Maine Coon Kedisi Özellikleri ve Bakımı

12.02.2024 Aysegül Tunçay


Diğer kedi ırkları ile kıyaslandığında devasa boyutları, devasa boyutları ile tezat oluşturan sevgi dolu hâlleri, yumuşak ve uzun tüyleri ile Maine Coon dünya genelinde popülerliğini koruyor. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en eski kedi ırklarından biri olan Maine Coon kedileri, ilk bakışta büyük boyutları ile tedirginlik yaratabilse de onların sakin ve uysal doğası negatif olabilen ilk izlenimi kısa sürede pozitife döndürüyor. En büyük evcil kedi ırkları arasında yer alan Maine Coon hakkında hazırladığımız blog yazımızda bu kedi türünün fiziksel özellikleri, karakteri ve bakım gereksinimi hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz.

sarı tüylere sahip maine coon

Maine Coon Kedisi Genel Özellikleri

Maine Coon, Amerika Birleşik Devletleri'nin tek uzun tüylü kedi ırkı olarak kabul edilmektedir.

Nazik dev olarak nam salan Maine Coon kedi ırkının öne çıkan fiziksel özelliklerinden ilki boyutlarıdır. Erkek Maine Coon kedilerin ağırlığı 9,07 kilograma kadar çıkabilir, ırka mensup kedilerin ortalama ağırlıkları 4 - 8 kilogram arasında değişebilir. Uzunlukları ise 48,26 - 76,2 santimetre aralığındadır.

Büyük boyutlarına rağmen vücutları güçlü ve oldukça orantılıdır. Güçlü kasları vardır ve göğüsleri geniştir. Büyük ve yuvarlak patileri karda yürüyebilmelerini kolaylaştıracak geniş yüzey alanına sahiptir. Tüyleri uzundur ve ipeksi bir dokudadır. Uzun ve kalın tüy yapısına sahip olan Maine Coon'ların tüylerinin rengi değişiklik gösterebilir: Siyah, gri, çikolata, kahverengi, kum rengi, bej, turuncu, beyaz ve krem renkli tüylere sahip oldukları bilinir. Kabarık tüyleri onların olduklarından da büyük görünmelerine yol açar. Gözleri oval şekle sahiptir, gür tüylerle kaplı kuyrukları uzundur. Yüzleri üçgenimsi yapıdadır ve elmacık kemikleri belirgin olur.

gri tüylü maine cool

Maine Coon Kedisi Karakteri ve Davranışları

Nazik dev olarak anılmaları boşa değil: Maine Coon kediler son derece sevgi dolu canlılardır. Diğer evcil hayvanlar ile de insanlar ile de arkadaşlık kurabilirler. Kendilerine sevecen yaklaşım sergileyen çocuklarla araları oldukça iyidir. Enerjileri çok yüksek değildir, aynı şekilde oyun oynamayı sevseler de oyunlara bağımlı olmadıkları bilinir. Miyavlamaya eğilimleri fazladır, zaman zaman sesleri fazlaca çıkabilir. Onları tanımlayan en önemli özelliklerden biri çok zeki olmalarıdır. Eğitim süreçlerine pozitif yanıt verirler. Kedilerde eğitim sürecinin başlangıcı hakkında detaylı bilgi almak isterseniz Yavru Kedi Eğitiminin Püf Noktaları adlı içeriğimizi okuyabilirsiniz.

Erken dönemde sosyalleştirildiklerinde yaşam boyu sosyalliklerini korurlar. Diğer birçok kediden farklı olarak evin en kalabalık odasında durmayı, ilginç durumlarla karşılaşmayı severler. Kendilerini ifade ederken nazik sesler çıkardıkları ve ses tonlarının istekleri doğrultusunda farklılaştığı ifade edilebilir.

Adaptasyon yetenekleri muazzam ölçüde gelişmiştir. Sahiplenme sonrası aile bireylerine sevgiyle bağlanırlar ve ideal oranda egzersiz yaptıklarında sakinliklerini sürdürebilirler. Yavruluktan itibaren bakım süreçlerine alıştırılmaları gerekir. Bakım süreçlerine alıştırılırken hem lezzetli hem de faydalı ödül mamalarıyla buluşturulmaları mümkündür. Kedilerin eğitim süreçlerine ilgisini artıracak ödül maması çeşitlerini buradan inceleyebilirsiniz.

gri beyaz tüylere sahip maine coon

Maine Coon Kedisi Bakımı ve Sağlığı

Maine Coon kedilerin tüylerinin bakımının doğru şekilde yapılması, bakım süreçlerinin temelini oluşturur. Tüyleri uzun, ipeksi ve hafif yağlıdır. Tüy yapısı suya dayanıklıdır ve soğuk havalarda bu kedi ırkının korunmasını sağlar. Maine Coon kediler çok fazla tüy dökmezler, yine de uzun tüylerinin karışmaması ve sağlıklı olması adına düzenli olarak, haftada minimum 1-2 defa taranmaları ve fırçalanmaları gerekir. Veteriner hekimlerin de önerileri ile nadiren de olsa banyo yapabilirler. Banyo yaptırılacağında mutlaka kedilerin cilt sağlığına zarar vermeyen kedi şampuanları kullanılmalıdır. Kedi şampuanı çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz. Onların ayırt edici özelliklerinden biri de suyla oynamaktan keyif alan kediler arasında yer almalarıdır.

