Yavru Kediler Anneleri ile Ne Kadar Kalmalı?

22.05.2021 Deniz Öz


Kedi sahiplenmeyi düşünenlerin bilgi sahibi olması gereken önemli bir konu ile karşınızdayız. "Anne kediler yavrularını ne zaman bırakır?" sorusunun yanıtları doğru bilinmediği takdirde erken sahiplenme süreçleri ile karşılaşılabiliyor. Elbette doğru zamanda sahiplenme her zaman bir tercih olamıyor, sokakta doğum yapan sayısız anne kedi birçok farklı nedenle yavrularından ayrı kalırken yavru kediler de zorlu şartlar altında annelerinin koruması olmadan hayatta kalmaya çalışıyor. Bu yazımızda ideal koşulları ele almaya çalışarak "yavru kedi annesinden ne zaman ayrılır?" sorusunun yanıtlarını sizlerle buluşturacağız. Keyifli okumalar dileriz.

Yavru Kediler Ne Zaman Sütten Kesilir?

Kediler yavrularını ne zaman bırakır? sorusu ile anne kedilerin yavrularını sütten kesme zamanı arasında doğrusal bir bağ bulunur. Anne kediler tipik olarak yavrular 1 aylık olduklarında yavaş yavaş onları sütten kesmeye başlarlar. Ancak bu süre ya da bu davranışın yavrular 1 aylık olduğunda sergilendiğinin ifade edilmesi yavru kedilerin sütten kesilmesi gerektiği şeklinde yorumlanmamalıdır. Yavru kediler bu dönemde hala anne sütüne ihtiyaç duyarlar ve anne sütü bağışıklık sistemlerinin güçlendirilmesi ve gelişimlerinin hızlı bir şekilde devam edebilmesi için kritik öneme sahiptir. Kedilerin sütten kesilmesi yaklaşık 2 aylık sürede tamamlanır. Fakat anneleri ile birlikte yaşamaya devam etmelerinin önerildiği süre 3-4 ayı bulabilir. Bu süre yavrular ve anne özelindeki değişkenler doğrultusunda şekillenebilmektedir.

Kediler annelerinden 1 aylık olduklarında ya da erken bir dönemde ayrılsalar da anne sütü besin değerlerine sahip olan süt tozları ile beslenmelidir. Buraya tıklayarak süt tozu ürünlerini inceleyebilirsiniz. Yavrular 2 aylık olduklarından sonra yavaş yavaş kedi konservelerini ve yumuşatılmış yavru kedi mamalarına yönelebilirler. Kediler yavrularını ne zaman bırakır sorusuna gelirsek bu sorunun yanıtı yavruların ihtiyaçları doğrultusunda verilebilir. Annelerinden az emmeye başladıkları süreçte annelerinin yavrulardan uzaklaşabileceği ifade edilebilir. Ama tam olarak bu noktada bilinmesi gereken önemli bir unsur vardır. Yavruların gelişimsel ihtiyaçlarının yalnızca anne sütü ile beslenmeye indirgenmemesi önemlidir. Annelerinin sıcaklığı, onları eğitmesi, kardeşleri ile oynadıkları oyunlar onların gelişim süreçlerinin önemli yapıtaşlarıdır.

Kediler Yavrularını Erken Bırakırsa...

Kediler yavrularını erken bırakırsa ya da yavrular annelerinden zamanından önce ayrılırlarsa bu durumun yavru kedi sağlığı açısından ciddi sorunlar doğurabileceği bilinmektedir. Yavrular dünyaya geldikten sonraki birkaç hafta onların gelişimi için kritik öneme sahiptir. Kolostrum ve anne sütündeki besinler kemik gelişiminde, göz sağlığında, iç organların gelişiminde belirleyici role sahiptir. Kedilerin yavrularından erken ayrılmasının davranışsal sorunlara da neden olabileceği bilinmektedir. Anne kediler yavrularına hayatta kalmalarına yardımcı olan yetileri kazandırırlar ve erken dönemde sakin kalmalarını sağlayan feromonlar salgılarlar. En basitinden yavru kediler kendilerini temizlemeyi annelerinden öğrenirler ki bu davranış onların temizliğinden çok daha fazla bir öneme sahiptir. Sosyalleşmelerinde annelerinin önemli bir rolü vardır, yine sosyalleşme yavruların gelişimsel dönemlerinde hayatta kalma becerilerini artıracaktır. Bu örnekleri çoğaltmak mümkündür.

Anne kedi yavrularını erken terk ettiğinde ya da dile getirmek istemediğimiz bir nedenle anneler ve yavrular olması gerektiğinden önce ayrıldıklarında yavruların yeni yuvalarına adapte olmaları zorlaşabilir. Ürkek, korkak ve hatta saldırganlık gibi davranışların yaygın görülmesi mümkündür. Annesinden erken ayrılan bir yavru sahiplenildiğinde yavru ile her zamankinden fazla ilgilenilmesi, sosyalleşmesi ve mutlu bir kedi olarak gelişmesi için çaba harcanması gerekir.

yavrusunu yalayan anne kedi

Yavru Kediler Ne Zaman Annelerinden Ayrılır?

Yavru kediler ne zaman anneden ayrılır sorusuna ne yazık ki kesin bir yanıt verilemiyor. Ancak ideal süreden bahsetmek neyse ki mümkün. Veteriner hekimlerin ve hayvan davranış uzmanlarının önerileri yavru kedilerin annelerinden 3 aylık olduklarında ayrılabilecekleri yönünde. Bazı yavrular daha erken harekete geçebilseler de ideal şartlar altında bu sürenin 12-13 hafta olması gerektiği ısrarla vurgulanıyor. Böylece yavrular hem yeni yuvalarına daha iyi adapte olabiliyor hem daha sosyal canlılar olarak gelişimlerini sürdürebiliyor hem de daha sağlıklı kediler olarak yetişkinliğe doğru adım atabiliyor.

Anneler Hem Besler Hem Gelişimlerine Katkı Sunar

Anne kedilerin hamilelik döneminden itibaren değişen ihtiyaçları onların yaşamlarını büyük ölçüde etkiler. Anne kediler hızla acıkır, daha çok besin tüketmeleri gerekir. Gebe kedinin beslenmesi ciddi bir farklılık anlamına gelir. Hamile kedi davranışları da bu süreçte etkisini hissettirmeye başlar. Gebeliğin sonuna yaklaşıkça güvenli ve huzurlu bir yer gereksinimleri duymaları muhtemeldir. Yavrularını dünyaya getirdikten sonra ise sorumlulukları her zamankinden daha fazla olur. Artık hem doymak zorundadırlar hem de doyurmak zorunda oldukları yavruları vardır. Ev şartlarında güvenle yaşayan kediler için bu süreç sokakta yaşayanlara oranla hem daha kolay hem de konforludur. Sokakta anne olan kedilerin mücadelesi yavrularını dünyaya getirmeleri ile de sonlanmaz. Onları korumak, gelişimlerine destek olmak sorumlulukları devam eder. Yavrularını kaybetmek şüphesiz büyük bir yıkım olur onlar için, evde yaşayan anneler için de durum pek farklı değildir. Bu nedenle sahiplenme kararı verilirken, annesi yaşayan yavrular sahiplenilecekse detaylı düşünmek ve tabii ki sabretmek gerekecektir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.