Kediler İçin En Sağlıklı Yiyecekler Nelerdir?

15.12.2023 Aysegül Tunçay


Kedilerin sağlıklı, mutlu ve bir o kadar da konforlu bir yaşam sürebilmeleri için farklı gereksinimleri bulunur: Düzenli olarak veteriner hekim kontrollerinden geçmek, mental ve zihinsel anlamda ideal oranda uyarılma için egzersiz yapmak, insanlarla bağlarını güçlü tutan interaktif oyunlar oynamak, rutin bakım süreçleri ile buluşmak ve elbette kaliteli beslenmek kedilerin en temel ihtiyaçları arasında yer alır. Kedi sağlığı ile kopmaz bağlara sahip olan beslenme, bu temel süreçler içerisinde en belirleyici olanlardan biridir. Kediler için en sağlıklı yiyecekler, en doğru koşullarda hazırlansa da kedilerin tam ve dengeli bir beslenme ile buluştuğunu söylemek doğru olmayacaktır. Kedinin yaşı, sağlık sorunlarının bulunup bulunmaması, damak zevki, kısırlaştırılıp kısırlaştırılmadığı ve aktivite düzeyi mama seçimi ve beslenme planlaması yapılırken göz önünde bulundurulmalıdır. Kediler için en sağlıklı yiyecekler nelerdir? sorusunun yanıtlarının bilinmesi, doğru mama seçiminde olduğu kadar kedilere verilen atıştırmalıkların da sağlıklı olanlar arasından tercih edilmesine yardımcı olacaktır. Bu yazımızda hem kedi sağlığında beslenmenin önemi hem de kediler için en sağlıklı yiyecekler hakkında bilgi bulabilirsiniz.

sebzelere bakan kedi

Kedi Sağlığında Yiyecek Tercihinin Önemi

Kediler etçil canlılardır ve doğaları gereği metabolizmalarının temel gereksinimleri protein kaynakları ve protein kaynakları aracılığı ile aldıkları besinlerdir. Doğru bir beslenme kedilerin tüm metabolik süreçlerinin sorunsuz ilerlemesine, enerji seviyelerinin yükselmesine ve olası hastalıkların önlenmesine yardımcı olur.

Proteinler kedi beslenmesinde öne çıksa da kedilerin proteinlere ek olarak sağlıklı yağlara, makro besinlere, minerallere ve vitaminlere de ihtiyaç duydukları unutulmamalıdır. Metabolizmalarına tüm bu besin grupları, ideal ölçüde, giriş yapmadığında kedilerde sağlık sorunları ortaya çıkabilir; ayrıca bu sağlık sorunlarından bazıları ciddi anlamda tehlikeli olabilir.

Örneğin taurini ele alalım. Kedilerin vücutları tarafından doğal yollarla sentezlenemeyen bu amino asit, kediler için esansiyel amino asitler arasındadır. Kedilerin kalp kaslarının fonksiyonlarının sorunsuz ilerlemesinde, bağışıklık sisteminin korunmasında ve göz sağlığının desteklenmesinde görev yapan bu amino asit, kedi sağlığı için olmazsa olmazlar arasındadır. Elbette kediler için tek gerekli amino asidin taurin olduğunu söylemek eksik olacaktır. Kediler için en önemli amino asitlerden biri de arjinindir. Arjinin eksikliği kedilerin kanlarındaki amonyak seviyelerinin ciddi oranda artmasına neden olabilir. Taurin ve arjinin gibi kedilerin sentezleyemediği ancak ihtiyaç duydukları histidin, izolösin, lösin, lizin, metiyonin, fenilalanin, treonin, triptofan ve valin amino asitleri de bulunur.

Dahası da vardır, kedilerin vücutlarının moleküler düzeyde en iyi şekilde işlemesi için farklı vitaminlere gerek duyulur. Aynı şekilde mineraller de kedi sağlığının sürdürülmesinde önemli etkiye sahiptir. Sağlıklı yağların işlevlerinin de göz ardı edilmemesi gerekir: Bilişsel fonksiyonların desteklenmesinden sindirim sistemine katkı sunulmasına, deri ve tüy sağlığının iyileştirilmesinden eklem hareketliliğinin artırılmasına dek önemli faydaları bulunan sağlıklı yağlara kedi beslenmesinde yer verilmelidir.

