Kediler Arasındaki Gerginliği Azaltma Yolları

07.11.2021 Deniz Öz


Birden çok kedi ile birlikte yaşamanın hem bizler hem de onlar için birçok avantajı vardır. Kediler sosyal canlılardır ve birbirleriyle zaman geçirmek onlara birçok yeni şey öğrenme fırsatı sunar. Birlikte oyun oynarlar, çok sıkı bir bağ kurarlar ve aralarındaki koşuşturmaca egzersiz ihtiyaçlarının büyük ölçüde karşılanmasını mümkün kılar. Yine de "çok kedili evlerde hiçbir sorun yaşanmaz" söylemi de ne yazık ki pek gerçekçi olmayacaktır. Özellikle çok kedili eve geçiş sürecinde, diğer bir deyişle aileye yeni bir patili katılacağında kediler arasında gerginlik yükselebilir. Bu gibi bir durumda birbirlerini hiçbir koşulda kabul etmeyecekleri ve evde sakin bir ortam oluşamayacağı yanılgısına düşülebilir. Nitekim yeni bir kedi sahiplenme kararını engelleyen en büyük endişe kaynağı da kediler arası gerilimin her zaman devam edeceği ve bu durumun önlenemeyeceği düşüncesidir. Bu yazımızda kediler arasındaki farklılıkları keşfetmek ve kedilerin birbirlerine alışmalarını sağlamak için hayvan davranış uzmanlarının görüşlerini bulabilirsiniz.

yan yana yatan iki tekir kedi

Kediler Arasında Sosyal Grupları Keşfedin

Evde kaç kedi yaşadığına bağlı olarak, o ev içerisinde kediler arasında farklı sosyal gruplar ve dolayısıyla sessizce uyulan kurallar olabilir. Örneğin belirli kediler evin belirli alanlarında zaman geçirmeyi tercih ediyor olabilirler. Tartışmalar hep aynı kediler arasında çıkıyor olabilir. Bazı kediler oyun oynarken birbirlerini tercih ediyor olabilirler. Tüm bu örnekler çoğaltılabilir. Kedilerin davranışlarını ve içerisinde bulundukları sosyal gruplardaki eğilimlerinin keşfedilmesi için onların davranışlarının yakından gözlemlenmesi gerekir. Böylece en baskın, en çekingen ya da en oyuncu gibi sıfatlandırmalara uyum sağlayan kediler hakkında bilgi edinilebilir.

Yiyecek ve Tuvalet İhtiyaçları İçin Seçenek Sunun

Mama, su ve tuvalet erişimleri sırasında kediler arasında gerginlik çıkabilir, nitekim birden çok kedi ile yaşayan kişilerin de deneyimlediği üzere kediler arasındaki gerginliğin en sık görülen nedenleri mamaya ve tuvalete erişim sırasında yaşanır. Kedilerle birlikte yaşayan kişilerin farkında olmadan en sık yaptıkları hatalardan biri tek bir beslenme alanı yaratmak ve kedi tuvalet sayısını doğru belirleyememektir.

Kediler yemek yerlerken birbirlerine yakın olmak istemezler. Yan yana yemek yerlerken stres seviyeleri yükselir ancak başka seçenekleri olmadığı takdirde bu duruma katlanabilirler. Bazıları için ise yan yana yemek bir ihtimal dahi değildir. Çok kedili evlerde bazı kediler önce yemek yer ve diğerleri beklemek zorunda kalabilir. Sonuç ya da süreç ne olursa olsun kedilerin mama kaplarının yan yana konulmaması gerekir ve tek bir mama kabının da bir seçenek olarak düşünülmemesi önemlidir. Aynı durum kedi tuvaletleri için de geçerlidir. Evdeki kedi sayısından fazla kedi tuvaleti alınması önerilir. Genellikle fazladan 1 adet kedi tuvaleti yeterli olur. Adet kadar kedi tuvaletlerinin nasıl ve nereye konumlandırıldığı da önemlidir. "Kedilerin de Kendi Alanlarına İhtiyaçları Var" adlı içeriğimizden kedi tuvaletinin önemi hakkında bilgi alabilirsiniz. Kediler için mama ve su kabı çeşitlerini buradan inceleyebilirsiniz.

