Su ile Oynamayı Seven Kedi Irkları

17.04.2021 Deniz Öz


Kediler hakkında yaygın bilinen gerçeklerden birisi de onların sudan nefret ettikleridir. Ancak farklı karakterleri ve kendilerine özgü tavırları ile kedilerin sadece insanları şaşırtma noktasında çok başarılı olduklarından emin olabiliyoruz. Çünkü bazı kediler yüzmeyi çok sevmeleri ile tanınırlar. Kedigiller ailesinde kaplanların ve jaguarların yüzmeyi çok sevdiği bilinen bir gerçek. Ataları arasında iyi yüzücülerin bulunması bazı kedilerin de suya karşı ilgisinin olmasına neden oluyor. Bazı kediler suyu çok sever ve evdeki akvaryumlar onlar için iyi bir yüzme alanı olabilir. Bu nedenle suyu ve yüzmeyi seven bir kediniz varsa akvaryumunuzu koruduğunuzdan emin olmayı unutmamalısınız. Suyu seven kedilerin suya girdikten sonra tüylerinin taranması ve güzelce kurutlması gerekir. Kedilerin ırklarına ve boyutlarına göre tasarlanan kedi tarak ve fırçalarına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

uzun tüylü beyaz ankara kedisi

Ankara Kedisi

Oldukça zarif ne narin bir görünüme sahip olsalar da Ankara kedilerinin çok oyuncu olduğu bilinir. Uzun ve ipeksi tüyleri onların gerçek bir kraliyet üyesi gibi gösterse de suya karşı zaafları tüylerinin sıkça ıslanması ile sonuçlanan oyunlara dahil olmalarına neden olur. Kuzeni olan Van Kedisi gibi suyu seven kedi ırkları arasında yer alan Ankara Kedisi, erken yaşta yüzmeye alıştırılırsa başarılı bir yüzücü olabilir.

bir gözü yeşil bir gözü mavi uzun tüylü beyaz kedi

Van Kedisi

Van Kedisi'nin efsanesi oldukça eskiye dayanır. Nuh'un Gemisi'nde yer alan bu ırkın Ararat'da karaya çıktığına inanılır. Suyu seven kedi türleri arasında yer alan bu kediler başarılı bir yüzücüdürler. Yüzen Kedi lakabı ile de bilinen Van Kedisi, erken yaşta suya alıştırılırsa iyi bir yüzücü olabilir. Ancak kedilerin yüzme yeteneklerinden emin olunmadan su ile başlasa bırakılmamaları gerekir.

uzun tüylü büyük ırk gri kedi

Maine Coon

Pek çok evcil kediye kıyasla hem uzun kürkü hem de nispeten uzun boyu ile dikkat çeken Maine Coon ırkı kediler suya olan ilgileri ile tanınırlar. New England kökenli bu ırk aynı zamanda gemi kedisi olarak da bilinen bu kediler pek çok gemi kaptanının uzun yolcuklarında yol arkadaşı olmuştur. Oldukça kalın ve yoğun bir kürke sahip olan bu ırkın kürk yapısı suyu hapsetmemesi sebebiyle yüzmeye yardımcı olur.

evde yürüyen kaplan desenli kedi

Bengal

Suyu seven kedi cinsleri arasında yer alan Bengal ırkı, belki de vahşi atalarının su sevgisini miras olarak taşıyan nadir cinslerden birisidir. Günümüzde hiçbir kedi ırkında vahşi atalarının kanı doğrudan yoktur ama Bengal'in su sevgisinin atalarından miras olduğu düşünülmektedir. Asya leopar kedisi ile evcil bir kedinin çiftleşmesi sonucunda ortaya çıkan Bengal, sahipleri ile duş almayı ya da küvet keyfi yapmayı seven kedi cinsleri arasında yer alır.

Kediler Suyu Neden Sever?

Kedilerin suyu sevip sevmediği ile ilgili bir soru sorulduğu zaman verilen cevap genellikle aynıdır ve suyu sevmedikleri yönündedir. Ancak yukarıda bahsettiklerimiz gibi pek çok suyu seven kedi cinsi olduğunu söylemek mümkün. Vahşi doğada yaşamına devam eden büyük kedilerin yaşadıkları iklimlerde maruz kaldıkları aşırı sıcaklarda kaçmak için nehirlerde ya da göllerde yüzmeyi tercih ettikleri bilinmektedir. Vahşi kediler daha az kalori harcamak için vücutlarını olabildiğince sıcak tutmayı tercih ederler. Bir noktadan sonra serinleme ihtiyaçları ortaya çıkar ve bu ihtiyacı gidermek için yüzerler. Evcil kedilerde ise durum bu kadar net değildir. Onlar da vahşi ataları gibi sıcakta zaman geçirmekten keyif alırlar. Güneş gelen pencere kenarlarında ya da kalorifer peteklerinin üzerinde zaman geçirmelerinin temel nedeni budur. Ama serinleme noktasında evcil kediler vahşi ataları gibi hareket etmezler. Vahşi doğanın yakıcı sıcaklarından ve kavurucu rüzgarlarından uzakta yaşayan kediler için serinleme bir ihtiyaç olmaz. Bu nedenle de evde yaşayan kediler için su, bir keyif unsuru değildir. Ancak bazı kediler atalarından kalan miras sebebiyle suyu seven kediler olduğunu da biliyoruz. Her kedinin su sevgisi farklı şekildedir. Bazıları musluklardan akan sular ile oynamayı severken bazıları vücutlarının tamamen su içerisinde olmasından keyif alır. Kedilerin suyu sevmesinin nedenleri atalarından aldıkları miras ve erken dönemde su ile tanışmaları olarak ifade edilebilir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.