Doğru seçimler kedilerin sağlığında pozitif bir etki, aksi ise istenmeyen sonuçlar yaratır. Kedilerin kalitesiz mamalarla ya da onlar için zararlı atıştırmalıklarla buluşturulması sağlıklarına zarar verebilir. Bu noktada bizlerin tükettiği yiyeceklerin kedi sağlığı üzerindeki negatif etkilerinin bilinmesi son derece önemlidir.

Kedilerden Uzak Tutulması Gereken Yiyecekler Nelerdir?

Bizlerin güvenle tükettiği birçok yiyecek kedilerde toksik etki yaratabilir ve/veya sindirim sorunlarına yol açabilir. İçeriğindeki kafein ve teobromin ile kedilerde toksik etki yaratan çikolata, nabızda artışa yol açan kafein içerikli besinler, sindirim sistemi sorunlarına yol açabilen süt ve süt ürünleri, kedilerde anemiye yol açabilen soğan ve sarımsak kediler için zararlı besinlere örnek olarak gösterilebilir. Daha detaylı bilgi için Kedilerden Uzak Tutmamız Gereken Yiyecekler adlı içeriğimizi okuyabilirsiniz.

mama yiyen kedi

Kediler İçin En Sağlıklı Yiyecekler Nelerdir?

Kediler için en sağlıklı yiyecekler söz konusu olduğunda birçok farklı gıdadan bahsedilebilir. Ancak onlar için faydalı olan gıdaların onlara ne şekilde, ne sıklıkta ve ne miktarda verildiği de kedi sağlığı üzerinde farklı etkilere yol açabilir. Dolayısıyla kedilerin beslenmesi planlanırken yaygın tercih, onlara ihtiyaçları olan tüm besin gruplarını ideal oranda sunan kuru mamalardır. Mama tercihi sırasında kedilerin yaşam evreleri ve genel sağlık durumları öncelikli olarak göz önünde bulundurulmalıdır.

Kedinizin beslenmesini şu doğrultuda planlayabilirsiniz:

  • Kedinizin yaşam evresi doğrultusunda yavru kedi maması, yetişkin kedi maması ya da yaşlı kedi maması çeşitlerine odaklanmalısınız.
  • Kediniz kısırlaştırıldıysa kısırlaştırılan kedilerin değişen metabolizma işleyişlerine uygun formüle edilen kısırlaştırılmış kedi maması çeşitleri arasından seçim yapmalısınız.
  • Kedinizin özel bir sağlık sorunu bulunuyorsa, o sağlık sorununu yaşayan kedilerin ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilen özel veteriner serisi mamaları beslenmenin merkezine koymalısınız.
  • Kedinizin fazla kilosu varsa kalori miktarı azaltılan ve kedinizin kilo vermesine yardımcı olan light kedi mamaları ile yeni bir beslenme düzeni oluşturmalısınız.

Seçim sırasında tercih ettiğiniz mamanın içeriklerinin kaliteli olmasına, kediler için tam ve dengeli bir beslenme sunduğuna emin olmanız da eşit öneme sahiptir. Dolayısıyla "premium" olarak sınıflandırılan kaliteli kedi mamaları arasından seçim yapmak güvenli bir yöntem olacaktır.

Yetişkinlik dönemindeki kedilerin günlük enerji ihtiyacının karşılanması, yağsız kas kütlesinin korunması, cilt ve tüy sağlığının desteklenmesi amacıyla formüle edilen N&D Prime Kuzu Etli ve Yaban Mersinli Tahılsız Yetişkin Kedi Maması çeşitleri, sahip oldukları besin değerleri ve lezzetiyle öne çıkıyor. Formülünde tahıl içermeyen N&D markalı kuzu etli ve yaban mersinli mamalar yüksek protein oranları ve düşük karbonhidratlı içerikleri ile kedilerde kilo kontrolüne de yardımcı oluyor. Kediler için temel amino asitleri, mineralleri ve vitaminleri içeren N&D tahılsız yetişkin kedi maması, gurme kedilerin favorilerindendir.

Siz de yetişkinlik dönemindeki kedileriniz için tam ve dengeli bir mama arıyorsanız Petlebi.com'un %100 orijinal ürün garantisi ile N&D Prime Kuzu Etli ve Yaban Mersinli Tahılsız Yetişkin Kedi Maması ürününü hemen satın alabilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.