kedilerde banyo ile birlikte rutin kulak temizliğinin yapılması da son derece önemlidir. Bu şekilde kulakta biriken kirlerin kulak enfeksiyonuna yol açma riski minimuma iner. Kedinin kulaklarını temizlemek için kulak temizleyici çubukları kullanmak mümkündür. Küçük bir parça nemli pamuk ile kulağın içerisini eksiksiz bir şekilde temizleyebilirsiniz.

lavaboda oturan kedi siliniyor

Tırnak Kesimine Yavruluktan Alışmaları Önemli

Kedilerin tırnakları halı ya da battaniye gibi eşyalara takılmalarını önlemek için düzenli olarak kesilmelidir. Ayrıca uzun tırnaklar kedinin yürümesini de zorlaştırır. Tüysüz kediler için tırnakları kesmek bir kademe daha önemlidir. Bu kedilerde tüy olmadığı için uzun tırnaklar kaşınma sırasında kedinin kendisini yaralamasına neden olabilir. Hatta açık yaralar enfekte olarak ciddi sağlık problemlerine dönüşebilir.

Özellikle yavruluk döneminden itibaren kediyi tırnaklarının kesilmesine alıştırmalısınız. Kedilerin tırnağını kesmek her ne kadar ilk başta zor gibi gözükse de kedileri buna alıştırmak kolaydır. Kediler için tırnak ve bakım ürünleri çeşitlerini buradan inceleyebilirsiniz.

turuncu yelek giyen sfenks cinsi kedi

Sıcak Tutulmaları Önemli

Sonbahar ve kış aylarında kedinizin bol miktarda battaniyeye ve tüylü kedi yatağına erişimi olduğundan emin olmanız gerekir. Bazı kedi sahipleri kedilerine kıyafet giydirmeyi tercih etse de her kedi kıyafet giydirilmesinden hoşlanmayabilir. Ayrıca tüysüz kedilerin cildi kolay yağlanabildiği için kıyafetlerinin sık sık yıkanması gerekir.

Sfenks kedisi gibi tüysüz kediler özellikle kış aylarında güneş ışığında, yatakta ya da insanların yanında ısınmaya çalışır. Kediniz güneşlenmeyi seviyorsa güneş ışığı altında çok uzun süre kalmamasına dikkat etmeniz gerekir. Aksi takdirde cildinde güneş yanığı oluşabilir.

Tüyler sadece kışın soğuğa karşı yalıtım sağlamaz, aynı zamanda sıcak havalarda da kedinin temel vücut sıcaklığının düzenlenmesine yardımcı olur. İlkbahar ve yaz aylarında tüysüz kedilerin klima ya da vantilatör gibi serinleyebileceği yerlere erişimi olduğundan emin olmanız gerekir. Öte yandan tüysüz kediler çok kolay bir şekilde üşür. Bu nedenle sıcak yaz aylarında bile kediniz kendini ısıtmak için battaniyeye ihtiyaç duyabilir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.