Kediler Uçağa Nasıl Binerler?

24.05.2022 Aysegül Tunçay


Her kedi sahibi için kedisi ile birlikte uçak yolculuğu yapmak stresli ve araştırma yapılması gereken bir konudur. Uçak yolculuklarında kedinin konforunu ve güvenliğini sağlamak adına dikkat edilmesi gereken birçok nokta bulunmaktadır. Problemsiz bir uçuş için günler öncesinden hazırlık yapmaya başlamanız gerekmektedir. Ancak bu şekilde uçak yolculuğu hem sizin hem de kedinizin için keyifli bir deneyime dönüşür. Yolculuk yapmadan önce hava yolu şirketlerini dikkatlice araştırmak gerekmektedir. Firmaların farklı uygulamaları bulunabilmektedir. Kedinizi taşıma kutusunun ya da çantasının içerisindeyken kabinde yanınıza alabilirsiniz ancak seyahat edeceğiniz firmanın kabinde evcil hayvan taşıma ile ilgili ağırlık sınırları varsa bu sınırları göz önünde bulundurmanız gerekir. Ağırlık sınırının üzerindeki kedilerin hayvan taşıma bagajında ayrı bir noktada uçuş yapması gerekmektedir. Kedinin taşıma çantası ile birlikte kabinde yolculuk yapmasında bir sorun yoksa yine de kabin için uygun bir taşıma çanyatasına ihtiyacınız olacaktır. Kedinin uçak yolculuğu yapabilmesi için taşıma çantasının hava yolu firmaları tarafından belirlenmiş olan boyutlarda olması gerekmektedir. Kedilerin güvenli bir şekilde taşınması için üretilmiş taşıma çantalarını burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz. Ayrıca hava yolu firmaları genellikle seyahatten önce kedinin aşı karnesinin eksiksiz olmasını ve veteriner hekimden alınmış uçuşa bir engel olmadığını gösteren bir belge isteyebilmektedir.

Uçakta kedi taşımak için genellikle kenarları yumuşak olan taşıma çantaları önerilmektedir. Yolculuğunuzun konforlu geçmesi için kedinizi kutusuna önceden alıştırmanız gerekebilir. Kutuyu etrafta bırakarak mamasını ve suyunu kutunun içine koyarak onun gün içerisinde kutusuyla etkileşimde olmasını sağlayabilirsiniz. Bunların yanı sıra kedilerle uçak yolculuğu süreci hakkında bilinmesi gereken bazı konular da bulunmaktadır.

uçak penceresinden dışarı bakan kedi

Önceden Rezervasyon Yapın

"Uçağa kedi alınır mı?" sorusunun cevabı aslında evet olarak verilebilir. Ancak bu durum uçak bileti rezervasyonu esnasında belli olmaktadır. Kedi ile uçak yolculuğu yapmak için biletinizi aldıktan sonra hava yolu şirketini arayarak kediniz için ayrıca rezervasyon yaptırmanız gerekebilmektedir. Bazı hava yolu firmaları kabin içerisinde yolculuk yapacak olan evcil hayvan sayısını kısıtlamaktadır ya da aynı türde 2'den fazla evcil hayvanın kabinde yolculuk yapmasına izin vermemektedir. Bazı firmalar ise kedi ve köpeği aynı uçuşa almamaktadır. Bununla beraber evcil hayvanların kabul edilmediği yolculuklar da olabilmektedir. Dikkat edilmesi gerekenlerden bir tanesi de koltuk seçimidir. Çünkü genellikle çıkış sırasına ya da en ön sıraya evcil hayvan alınmamaktadır. Kediyle uçak yolculuğu yapmak için önünüzde bir koltuğun bulunması gerekmektedir.

sahibi ile uçak koltuğunda oturan kedi

Havalimanı Güvenlik Geçişi İçin Hazırlanın

Havalimanlarında güvenlik geçişi yaparken kedinizin kutusundan çıkarılarak kutusunun X-Ray cihazından geçirilmesi istenmektedir. Bu sırada siz kucağınızda kediniz ile güvenlik kapısından geçmelisiniz. Geçiş sırasında kedinizin korkması ya da stresli olması son derece normaldir. Geçiş için yanınızda tasma bulundurmanız sürecin sizin açınızdan daha kolay ilerlemesini sağlayabilir. Güvenlikten geçmeden önce tüm eşyalarınızı hazırlamanız ve en son kediyi kutusundan çıkarmanız, geçtikten sonra ise ilk olarak kedinizi kutusuna yerleştirmeniz sizin için daha kolay olacaktır. Binişi kolaylaştırmak için kedinizin aşı kartını ve sağlık raporunu da kolay ulaşılabilir yerde bulundurmanız uçağa gidişinizin daha kolay bir süreç olmasını sağlayacaktır.

uçak kokpitinde oturan kediler

Yolculuğu Konforlu Hale Getirecek Ayrıntılara Odaklanın

"Kediler uçağa binebilir mi?" sorusunun cevabı evet olsa da bu yolculuk esnasında kedinizin ihtiyaçlarını karşılayacak malzemeleri yanınızda bulundurmanız gerekir. Uzun yolculuklarda yanınızda birkaç tane emici bez, birkaç tane ağzı kilitli poşet, havlu kâğıt ve lateks eldiven bulundurmanız, yolculuk sırasında yaşanabilecek kazaları kontrol altına almanıza yardımcı olabilmektedir. Bunun dışında yanınızda su, su kâsesi, bir miktar mama olduğundan emin olmanız gerekmektedir. Uçuştan önce kedinize mama vermemek mide bulantısı ve kusma riskini önemli ölçüde düşürür ancak uzun yolculuklar kediler için zorlayıcı olabilmektedir. Bu nedenle yanınızda mama bulundurmanız önemlidir. Ayrıca varsa kedinizin kullandığı ilaçları da kabin bagajına almanız gerekir.

kedi çantasında oturan kedi

Sakinleştirici Seçeneğini Değerlendirin

Bazı kedi sahipleri yolculuk öncesinde veteriner hekimden sakinleştirici almayı düşünebilmektedir. Kediler genellikle yolculuğu bir sakinleştirici olmadan iyi şekilde idare edebilirler. Ancak bazı kediler için uçak yolculuğu inanılmaz miktarda stres ve korku anlamına gelmektedir. Uçuştan önce veteriner hekim ile görüşerek uçuşunuzun problemsiz geçmesi için fikir alabilirsiniz. Hafif sakinleştiriciler kedilerin uçak yolculuğunu daha kolay bir şekilde atlatmasını sağlayabilmektedir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.