Yavru Kedilerin 6 Temel İhtiyacı

14.10.2022 Deniz Öz


Yavru kedi sahiplenme muazzam bir güzellik yaşatmakla birlikte farklı sorumlulukları da beraberinde getirir. Gün içerisinde bitmek bilmeyen enerjileri ile karşılaştıkları her kişiyi, maruz kaldıkları her el hareketini, gördükleri tüm eşyaları kendileri için yaratılmış devasa bir oyun alanındaki oyuncaklar olarak algılayan yavru kediler, boyutları ile tezat oluşturan sorumlulukların kaynağına dönüşebilirler.

Yavruluk dönemi tüm canlıların yaşamlarındaki en önemli evrelerin başında gelir. Aynı söylem yavru kediler için de geçerlidir. Sütten ayrılan yavru kedilerde bağışıklık sistemi savunmasız kalır, bu gerçek onların sağlıklı beslenmesi gerekliliğini gündeme getirir. Yeni evlerine gelen yavruların temel sosyal becerileri gelişmelidir, bu gereklilik oyunların önemini ortaya koyar. Yavru kedilerde tuvalet eğitimi, onunla konforlu bir yaşam anlamına gelir. Tüm bu gereklilikleri çoğaltmak mümkün, yavru kedilerin ihtiyaçları hakkında farkındalığın sağlanması ile sağlıklı, mutlu ve konforlu bir yaşamın kapıları aralanabilir.

veteriner hekim kontrolünde yavru tekir kedi

Düzenli Sağlık Kontrolleri Onların Hakkı

Yavru kedilerin sağlıklarının korunması ve sürdürülebilmesi, olası hastalıklara yakalanmalarının önlenmesi için veteriner hekimler tarafından düzenli aralıklarla muayene edilmeleri gerekir. Rutin sağlık kontrollerinin kediler için temel aşılarla desteklenmesi son derece önemlidir. Yavru ve Yetişkin Kedilerde Aşılama Takvimi içeriğimizde konu ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz. Yaşamlarının tüm dönemlerinde kedilerin sağlıklı bir hayat sürmeye, koruyucu sağlık hizmetlerinden yararlanmaya hakları vardır. Sağlık hizmetlerine erişebilmeleri ve sağlıklarının korunması için gerekli süreçlerin yürütülmesi kedilerin temel ihtiyaçlarının başında gelir.

kedi oltası ile yatakta yatan yavru sarman

İnteraktif Oyunlar ile Mutlu Bir Gelişim

Yavru kedilerin fiziksel ve mental gelişimlerinin desteklenmesinde oyun süreçlerinin önemi göz ardı edilmemelidir. Oyun oynamak kaslarının ve iskelet sistemlerinin gelişmesi adına oldukça önemli olsa da onların dünyayı keşfetmelerini de sağlar. İçgüdüsel davranışlarının desteklenmesi ve sosyalleşmeleri için temel öneme sahip olan oyun süreçlerinde yavru kedilerle birlikte zaman geçirilmesi, onlarla ilgilenilmesi ve iletişim kurulması gerekir. Bu dönemde interaktif oyunlar aradaki bağın güçlendirilmesinde kritik rol oynar. Kedilerle İnteraktif Oyun Oynamanın Faydaları adlı içeriğimizde oyunların gücü ile ilgili bilgi edinebilirsiniz.

beyaz havluya sarılmış yavru kedi

Bakım Süreçlerine Alışmalarının Tam Zamanı

Kedilerin yavruluk, gençlik, yetişkinlik ve yaşlılık dönemleri boyunca rutin olarak gerçekleştirilen bakım süreçlerine mümkün olan en kısa sürede alışmaları gerekir. Tüylerinin taranması ve fırçalanması, tırnaklarının kesilmesi, kulaklarının ve dişlerinin temizlenmesi gibi rutin bakım süreçlerine ilerleyen yaşlarda alışmaları bir hayli zor olabilir. Yavruluk döneminde ödül mamalarının da yardımıyla yavru kedilerin bakım süreçleri ile tanıştırılması eğlenceli ve konforlu bir deneyim haline dönüşebilir. Erken dönemde bakım süreçlerine izin vermeleri onların hem konforları hem de sağlıkları için önemlidir. Üstelik tüylerinin taranması gibi kısa aralıklarla gerçekleştirilen aktiviteler kedilerle insanlar arasındaki bağı güçlendirici etkiye de sahiptir.

