Kedilerde B Vitamini Eksikliği ve Belirtileri

13.04.2023 Deniz Öz


B vitamini tek bir vitaminden ziyade bir vitamin grubudur. B kompleks vitaminleri suda çözülebilen sekiz ayrı vitaminden oluşur. Bu vitaminler hücre metabolizması dâhil olmak üzere vücuttaki temel metabolik süreçlerde görev yapan son derece önemli organik bileşiklerdir. B vitaminleri birçok farklı besinde bulunabilir ve kedilerin ihtiyaçları doğrultusunda formüle edilen mamalarda da kedi vitaminlerinde de B grubu vitaminlerine yer verilir. Bu yazımızda "Kedilerde vitamin eksikliği belirtileri nelerdir?" ve "Kedilerde vitamin eksikliği nasıl anlaşılır?" gibi sorularınızın yanıtlarını bulabilirsiniz.

oturan yavru tekir kedi

Kedilerde B1 Vitamini Eksikliği, Nedenleri ve Belirtileri

Tiamin olarak da adlandırılan B1 vitamini, kedilerin karbonhidrat metabolizmasında görev alır. Kedilerde vitamin eksikliği belirtileri kapsamında nörolojik kökenli ciddi semptomlarla karşılaşılması mümkündür. Kedilerde B1 vitamini eksikliği belirtileri arasında boynun yere doğru eğilmesi, kendi etrafında daire çizme, göz bebeklerinde büyüme, nöbet geçirme, sersemlik hâli, boyun ve omurganın geri yönlü kavislenmesi, aşırı salya üretimi, iştahta azalma, kusma ve kilo kaybı sayılabilir. Uzun süren iştahsızlık, besinlerin emilimine engel olan hastalıklar, aşırı idrar yapma, sülfür dioksit ile korunan mamaların tüketilmesi, işlenme sırasında B1 vitaminin yıkıma uğradığı mamalarla beslenme, B1 vitamininin bazı bakteriler tarafından parçalanması gibi nedenlerle kedilerde B1 vitamin eksikliği oluşabilir.

Kedilere B1 vitamin eksikliği teşhisi söz konusuysa B1 vitamininin eksikliğinin giderilmesi için enjeksiyon ya da oral yolla vitamin takviyesi tedavilerinin uygulanması gerekebilir. B1 vitamini eksikliğini önlemenin temel yolu kedilerin yaşam evrelerine ve sağlık durumlarına uygun kaliteli kedi maması çeşitleriyle beslenmelerinin sağlanmasıdır. Kediler için mama alternatiflerini buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz.

Kedilerde B2 Vitamini Eksikliği, Nedenleri ve Belirtileri

Kediler için, Riboflavin olarak da adlandırılan B2 vitamini oldukça önemlidir. Karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasında koenzim olarak görev yapan B2 vitamini, çok güçlü bir antioksidan olan glutatyonun metabolizmasında yer alan enzimlerin bileşenlerindendir. Ek olarak cilt, tüy ve kas sağlığında da B2 vitamininin önemli görevleri bulunur. Kedilerde B2 vitamini eksikliği kedilerin besin tüketimindeki ya da tükettikleri mamalardaki besin eksikliğinden kaynaklanabilir. Diyabet, böbrek hastalıkları gibi emilim azaltan kronik rahatsızlıklar da kedilerde B vitamini eksikliği oluşumuna neden olabilir. Eğer kedinizde vitamin eksikliği bulunuyorsa iştahsızlık, karaciğer yağlanması, baş ve boyun bölgesinde tüy dökülmesi ve erkek kedilerde testis küçülmesi gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

yan yana oturan sarman ve tekir kedi

Kedilerde B3 Vitamini Eksikliği, Nedenleri ve Belirtileri

Niasin olarak bilinen B3 vitamini, kedilerde çok az miktarda üretilir. Bu nedenle beslenme yoluyla diyetlerine sokulması önemlidir. Niasin, kedilerin amino asit ve karbonhidrat metabolizmasında görev yapar. Merkezi sinir sistemi, kemikler, eklemler, sindirim sistemi ve cilt sağlığı için önemli vitaminler arasında yer alır. Kedilerde B3 vitamini eksikliği yetersiz beslenme, B3 vitamini yeterli olmayan mamaların tüketilmesi gibi nedenlerle ortaya çıkabilir. İştahsızlık, tüy kalitesinde azalma, kilo kaybı, sindirim sistemi bozuklukları, büyüme geriliği kedilerde B3 vitamini eksikliği belirtileri arasında yer alır. Belirtilerin şiddeti, vitamin eksikliğinin derecesine göre değişebilir.

