Kedilerle Yolculuk Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

25.03.2024 Deniz Öz


Kediler yaşam alanlarına bağlılıkları ile bilinen canlılardır ve pek çok kedi sahibi 1-2 günlük yolculuklarında kedilerini yanlarında götürmeyi tercih etmez. Kedilerin en yaygın yolculuk nedeni ise düzenli veteriner hekim ziyaretleridir. Seyahat süresinin uzun olması ya da taşınma gibi bir nedenle seyahatin zorunlu hâle gelmesi kedi ile uzun yolculuk yapılmasını gerektirebilir. Kediniz ile yapacağınız her yolculuk bir maceradır Seyahatlerin amacına göre kediniz için yapmanız gereken hazırlıklar farklılaşır.

Kısa süreli bir veteriner hekim ziyareti için yapılacak hazırlık ile 12 saatlik bir araç yolculuğu için yapılacak hazırlık çok farklı olacaktır. Yolculuğun kapsamı ve süresi kadar hangi araç ile yolculuk yapılacağının da hazırlık sürecinde göz önünde bulundurulması gerekir. Hem kedilerin hem de sahiplerinin konforlu bir yolculuk deneyimi yaşaması adına hazırladığımız bu yazıda kara, hava ve deniz taşıtları ile yapılacak yolculuklar özelinde detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

taşıma kafesini inceleyen kedi

Seyahat Taşıma Araçları ve Güvenlik

Kedilerle yolculuk yaparken öncelik onların güvenilir bir şekilde seyahat etmesini sağlamaktır. Kediler hem evlerinden ayrıldıklarında hem de dış dünya ile temas ettiklerinde köpeklerin aksine çok daha gergin ve sinirli hissederler. Kedinizi yavruluk döneminden itibaren yolculuk yapmaya alıştırmadıysanız eğer yolculuk stresi yaşamanız olasıdır. Stresi en aza indirmek ve konforlu bir yolculuk geçirmek için ilk olarak doğru taşıma çantasını tercih etmeniz gerekir. Taşıma çantası tercihinde kedinizin konforunu ön planda tutan seçimler yapmanız öncelikli olsa da yolculuğun yapılacağı araca uygun kararlar vermeniz gerektiğini de unutmamalısınız. Özellikle hava yolu taşımacılığının evcil hayvan taşıma ile ilgili oldukça keskin kuralları olduğunu göz önünde bulundurarak, seyahatinizi gerçekleştireceğiniz hava yolunun kurallarına göre hareket etmeniz gerekir.

Kediyle seyahat için tercih edilebilecek genel olarak 4 tip taşıma çantasından bahsedilebilir. Plastik ya da PVC gibi sert malzemelerden üretilmiş kutu formunda, kapısı olan taşıma çantaları genellikle uzun yolculuklar için tercih edilir.

Kumaş gibi yumuşak malzemelerden üretilen, fileli tasarıma sahip olan çantalar da sağlam bir formları varsa, dikiş yerlerinden ve tabandan plastik ve/veya PVC detaylar ile desteklendiyse uzun yol için tercih edilebileceği gibi kısa mesafelerde de oldukça konforludur. Tekerlekli kedi taşıma arabaları ise tek başına seyahat eden, hem kedisini hem de eşyalarını taşırken konfor elde etmek isteyenler için pratik çözüm sunar. Sırt çantası olarak sunulan kedi taşıma çantaları da yine tek başına seyahat edecekler için idealdir. 4 temel çanta formunun kullanım şekli, avantajları ve dezavantajlarını yakından inceleyelim.

Sert (Hard-Side) Taşıma Çantaları

PVC ya da plastikten üretilen taşıma çantaları en popüler kedi taşıma çantaları arasında yer alır. Bu tasarımlarda metal ve/veya plastik bir kapı bulunur. Tasarıma göre yanlardan ya da üstten açılabilir. Kedilerle yolculuk yaparken onların harekete bağlı herhangi bir baskıya maruz kalmasını önleyen, uçak yolculuğu yaparken uçak koltuğunun altında güvenle konumlandırılabilen taşıma çantalarıdır. Sert malzemeden üretildikleri için doğru ölçülerde alınmadıkları zaman koltuk altına sığmalarında sorun olabilir. Üretildikleri malzemeler sebebiyle temizlenmeleri oldukça kolaydır Bu çantalar yapıları gereği mutlaka elde taşınmalıdır. Bu neden çok kişili seyahatlerde ya da kısa araba gezilerinde tercih edilebilir. Kedinizin güvenli ve konforlu bir şekilde seyahat etmesi için ihtiyaç duyabileceğiniz sert malzemelerden üretilmiş kedi taşıma çantası modellerini buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Yumuşak (Soft-Side) Taşıma Çantaları