Maine Coon bakımı kapsamında tırnaklarının kesilmesi de önemli bir gereklilik olarak düşünülmelidir. Ağır ve büyük kediler olduklarından tırnaklarının çok uzaması hem hareket ederlerken ağrı çekmelerine hem de olası kazalarda tırnaklarının kırılmasına neden olabilir. Ek olarak kulak temizlikleri de düzenli olarak gerçekleştirilmelidir. Kulak temizlikleri sırasında kedilerde kulak temizliği için özel olarak üretilmiş ürünler tercih edilebilir. Kulaklarının içinde kokulu salgıya ya da kızarıklığa rastlanırsa veteriner hekimlerce muayene edilmeleri gerekir. Maine Coon kedisinin bakım süreçlerine diş temizliğinin de dâhil edilmesi tavsiye edilir. Erken dönemden itibaren diş ve diş eti problemleri yaşayabildikleri bilinmektedir.

Maine Coon kediler ilgiyi, insanlarla zaman geçirmeyi ve oyun oynamayı sever. Onlarla bağ kurarken aynı zamanda egzersiz ihtiyaçlarını karşılayacak interaktif oyunlar için zaman ayrılması da bakım süreçlerinden ayrı düşünülmemelidir.

Maine Coon kedisi, diğer tüm kediler gibi yaşam evresine, genel sağlık durumuna, aktivite seviyesine ve damak zevkine uygun kaliteli mamalar ile beslenmelidir. Obeziteye yatkın bir ırk olduğundan öğün sayısının doğru belirlenmesi ve atıştırmalık seçiminin dikkatle yapılması gerekir. Mama ve su kaplarının seçimi de son derece önemlidir. Maine Coon kedilerin uzun bıyıkları bulunur. Fazla derin ve dar kaplar bıyık stresi oluşmasına neden olabilir. Detaylı bilgi için Kedilerde Bıyık Stresi içeriğimizi okuyabilirsiniz.

Maine Coon kediler sağlıklı beslendiklerinde, ideal oranda egzersiz yaptıklarında ve bakımları aksatılmadığında genel anlamda sağlıklı kedi ırkları arasında gösterilir. Ancak diğer saf ırklar gibi onların da yatkın oldukları çeşitli sağlık sorunları bulunduğu bilinir.

koyu gri tüylere kehribar rengi gözlere sahip Maine Coon

Maine Coon'larda Yaygın Sağlık Sorunları Nelerdir?

Polikistik Böbrek Hastalığı: Kedilerin böbrekleri vücutlarındaki atıkları süzer, vücudun sıvı ve elektrolit dengesinin korunmasına yardımcı olur ve temel hormonların üretiminde görev yapar. Böbreklerde kist oluşması durumuna kedilerde sıklıkla rastlanabilir ve bu kistler böbreklere kalıcı zarar verebilir.

Kalça Displazisi: Büyük ırk köpeklerden duymaya alışkın olduğumuz bu ortopedik hastalık, Maine Coon cinsi kedilerde de görülebilir. Büyük ve ağır bedenleri olduğundan çok fazla zıplamalarının, merdiven çıkmalarının ve aşırı kilo almalarının önlenmesi önemlidir. Eklem sağlıklarını destekleyen bir beslenme planı da ortopedik sorunların oluşma riskinin azalmasına yardımcı olabilir.

Kronik Gingivit: Periodontal hastalıkların başlangıç evresi olarak kabul edilen diş eti iltihabı gingivit olarak adlandırılır. Tüm kedilerde diş eti iltihabı görülebilse de Maine Coon kediler için bu risk daha fazladır. 7 aylık gibi erken bir dönemde dahi diş eti iltihabı ile karşılaşabildikleri bilinir. Bu nedenle Maine Coon kedilerin dişlerinin düzenli olarak fırçalanması son derece önemli bir gereklilik olarak kabul edilir.

Hipertrofik Kardiyomiyopati: Kedileri en sık etkileyen kalp hastalıklarından biridir. Kalp kaslarının kalınlaşması ile karakterize bu hastalık kanın etkili şekilde pompalanmasını engelleyebilir. Erken dönemde belirgin bir semptoma yol açmaz, ilerledikçe nefes darlığına yol açabilir. Belirtileri sonradan ortaya çıkacağından genel sağlık kontrollerinin ihmal edilmemesi önemlidir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.