Kedilerde B5 Vitamini Eksikliği, Nedenleri ve Belirtileri

Pantotenik asit, diğer bir adıyla B5 vitamini kedilerin protein, yağ ve karbonhidratları enerjiye dönüştürmesinde görev yapan önemli bir vitamindir. B5 vitamini eksikliği genellikle yavru kedilerde ortaya çıkan bir durum olarak nitelendirilir. Yavru kedilerde B5 vitamini eksikliği bağırsakları ve karaciğeri etkiler. İdeal oranda B5 vitamini barındırmayan mamaların tüketilmesi ya da mama üretimi sırasında B5 vitamininin korunamaması nedeniyle ortaya çıkabilir. Teşhis sonrasında veteriner hekimler genellikle yavru kediye takviye kullanımını önerebilirler. Kediler için vitamin takviyelerini buradan inceleyebilirsiniz.

yatan tekir kedi

Kedilerde B6 Vitamini Eksikliği, Nedenleri ve Belirtileri

Kedilerde B6 vitamini eksikliği genellikle büyümede gerilik, anemi ve zayıflama gibi ciddi sorunları beraberinde getirebilir. Kedilerin sinir sisteminde ve protein metabolizmasında önemli rollere sahip olan bu vitamin ideal oranda alınmadığı takdirde sinir sisteminde bozukluklar, bağışıklık sisteminde zayıflama, kilo kaybı, nörolojik bozukluklar ve davranış sorunları gibi çeşitli semptomlarla karşılaşılabilir. Veteriner hekimler kedilerde B6 vitamini eksikliği teşhis ettiği takdirde çeşitli takviyelerin kullanılmasını ve özel beslenme programlarına uyum sağlanmasını isteyebilirler.

Kedilerde B7 Vitamini Eksikliği, Nedenleri ve Belirtileri

Kedilerde cilt ve tüy sağlığı için gereken temel vitaminlerden biri biotin olarak da bilinen B7 vitaminidir. B7 vitamini cilt ve tüy sağlığı haricinde besinlerin enerjiye dönüştürülmesinde ve hücre metabolizmasında görev yapar. Eksikliği hâlinde kedilerde tüy dökülmesi, cilt sorunları, tüylerde matlaşma, davranışlarda farklılaşma ve iştahta azalma gibi çeşitli şikayetler ortaya çıkabilir. Uzun süreli antibiyotik kullanımı, genetik bozukluklar ve beslenme eksikliği kedilerde B7 vitamini eksikliğine neden olabilir.

Kedilerde B9 Vitamini Eksikliği, Nedenleri ve Belirtileri

Kedilerde DNA sentezinde ve onarımında görev yapan, büyüyen yavru kedilerde ve anne karnındaki fetüslerde hücre büyümesini destekleyen, kırmızı kan hücrelerinin üretiminde ve nörotransmitter sentezinde rol oynayan B9 vitamininin eksikliği sık karşılaşılan bir durum değildir. Varlığı hâlinde kedilerin büyümesinde yavaşlama yaygın görülen semptomların başında gelir. Kedilerde folik asit eksikliği kimi zaman anemiye de yol açabilmektedir.

yan yana oturan iki yetişkin kedi

Kedilerde B12 Vitamini Eksikliği, Nedenleri ve Belirtileri

Kobalamin olarak da bildiğimiz B12 vitamini, kedilerin sağlığı için oldukça önemli vitaminlerden biridir. Ciğer, böbrek, kırmızı et, beyaz et ve yumurta gibi hayvansal protein kaynaklarında bulunan B12 vitamini; yağların, proteinlerin ve karbonhidratların metabolize edilmesi sırasında folik asit, yani B9 vitamini ile birlikte çalışır. Kedilerde B12 vitamini eksikliği genellikle vitamin emilimini etkileyen bağırsak hastalıklarının varlığında gündeme gelir. Kedilerin bağışıklık sistemlerinin, kemik ve nörolojik sağlıklarının desteklenmesi, kırmızı kan hücrelerinin üretilmesi ve DNA sentezinin gerçekleşmesi gibi önemli süreçlerde rol oynayan B12 vitamininin eksikliği hâlinde kedilerde iştahsızlık, kilo kaybı, anemi, sindirim sistemi sorunları ve sinir sistemi bozuklukları gibi olumsuzluklar gündeme gelebilir. B12 vitamini besinler aracılığı ile vücuda alınan bir vitamin olduğundan kedilerin yaşam evrelerine ve genel sağlık durumlarına uygun, kaliteli kedi mamaları ile beslenmeleri son derece önemlidir.

Sonuç olarak kedilerin sağlıklarının korunması için dengeli beslenmeleri gerekir. Vitaminler, kediler için de önemli organik bileşiklerdir. Kedilerde vitamin eksikliklerinin belirtilerinin erken dönemde fark edilmesi ve gerekli tedavi süreçlerinin devreye sokulması, kedi sağlığının devamlılığının sağlanması anlamına gelir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.