Kediler Peynir Yiyebilir mi?

Kediler Peynir Yiyebilir mi?

24.06.2022 Aysegül Tunçay


Peynirin girmediği buzdolabı sayısının oldukça az olduğunu söylemek mümkündür. Peynirin çok sık tüketilen bir gıda olması akla evde yaşayan evcil hayvanların peynirle olan ilişkisini getirir. Kediler etçil beslenmek zorundadır. Ancak bu onların sadece et yemesi gerektiği anlamına gelmez. Kediler için etçil beslenme bizim anladığımızdan farklıdır. Kediler vücutlarının ihtiyaçlarını karşılamak için hayvansal proteine ihtiyaç duyarlar. Hatta yapılan bir araştırmaya göre evde yaşayan kedilerin günlük beslenmelerinin ortalama %52'si protein, %36'sı yağ ve %12‘si karbonhidrattan oluşmaktadır. Araştırma kedilerin et dışında gıdalar yediğini de göstermektedir.

Peynir de diğer tüm süt ürünleri gibi süt şekeri yani laktoz içerir. Kediler doğduklarında laktozu sindirecek enzimlere sahiptir. Enzimler sayesinde ilk birkaç ay boyunca rahatça anne sütü ile beslenebilirler. Ancak kediler sütten kesilmeye başladıkça laktozun sindirilmesini sağlayan laktüloz enziminin üretimi düşer. Kediler yaklaşık 1 yaşına geldiğinde bu enzimin üretimi tamamen sona erer. Laktüloz salgılanmaması aslında yetişkin kedilerin laktozu sindiremediğini göstermektedir.

"Kediler peynir yiyebilir mi?" sorusunun cevabı aslında biraz karmaşıktır. Yetişkin bir kedi içerisinde laktoz içeren herhangi bir gıda yediğinde laktoz sindirilmez ve bağırsaklarda fermente olur. Bu da hem şişliğe hem de gaz problemine yol açar. Şişkinliğe ek olarak bağırsaklardan sıvı gönderilmesi gerekirken bağırsaklara sıvı çekilir. Bu da ishale yol açar.

Kedilerin sindirim sisteminin süt ürünlerine verdiği tepki gıda alerjisine verilen tepkiden oldukça farklıdır. Kediler alerjik bir gıda tükettiğinde bağışıklık sistemi fizyolojik bir tepki verir. Ancak süt ürünleri tükettiğinde alerjiden kaynaklı gastrointestinal problem yaşamazlar direkt olarak gıdayı sindiremedikleri için rahatsız olurlar.

masadaki kahvaltı tabağına uzanan kedi

Kediler Ne Sıklıkla Peynir Yemeli?

Tüm süt ürünleri gibi peynirde de laktoz bulunur ancak peynirin içindeki laktoz miktarı sütün içerisindeki kadar çok değildir. Bunun sebebi aslında peynirin üretim şeklidir. Peynir yapılırken peynir altı suyu alınmaktadır. Laktozun büyük miktarı peynir altı suyunda kalmaktadır. İnek sütünde yaklaşık olarak 9 - 14 gram laktoz bulunmaktadır. Pastörize bir peynir de ise bu miktar 0,5 ile 4 gram arasında değişiklik göstermektedir. Bu nedenle kedilerin rahatsız olması için biraz fazla peynir yemesi gerekmektedir. Yapılan araştırmalara göre günlük 6 grama kadar laktoz kedilerde herhangi bir probleme yol açmamaktadır. Ancak bir günde 10 - 16 gram laktoz tüketimi ishale neden olabilmektedir. "Kediler peynir yerse ne olur?" sorusunun cevabının tek başına bir önemi yoktur. Kedinin ne kadar peynir yediği sürecin nasıl ilerleyeceği açısından daha önemlidir.

Kediler her ne kadar peyniri sindiremese de az miktarda peyniri tolere edebilirler. Hatta birçok kedi sahibi kedisine ilaç içirmekte zorlandığında ilacını bir parça peynirin içinde vermektedir. Peynir verirken göz önünde bulundurulması gereken bir diğer nokta ise kaloridir. Peynir oldukça kalorili bir gıdadır ve küçük bir miktar peynir bile kedinin günlük kalori ihtiyacının önemli bir kısmını karşılar. Evcil hayvanlarda obezite büyük problemlere yol açtığı için kedilere peynir verirken miktarda aşırıya kaçmamak gerekmektedir.

peynir tezgahında duran kedi

Vegan Peynir Kediler İçin Bir Seçenek mi?

Bitki bazlı beslenme giderek daha popüler hale gelmektedir ve bu nedenle hayvansal gıda içeren yiyeceklerin bitki bazlı türleri de ortaya çıkmaktadır. Bunlardan birisi de peynirdir. Vegan peynirlerin içerisinde süt ve dolayısıyla laktoz bulunmamaktadır. Ancak bazı vegan peynirlerde bulunan gıdalar kediler için laktozdan daha tehlikelidir. Bu peynirler normal peynirlerden de daha yağlıdır. İçerisinde soğan ya da sarımsak bulunan vegan peynirler kediler için çok tehlikelidir. Soğan ve sarımsak kedileri zehirler. Ayrıca aşırı yağlı gıdalar kedinin kilo almasına ve pankreatit gibi ciddi rahatsızlıkların oluşmasına yol açar.

peynire uzanan kedi

Kedi Çok Peynir Yediği Zaman Ne Yapmalı?

Eğer kediniz birkaç parçadan çok daha fazla peynir yerse ilk başta yapmanız gereken şey beklemektir. Kedinizde iştah kaybı ya da ishal gibi belirtileri kontrol etmeniz gerekmektedir. Ancak kedinizin birkaç gramdan çok daha fazla peynir yediğini düşünüyorsanız veteriner hekim ile iletişime geçmeniz tavsiye edilir. Bu noktada kedinin hangi tür bir peynir yediğini ve tahminî ne kadar miktarda yediğini belirtmek gerekir.

Peynirin az miktarda tolere edilebilir olması nedeniyle onu kediniz için düzenli bir yiyecek olarak görmek yerine çok değerli bir ödül olarak değerlendirebilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.