kedi yatağında yatan gri yavru kedi

Konfor Alanı, Önemli İhtiyaçlarından

Kediler de tüm canlılar gibi kendilerine ait bir alana ihtiyaç duyarlar. Gün içerisinde uyumak, gürültüden uzak durmak, dinlenmek ya da temizlenmek amacıyla rahatsız edilmeyecekleri bir ortama sahip olmaları konforlarını artırıcı bir etki yaratır. Her evde onlara özel bir oda ya da alan ayırmak mümkün olmayabilir, yine de farklı yöntemlerle kediler için konforlu alanlar oluşturulabilir. Kedi evleri, kedi ağaçları ya da evin en sakin alanına konumlandırılmış konforlu bir kedi yatağı dostlarımızın ihtiyaç duyduğu aidiyet hissine sahip olmalarını kolaylaştırır.

musluktan su içen yavru tekir kedi

Temizlik

Kediler titiz canlılardır ve her canlı gibi temiz bir bakımı hak ederler. Kumlarının düzenli olarak temizlenmesi, mama ve su kaplarının sağlıkları için zararlı olmayan maddelerle sterilize edilmesi gerekir. Kediler ne kirli kumları kullanırlar ne de kirlenmiş kaplardan mama yemeyi veya su içmeyi tercih ederler. Üstelik bu durum sağlıkları için de ciddi bir tehlike haline gelebilir. Yavru kedilerin bağışıklık sisteminin henüz tam olarak gelişmediği süreçte kumlarının, mama ve su kaplarının düzenli olarak temizlendiğinden emin olunması ile yavru kedilerin önemli ihtiyaçlarından biri kolaylıkla karşılanabilir. Hazır yeri gelmişken kedi tuvaletleri ile ilgili de önemli bir hatırlatma yapabiliriz. Kedi kumlarının temiz olması kadar önemli bir diğer konu, kediler için ideal sayıda kedi tuvaleti konumlandırılmasıdır. Uzmanların önerileri evdeki kedi tuvaleti sayısının kedi sayısından 1 fazla olması yönündedir; 1 kedi için 2, 2 kedi için 3, 3 kedi için 4 kedi tuvaletine ihtiyaç duyulur.

beyaz zeminde yavru Bengal kedisi

Kaliteli ve Dengeli Beslenme

Yavru kedilerin temel ihtiyaçlarının başında tam ve dengeli beslenme gelir. Optimum büyümeyi desteklemek üzere, yavruluk dönemindeki gereklilikler göz önünde bulundurularak formüle edilen yavru kedi mamaları arasından tercih yapılması önemlidir. Yavru kedi mamalarının içeriğinde beyin gelişimini, bağışıklık sistemini, sindirim sistemini, kasları ve iskelet sistemini destekleyen bileşenlerin bulunması gerekir. Kaliteli protein kaynakları kullanılarak kaliteli malzemelerle üretilen; mineral ve vitamin dengesi yavru kedilerin ihtiyaçları doğrultusunda belirlenen yavru kedi mamaları ile kediler sağlıklı bir gelişim sürecine adım atabilirler.

Royal Canin markalı yavru kedi mamaları yavruluk dönemindeki kedilerin ihtiyaçlarını eksiksiz olarak karşılamak üzere formüle edilmiştir. İçerdikleri sağlıklı yağlar, proteinler, vitaminler ve mineraller ile kedilerin hızlı bir şekilde geliştiği bu dönemde ihtiyaç duydukları tüm besinleri almalarını sağlar. Yavru kedilerin rahatlıkla çiğneyebileceği yapıda tasarlanan mama taneleri beslenme konforunu artırır. Sahip oldukları lezzet, kedilerin iştahlı bir şekilde günlük almaları gereken kalori ile buluşmalarını sağlar. Siz de yavru kedinizin gelişimini destekleyecek kaliteli alternatifleri değerlendirmek için Royal Canin yavru kedi maması çeşitlerini buradan inceleyebilir, onun daha sağlıklı bir yavruluk geçirmesini ve yetişkinliğe daha sağlam adımlarla ilerlemesini kolaylaştırabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.