Yavruluk Döneminde Kısırlaştırılan Kediler Nasıl Beslenmeli?

01.07.2022 Deniz Öz


Kediler henüz yetişkinlik evresine girmeden cinsel anlamda olgunlaşırlar. Cinsel olgunluğa eriştikleri diğer bir deyişle doğurgan hale geldikleri dönem kediden kediye değişmekle birlikte genellikle 4-5 aylık oldukları sürece denk gelir. Henüz 1 yaşına girmeyen kedilerin yavru olduğu gerçeği göz önünde bulundurulduğunda kısırlaştırılmış yavru kedilerin beslenmesinin ne denli önemli olduğu bir kere daha ortaya çıkar. Kısırlaştırma yavruluk döneminde gerçekleştirildiğinde yavruların hem dengeli beslenmesi hem kilo kontrollerinin sağlanması hem de gelişimlerinin optimal düzeyde gerçekleşmesi gerekir. Bu yazımızda kısırlaştırılan yavru kedilerin beslenmesi ile ilgili bilgi bulabilirsiniz.

çimlerde oturan sarı beyaz kedi

Yavru Kedilerde Kısırlaştırma Sonrası Değişen İhtiyaçlar

Yavru kediler genellikle 6 aylık oldukları zaman kısırlaştırılır. Kedilerle yaşayan birçok kişi bu süreçte kısırlaştırma operasyonuna başvurarak kedilerin çiftleşme için evden kaçmasını, istenmeyen gebelikleri ve erken gebeliğe bağlı sağlık sorunları ile karşılaşma riskini azaltmayı tercih ederler.

Yavru kediler kısırlaştırıldıktan yaklaşık 48 saat sonra metabolizma hızlarında düşüş meydana gelir. Ancak iştahları büyük ölçüde aynı kaldığı için bu süreçte yavru kedi mamaları ile beslenmeleri obezite ihtimalini belirginleştirir. Bir taraftan kas ve iskelet sistemi başta olmak üzere tüm vücut sistemlerinin gelişimlerinin devam ettiği de bilinmektedir. Bu durum yavru kedi kısırlaştırma sonrasında beslenme planının her zamankinden dikkatli yapılmasını gerektirir.

Yavru kedilerin gelişim ihtiyaçları kısırlaştırma sonrasında da devam eder. Yetişkinlik dönemine göre daha özelleşmiş besinler ve besin oranları ile beslenmeleri hem yetişkinlik dönemine gelişim sorunu yaşamadan girmelerine hem de kısırlaştırma sonrası karşılaşmaları muhtemel idrar yolu sorunları ve obezite gibi sağlık sorunlarının önlenmesine yardımcı olur.

gri kedi, tutuncu gözlü

Kısırlaştırma Sonrası Yavru Kedi Beslenmesinin İlkeleri

Yavruluk döneminde kısırlaştırılan kedilerin beslenme planları oluşturulurken ve mama seçimi yapılırken bazı unsurlara dikkat edilmesinde fayda olacaktır. İlk ve en önemli unsurların başında kilo dengesinin korunması vardır. Mümkün olduğunca sık tekrarlıyoruz ancak bir kere daha hatırlatmak isteriz. Kedilerde obezite ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen, kedilerin yaşamını ve hayat konforunu belirgin ölçüde azaltabilen bir durumdur. Bu nedenle metabolizması yavaşlayan ancak iştahı sabit kalan kısırlaştırılmış yavruların beslenmesinde iştah kontrolünün sağlanması gerekliliği ön plana çıkar.

Kısır yavruların beslenmesinin, onların bağışıklık sistemlerini de desteklemesi gerekir. Yavruluk döneminde kedilerin bağışıklık sistemi gelişmeye devam eder. Bağışıklık sisteminin zayıflaması onların çeşitli hastalıklara karşı savunmasız hale gelmesine neden olabilir. Özellikle kısırlaştırma gibi fiziksel stres yaratan bir operasyondan sonra bağışıklık sisteminin desteklenmesi kritik öneme sahiptir.

Kısırlaştırılmış yavrular onlara kilo aldıracak kadar çok yememelidir ancak günlük ihtiyaçlarını eksiksiz karşılamaları gerekir. Bu nedenle tercih edilen mamaların lezzetli olması önemlidir. Kediler lezzet eşikleri oldukça yüksek canlılardır ve lezzetli bulmadıkları mamaları yemekten kaçınabilirler. Bu durumda karşımıza iştahsızlık çıkar. Kedilerde iştahsızlığın kronik hale gelmesinin ise ne yazık ki birçok olumsuz yansıması vardır. Bu konuda sizler için hazırladığımız "Kedim Yemek Yemiyor ve Halsiz Ne Yapmalıyım?" içeriğimizden detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

güneş vuran ağzı açık tüylü kedi

Kısırlaştırılmış Yavru Kediler İçin Özel Beslenme

Yavru kedilerin beslenme ihtiyaçlarını karşılarken gelişimlerini de eksiksiz şekilde karşılamak üzere formüle edilen Royal Canin Kitten Sterilised Kısırlaştırılmış Yavru Kedi Maması dostlarımızın hem fiziksel hem de davranışsal anlamda önemli bir değişime girdiği bu dönemde en büyük yardımcılara dönüşüyor.

Kilo alımını engellemek üzere orta düzeyde yağ içeriğine sahip olan mama, bağışıklık sistemini güçlendiren C ve E vitamini gibi güçlü antioksidanları içeriyor. Kedilerin vücutları tarafından üretilmeyen ve sadece besin ya da takviyeler aracılığı ile alınabilen Omega-3 yağ asitleri bakımından da son derece zengin olan kısırlaştırılmış yavru kedi maması, faydalı prebiyotikler ile yüksek sindirilebilir özelliğe sahip proteinler barındırıyor. Sahip olduğu özellikli içeriklerle bağırsak florasını dengeleyen ürün, sindirim sistemi sağlığının iyileştirilmesine de yardımcı oluyor.

Tüm bunlara ek olarak Royal Canin imzalı kısırlaştırılmış yavru kediler için yavru kedi maması taneleri, 6-12 aylık yavruların henüz gelişimi tamamlanmamış çene ve diş yapıları gözetilerek tasarlanmıştır. Böylece kolay tüketilebilir ve lezzetli formülü ile yavruların gün içerisinde almaları gereken kalori miktarının karşılanmasını sağlar.

Sizin de yavru kediniz kısırlaştırıldıysa ve 6-12 ay yaş aralığındaysa Royal Canin Kitten Sterilised Kısırlaştırılmış Yavru Kedi Maması 2kg ürününü buradan inceleyebilir, Petlebi.com %100 ürün garantisi ve hızlı teslimat avantajlarından yararlanarak güvenle alışveriş yapabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.