yan yana kıvrılıp yatan yetişkin kediler

Saklanabilecekleri Alanlar Olmalı

Kişisel alan ihtiyaçları karşılanmadığında kediler gergin ve stresli canlılara dönüşebilirler. Normal şartlarda da zaman geçirebilecekleri kendi alanlarına ihtiyaç duyan kediler, birden fazla kedi ile yaşadıklarında bu ihtiyaçlarını daha yoğun bir şekilde hissedebilirler. Bu nedenle çok kedili evlerde, kedilerin sakinleşmesi ve kendilerini huzurlu hissetmeleri için saklanma alanları yaratılmalıdır. Bu kapsamda dikey alanlar da oldukça etkili sonuçlar verecektir. Çok kedili evlere yeni dahil olan kediler adaptasyon sürecinde kaygılı ve korkak olabilecekleri için bu adımın es geçilmemesi önemlidir. Yeni gelen kedinin içerisinde bulunduğu yeni ortamı gözlemleyebilmesi ve bu esnada diğer kedilerin de onun varlığına alışabilmeleri adına kedilerin kendini huzurlu ve güvende hissedebilecekleri alanlara ihtiyaç duydukları gerçeğinin göz ardı edilmemesi gerekir.

Çevresel Zenginliği Artırın

Kediler avlanırlar, kediler hareket ederler, kediler oynarlar, kediler sınırlarını zorlarlar ve kediler merak duygularının peşine takılıp çevrelerini keşfederler. Çevresel uyaranların azalması canlarının sıkılmasına, eğlenememelerine ve depresif tavırlar sergilemelerine neden olabilir. Kedilerin yapacak bir şeyleri olmadığında, ilgilerini çekecek uyaranlar bulunmadığında birbirleri ile ilgilenmeye başlamaları beklenmedik bir durum değildir. Kedilerden biri, bir diğerine oyun amaçlı gittiğinde diğer kedinin tepkisinin aynı amaca hizmet edeceğinin garantisi verilemez. Bu nedenle kedilerin çevresel uyaranlardan mahrum bırakılması önerilmemektedir. Kedilerin sağlıklı davranışlar sergilemesi için huzurlu, sağlıklı ve mutlu olmaları gerekir. Canı sıkılan, yemeğini çok hızlı yiyen, gün içerisinde ortalarda görünmeyen, kendisine dokunulduğu anda kulakları geriye yaran ve yıkıcı davranışlar sergileyen kedilerin olduğu bir ortamda yeterince çevresel zenginliğin bulunmadığı düşünülebilir.

ying yang siyah ve beyaz kediler birlikte yatıyor

Kedilerin Cezalandırılmaması Gerekir

Birbirleri ile anlaşamadıklarında kedilerin cezalandırılması önerilmez. Bu anlaşmazlığın özünde korku, tehdit edilmişlik ya da çevresel faktörler bulunabilir. Kedilere bağırmak, su sıkmak vb. cezalandırıcı davranışlar birbirlerine olan olumsuz duygularını besleyebilir. Tüm bunlara ek olarak cezalandırma amacı güden davranışlar kedilerin insanlardan korkmasına neden olabilir. Ceza verilen kedinin korkması korkusunun saldırganlık olarak dışa vurumuna da yol açabilmektedir. Bu gibi bir durumda kediler arasındaki ilişkinin gözlemlenmesi ve zamanında doğru müdahaleler ile kavgaların önlenmesi gerekir.

Çok kedili evlerde karşılaşılması muhtemel gerginlikler sıklıkla tekrarlandığında en doğru yöntem nedenini keşfetmektir. Kedilerin birbirleri ile mücadele içinde mi oldukları, genel bir korku mu yaşadıkları, cezalandırıcı hareketler sonrası tepkisel olarak mı gerginliğe yol açtıkları gibi birçok değişkenin gözlemlenmesi gerekir. Tüm bu gözlem aşamaları başarıyla tamamlandığında evin kapılarını yeni dostlara açmak mümkün hale gelebilir. Siz de evinizdeki sevgiyi kuyruklu dostlarla çoğaltmak isterseniz, sahiplendirme ilanlarımızı buradan inceleyebilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.