Kedilerde Üçüncü Göz Kapağı Hangi Nedenlere Bağlı Görünür Hale Gelir?

30.04.2022 Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen


Kedi sahipleri de dahil olmak üzere pek çok kimse kedilerin görünmeyen bir üçüncü göz kapağı olduğunu bilmez. Kedilerin alt ve üst göz kapaklarına ek olarak bir de dışarıdan gözükmeyen üçüncü bir göz kapağı bulunur. Bazı durumlarda bu göz kapağı gözden dışarı doğru çıkar. Halk arasında kedinin gözüne et yürümesi olarak da bilinen kedilerin üçüncü göz kapaklarının görünür hale gelmesi dikkate alınması gereken, ardında genelde bir rahatsızlığın ya da yaralanmanın olduğu bir semptom niteliği taşır. Bu yazımızda "Kedilerde üçüncü göz kapağı neden çıkar?" sorusunun kapsamlı yanıtlarını bulabilirsiniz.

yeşil gözlü gri kedi

Üçüncü Göz Kapağı Neden Çıkar?

"Kedilerin üçüncü göz kapağı neden çıkar?" sorusunun birden çok cevabı bulunmaktadır. Öncelikli olarak kedilerde üçüncü göz kapağı çıkmasının sık karşılaşılan bir durum olmadığının bilinmesi önemlidir. Üçüncü göz kapağının hangi durumlarda ve ne kadar süreliğine belirginleştiği bu semptomun dikkate alınması gereken bir unsura dönüşmesini sağlayabilir. Üçüncü göz kapağının birkaç saatten daha uzun süre görünür vaziyette kaldığı durumlarda veteriner hekime muayenesine gidilmesi gerekir. Yine de hemen endişelenmeye gerek yok; kimi zaman üçüncü göz kapağının çıkması son derece normal bir biyolojik yansıma olması da mümkündür.

Uyuklama ya da Rahatlama

Kedi çok yorulduğunda ya da rahatladığında üçüncü göz kapağının bir kısmının görünmesi normaldir. Uyurken ya da bol eforlu bir oyun seansından hemen sonra kedinizin üçüncü göz kapağını görebilirsiniz. Kedi uykudan uyandıktan ve kendine geldikten sonra üçüncü göz kapağı tekrar çekilir.

Sedasyon ya da Anestezi

Medikal bir işlem için kedinin sedasyon ya da anestezi alması durumunda aşırı fiziksel rahatlamaya bağlı olarak üçüncü göz kapağı gözün bir kısmını kapatır. Bu etki anesteziden uyandıktan sonra birkaç saat boyunca sürebilir ancak zamanla ortadan kaybolur. Anestezi sonrasında üçüncü göz kapağının gözükmesi normal olarak kabul edilir. Ancak işlemden bir gün sonra hala görünür olması durumunda muayene edilmesi gerekebilmektedir.

beyaz renkli kedi gözü

Konjunktivit

Konjunktiva, göz kapağının iç tarafı ile skleranın bir kısmını örten ince zardır. Pembe göz olarak da bilinen konjunktivit, konjunktiva zarının iltihaplanması durumudur. Bir enfeksiyon, alerji, yaralanma ya da gözde rahatsızlığa neden olan yabancı madde sonucunda görülmektedir. Konjunktivit, kedilerde üçüncü göz kapağı hastalıkları arasında çok yaygın değildir. Kedilerde konjunktivit, içerisinde antibiyotik ya da steroid bulunan göz damlası ya da merhemler ile tedavi edilebilmektedir. Her zamanki gibi antibiyotik kullanımının veteriner hekimlerin önerileri doğrultusunda uygun dozlarda sağlanması önemlidir. "Kedilerde Antibiyotik Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?" adlı içeriğimizde konu hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Kornea Üsleri

Kornea, iris ve göz bebeğinin önünde gözün ön tarafını kapatan saydam bir tabakadır. Korneal ülser, gözde ağrıya ve iltihaba neden olan ve üçüncü göz kapağının gözükmesine yol açan bir yaradır. Korneal ülser gözü kaşıma, sıyrık, ya da bir yara açılması sonucunda oluşur. Bazı rahatsız edici ve aşındırıcı kimyasallar da korneda ülsere yol açabilmektedir. Kornea ülseri bir anda çok ciddi bir sağlık problemine dönüşebilir. Bunun oluşmaması için fark edilir edilmez veteriner hekime gitmek gerekir. Kornea ülseri genellikle bir ya da birden fazla göz ilacı ile tedavi edilebilmektedir.

