En Tüylü Kedi Irkları

06.07.2022 Aysegül Tunçay


İran, Maine Coon ya da Scottish türlerinin ortak özelliklerinden birisi de çok uzun tüylü olmalarıdır. Kedilerde uzun ya da kabarık tüy gibi özellikler genetik özellikler arasında yer almaktadır. Kedilerde tüylerin karakteristik özellikleri fibroblast büyüme faktörü 5 ya da kısaca FGF5 geni tarafından düzenlenmektedir. Bu nedenle bazı kediler daha uzun tüylere sahipken bazı kedilerin tüyleri daha kısadır. Uzun tüylü kedilerin ortak özelliklerinden birisi de her gün düzenli olarak taranma ihtiyaçlarının olmasıdır. Tüylü kedi cinsleri için düzenli taranma sağlığı da etkileyen bir ihtiyaçtır. Aksi takdirde kedinin tüylerinde karışıklıklar ve topaklanmalar meydana gelir. Bu durum kediler için ağrılıdır. Orta uzunlukta tüyleri olan kediler için ise iki günde bir taranma yeterli olmaktadır. Kedilerin tüy yapılarına göre farklı tarak ya da tüy toplayıcıların kullanılması gerekebilir. Kedilerin tüy bakımları için ihtiyaç olabilecek kedi tüy taraklarına burayı tıklayarak, kedilerin tüy sağlığı için kullanılan takviyeleri de burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz. En tüylü kedi türleri görünüş olarak oldukça sevimlidir ancak düzenli olarak bakım yapılması gerektiği için diğer kedi türlerine göre bakımları biraz zahmetli olmaktadır.

maine coon

1. Maine Coon

Maine Coon kedileri genellikle kışları sert geçen soğuk iklimlerde yaşarlar. Bu nedenle doğal tüyleri de bu iklime dayanacak şekilde gelişmiştir. Maine Coon kedilerin tüyleri aşırı yoğun ve su geçirmezdir. Ayrıca büyük patileri de kar üzerinde yürümeyi kolaylaştırır. Maine Coon cinsi kedilerin birçok ayırt edici özelliği bulunur. Aile yaşamına muazzam bir uyumla adapte olan Maine Coon cinsi kediler, en sadık kedi ırkları arasında da yer almaktadır.

balinese

2. Balinese

Bali bölgesinin meşhur türü olan bu kediler göz kamaştırıcı mavi gözleri ile meşhurdur. Ancak kedilerin tüyleri de en az gözleri kadar göz kamaştırıcıdır. Akrabaları olan Siyam kedilerinden daha uzun tüylere sahiptirler. Bu türün en önemli özelliklerinden birisi de hipoalerjik olmasıdır.

iran kedisi

3. İran Kedisi

İran kedileri de tüyleriyle ünlü bir diğer kedi türüdür. Tüylü kediler arasında en popüler tür olan İran kedilerinin sakin ve sevecen yapısı onu herkes tarafından sevilen bir kedi haline getirmektedir.

norwegian forest

4. Norwegian Forest

Weige olarak da bilinen bu kedi türünün kökleri Vikinglere dayanmaktadır. Maine Coon gibi bu türün kedileri de soğuk iklimlerde yaşamaktadır. Bu nedenle oldukça kalın ve su geçirmez tüylere sahiptir. Çok tüylü kedi türlerinin yıkanmaması gerekir, bu gereklilik Weige ırkı kediler için de geçerlidir.

himalayan

5. Himalayan

Himalayan kedilerinin en önemli özellikleri biraz İran biraz da Siyam kedilerine benzemeleridir. Bunun en büyük nedeni Himalayan türünün bu iki türden gelmesidir. Sonuç olarak ortaya uzun ve kıvırcık tüylü bir kedi ortaya çıkmıştır.

angora

6. Ankara Kedisi

Kökleri 15. yüzyıla dayanan Ankara kedisi çok tüylü kedi türlerinden bir tanesidir. Ankara kedisinin mavi ya da yeşil gözleri uzun tüyleriyle bir araya geldiğinde onu oldukça sevimli bir canlı haline getirmektedir.

birman

7. Birman

6 farklı renge ve iki farklı tüy desenine sahip Birman kedileri oldukça göz alıcı bir görünüme sahiptirler. Evcil uzun tüylü kedi sahiplenmek isteyenler için en iyi tercihlerden birisidir. Her ne kadar kökleri tam olarak bilinemese Birman kedilerinin Burma ve Siyam kedilerinden geldiği düşünülmektedir.

laperm

8. Laperm

Laperm türünün adından da anlaşılacağı üzere tüyleri perma yapılmış gibi gözükmektedir. Laperm kedilerinin ense, kulak ve kuyruk tüyleri oldukça kabarıktır. Bu yönüyle Laperm kedileri, en kabarık tüylü kedi türleri arasında yer almaktadır.

somali

9. Somali

Somali kedileri aslında Abyssininan türünün uzun tüylü halidir. Orta boy kedi türleri arasında yer alan Somali kedilerinin kahverengi, kırmızı, tarçın rengi, mavi ve gri renkli tüyleri olabilmektedir. 1960 - 1970'li yıllara kadar farklı bir tür olarak kabul edilmeyen bu kediler, 70'li yıllardan sonra ayrı bir tür olarak kabul edilmiştir.

scottish fold

10. Scottish Fold

Scottish fold türünün en ayırt edici özelliği öne doğru kıvrılmış kulaklarıdır. Sonraki özelliği ise onlara oldukça sevimli bir görünüş sunan kabarık tüylü kedi görünümüdür.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.