Kediler Neden Topallar?

23.02.2022 Deniz Öz


Her zaman enerjileri ile baş döndüren kediler bir anda atlayıp zıplamaktan kaçınabilirler, hareketlerinde daha temkinli olabilirler ve zaman zaman yürürlerken acılarının yansıması olarak topallayabilirler. "Kediler neden topallar?" sorusuna verilebilecek birçok farklı yanıt vardır. Eklemler, kaslar, kemikler, sinirler ya da cilt ile ilgili sorunlar kedinin topallamasına yol açabilir. Özellikle dışarıda yaşayan veya zaman zaman dışarıya çıkan kedilerde ani başlangıçlı topallama mutlaka sorgulanması gereken bir sağlık belirtisi olarak değerlendirilmelidir. Dışarıda alınan bir travma kedilerin topallamasına yol açabilir ve sorunun kaynağı her zaman açık yara ile kendini belli etmediğinden acil müdahale gereksinimi ortaya çıkabilir. Bu yazımızda kedilerde topallama nedenleri ve "topallayan kediye ne yapılır?" sorusu özelinde bilgi aktaracağız.

beyaz zeminde yatan gözleri açık tekir kedi

Kedilerde Topallama ile İlgili Görülebilen Belirtiler

Kedilerde topallama tek belirgin semptom olarak ortaya çıkabilirken bazı durumlarda ek belirtilerle eş zamanlı görülebilir. Ateş, nefes almada zorluk, uzuvlara dokunulduğunda ağrı, hareket etmekten kaçınma, yemek yememe, her zamankinden çok temizlenme, enerji azlığı, bacaklarda ya da eklemlerde şişlik, uyumakta zorlanma ya da her zamankinden çok daha fazla uyunması gibi durumlarda tedbiri elden bırakmamak ve kedilerin genel sağlık kontrollerini yaptırmak gerekir. Kediler neden topallar? sorusunun yanıtı genellikle bacaktaki yumuşak doku zedelenmesi olsa da temel sorunun belirlenebilmesi için x ray gibi görüntüleme tekniklerine başvurulması gereklilik haline dönüşebilir. Yumuşak doku zedelenmesine ve yumuşak doku zedelenmesine bağlı travmaların haricinde topallamaya yol açabilen çeşitli medikal sorunların olması da mümkündür.

Kedilerde Topallama Nedenleri

Artrit

Artrit tüm yaştaki kedilerde topallığa ve çeşitli hareket sorunlarına yol açabilir. Kemik kırılmasından ya da yaradan farklı olarak kedi sahiplerinin fark etmesinin zaman alabildiği bu eklem hastalığı ilerleyici bir özellik taşır. Eklem bölgelerinde meydana gelen doğal aşınma, yaşı ilerleyen kedilerde daha sık görülmekle birlikte genç kedilerde de eklem gelişim bozuklukları sonucunda ortaya çıkabilir. Kedilerde artritin kesin sonuç veren bir tedavisi bulunmamakta yine de kedilerin ağrılarının kontrol edilmesi ve hayat konforlarının artırılması mümkün olabilmektedir. Kedilerde Artrit Nedenleri ve Belirtileri adlı içeriğimizi buradan okuyabilirsiniz. Kedilerde artrit nedeniyle yaşanan şikayetlerin minimize edilmesinde onlara konforlu bir yaşam alanı sunmak, kilo kontrollerini sağlamak ve gerekli olması halinde vitamin ve ek besin kullanmak gibi çeşitli yöntemlerin kombinasyonu tercih edilebilir.

ön patilerine kafasını yaslayan üstün kedi

Tırnak Batıkları

Çok karşılaşılan ya da ön görülen bir durum olmasa da kedilerin tırnaklarında batık oluşumu söz konusu olabilir. Özellikle uzun tüylü kedilerde fark etmesi oldukça zor olabilen tırnak batıkları kedilerde ağrı ve topallama şikayetlerinin eş zamanlı görülmesine neden olabilir. Bu gibi bir durumda veteriner hekimler batık tırnağı çıkartır ve iyileşme sürecinde enfeksiyon oluşum riskini ortadan kaldırmak için antibiyotik tedavisi başlatılır. Kedilerde tırnaklarda batık olup olmadığını kontrol etmek için rutin bakım süreçlerinin aksatılmaması önemlidir.

Travma

Kedilerde topallamanın en sık görülen nedenlerinden biri kedilerin düşmesi, kavga etmesi ya da kazaya uğraması gibi farklı nitelikteki travmalara maruz kalkmalarıdır. Travmaya bağlı yaralanmalar kaslarda gerilme, kemiklerdeki kırılma, açık yaralar, bağlarda ve tendonlarda yırtıklar ile birlikte görülebilir. Kimi zaman iç kanama gibi acil müdahale gerektiren sonuçlar da meydana gelebilir. Özellikle kedilerin bacakları garip bir açıyla sarkıyorsa travma sonrası kemik kırılması ya da kemik çıkmasından bahsedilmesi mümkün olur.

Tüm bunlara ek olarak kedi kavgası sırasında ısırılma ve enfeksiyon kapılması, dizde çapraz bağ yaralanması, omurilik sorunları, yavru kedilerde kedi gribi, böcek sokmaları, kıkırdak problemleri gibi çeşitli durumlarda da kedilerde topallama ortaya çıkabilir.

veteriner hekim kontrolünde yavru tekir kedi

Topallayan Kediye Ne Yapılır?

Topallayan kedinin topallama haricinde ek bir semptom gösterip göstermediğinin takip edilmesi oldukça önemlidir. Topallama nedeni biliniyorsa ve bu neden araba kazası gibi tehlikeli sonuçlara yol açabilecek bir durumsa zaman kaybetmeden veteriner hekimlere gidilmelidir. Kedilerde genel bir rahatsızlık varsa veteriner hekimler genel sağlık kontrollerinin ardından ağrı kesici ilaç yazabilirler ve iyileşme sürecinde kedilerin konforunu artırmaya yönelik önerilerde bulunabilirler.

Topallamanın nedeni açık bir yaraysa yaranın derinliğine göre dikiş atılması ya da abse oluşumu ise antibiyotik tedavisine başlanması gerekebilir. Kediler neden topallar? sorusunun yanıtı patiye batan bir cisim olduğu takdirde veteriner hekimler objeyi patiden çıkararak yarayı temizlerler. Topallamanın nedeni kırık ve çıkık gibi daha ciddi bir sorun olduğunda kedilerin ameliyat edilmesi gündeme gelebilir.

Yazımızın önceki kısımlarında da belirttiğimiz gibi kedilerin topallamasının nedeni artrit olduğu takdirde temel amaç tedavinin kesin sonucuna erişilmesinden ziyade kedilerin konforunun arttırılması ve ağrılarının azaltılmasıdır. Bu kapsamda tedavi sürecinin daha detaylı planlanması gereklilik haline gelebilir. Eklem sağlığının iyileştirilmesi için veteriner hekim önerileri ile kedi vitamin ve ek besinlerinin kullanımı gerekebilir. Kedi vitamin ve ek besinlerini buradan inceleyebilirsiniz. Ek olarak kedilerin yataklarını zorlanmadan çıkabilecekleri alanlara koymak, mama ve su kapları ile tuvaletlerini kolaylıkla erişebilecekleri yerlere konumlandırmak yaşam konforlarının artırılması adına önemli adımlar olarak ön plana çıkar.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.