Üveit

Uvea, göz küresinin orta kısmıdır ve bu bölgede çok sayıda kan damarı bulunur. Uveanın iltihaplanmasına üveit adı verilir. Üveit genellikle gözün kırmızı gözükmesine ve ağrımasına yol açar. Üveit bazen üçüncü göz kapağının iltihaplanmasına da neden olabilmektedir. Ancak üveit her zaman bu belirtiye neden olmayabilir.

Kiraz Göz

Üçüncü göz kapağında şiştiğinde gözün iç köşesinden dışarı çıkan bir bez bulunmaktadır. Buna nititant zarın prolapsu adı verilmektedir. Halk arasında kiraz göz olarak bilinir. Kediler arasında görece yaygın değildir. Kiraz göze Burma cinsi kedilerde daha sık rastlanmaktadır. Kiraz gözün tek tedavisi ameliyattır.

yeşil gözlü kedi yakın çekim

Göz Kitleleri

Gözde meydana gelen kitleler, tümörler, kistler ve diğer oluşumlar üçüncü göz kapağında iltihaba ve bu kapağın gözden dışarı çıkmasına yol açabilir. Gözün etrafında meydana gelen anormal kitleleri ya da şişlikleri fark ettiğinizde veteriner hekime göstermeniz tavsiye edilir. Bu şekilde varsa bir hastalık ilerlemeden önce kolay bir şekilde tedavi edilebilmektedir.

Horner Sendromu

Horner sendromu, sinir uçlarının disfonksiyonuna neden olan nörolojik bozukluktur. Gözleri ve yüz kaslarını etkileyerek gözlerin asimetrik gözükmesine yol açar. Üçüncü göz kapağı genellikle bir gözde çok belirgin hale gelmektedir. Göz kapağı sarkarak gözün kendi içine batmış gibi gözükür. Horner Sendromu travmadan ya da tümörden kaynaklı meydana gelir. Bazı durumlarda ise sendroma neyin neden olduğu tam olarak bilinememektedir.

veteriner hekim muayenesinde kedi

Üçüncü Göz Kapağını Görürseniz Ne Yapmalısınız?

Kedinizin gözünde üçüncü göz kapağının dışarı doğru fırladığını gördüğünüzde kedinizin durumuna bakmanız gerekir. Eğer uykudan, rahatlamadan, sedasyondan ya da anesteziden kaynaklı değilse bir problem olabilir. Kedilerde üçüncü göz kapağı tedavisi gereken bir durumda vakit kaybetmeden veterinere gitmek gerekmektedir. Üçüncü göz kapağı dışında kedinizde farklı bir belirti ya da hastalık işareti olup olmadığını kontrol etmeniz önemlidir. Veteriner hekimin onayı olmadan kedinin gözüne bir şey koymamalısınız. Göz problemleri çok kolay bir şekilde kötüye gidebilmektedir. Bu nedenle veteriner hekime muayeneye gitmek için vakit kaybetmemeniz gerekir.

Kedilerde birçok farklı göz hastalığı olabilmektedir. Bu hastalıkların erken fark edilebilmesi adına kedilerin gözlemlenmesi gerekir. Bakım süreçlerine kedilerde göz bakımının da eklenmesi ve veteriner hekim ziyaretlerinin aksatılmaması son derece önemlidir. Kedilerde göz bakımı için kullanılabilecek ürünleri buradan inceleyebilir, rutin bakım süreçlerine kedi sağlığına uygun göz bakım ürünleri ekleyebilirsiniz.


Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen fotoğrafı
Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen Tüm Yazıları

Veteriner hekim kimliğiyle evcil hayvan sağlığı hakkında farkındalığı artırmak için Petlebi.com blog sayfasına yazıları ile değer katan Tuğba Şenol Dağdelen, evcil hayvanlarda hastalıkların önlenmesi, teşhis ve tedavisi, hayvan davranışları ve ferahı, evcil hayvanlarda beslenme ve diyeti özelinde çalışmalarını sürdürmektedir.