Hem araçla hem de toplu ulaşım araçları ile seyahatte yumuşak taşıma çantaları sundukları konfor sebebiyle tercih edilebilir. Bu çantalar özellikle evcil hayvan kabul ederken kilo sınırı bulunan ulaşım araçlarında avantaj sağlar. Sert taşıma çantalarına kıyasla daha hafif olan bu taşıma çantalarının özellikle uçak yolculuğu yaparken sağladığı en büyük avantaj kabin içi evcil hayvan taşımacılığında belirtilen kilo sınırında ortaya çıkar. Sert malzemeden üretilen taşıma çantaları genellikle 1 kilogramın üzerinde bir ağırlığa sahipken yumuşak malzemeden üretilen taşıma çantalarının 600 grama kadar düşen ağrılıkları olabilir: Kabin içi evcil hayvan taşımacılığında IATA (The International Air Transport Association) tarafından belirlenen kilo sınırının 8 kilogram olması sebebiyle yumuşak çantalar 7 - 7,5 kilogram aralığındaki evcil hayvanların kabinde seyahat etmesine katkı sunabilir.

Yumuşak çantalar kedilerin içerisinde rahat bir şekilde uzanması için idealdir. Bu çantaların tabanının sert olması çantanın zemine koyulması hâlinde kedinin zeminden etkilenmesini azaltmaya yardımcı olur. Yumuşak çantaların temizliği sert olanlar kadar kolay olmayabilir, kedilerin idrar ya da dışkı yapması durumunda yıkanmaları gerekebilir.

Tekerlekli Taşıma Çantaları

Tekerlekli taşıma çantaları iki yaygın tasarımla sunulur: bebek arabası tasarımı ve çekçekli valiz tasarımı. Bebek arabasına benzeyen tasarımlarda arabanın puset kısmında üstü fileli bir çanta bulunur. Tekerlek ve fren mekanizmaları bulunan bu taşıma arabaları, bebek arabaları ile oldukça benzerdir. Kedisini taşırken eşyalarını da arabaya asmak, arabanın çeşitli bölmelerine koymak isteyenler için oldukça pratik çözümlerdir. Yürüyüşlerde ya da kedinin evden yolculuğun başlayacağı ve/veya araca bineceği noktaya kadar taşınmasında bu modeller konfor sunar. Boyutları sebebiyle uçak kabininde kedi taşımak için kullanımına izin verilmez, uçağa giriş esnasında tekerlekli çantaların bagaj olarak verilmesi gerekir. Uçağa biniş esnasında kedinin IATA tarafından onaylanan bir taşıma çantasında olması önemlidir. Bu tasarımların boyutları sebebiyle her arabaya da sığmayabilecekleri unutulmamalıdır.

Çekçekli valiz tasarımına benzer modeller ise sert taşıma çantalarına eklenen tekerlek ve çekçek mekanizmasına sahiptir. Bu tasarımlar taşıma kolaylığı sunar ancak hem daha büyük boyutlu olmaları hem de ağırlıklarının fazla olması sebebiyle kabin içi uçak yolculukları için önerilmezler. Araba, tren ve gemi yolculuklarında, yer uygunluğunun olması durumunda, kedi çantasının daha konforlu taşınması beklentisi varsa bu modeller tercih edilebilir.

Sırt Çantaları

Sırt çantaları kedisini taşırken ellerinin serbest kalmasını isteyen kedi sahipleri için doğru seçimdir. Ancak bu çantalar diğer taşıma çantası modellerine kıyasla daha küçük olduklarından kedilerin uzun süre konforlu yolculuk yapması için doğru seçim olmayabilir. Yavru ve minyon yetişkin kediler bu çantaların içerisinde daha rahat hareket eder.

Kedilerle yolculuk yaparken kullanılabilecek farklı çanta tiplerini ele aldıktan sonra sıra kedi taşıma çantası seçiminde dikkat edilmesi gerekenlere değineceğiz.

fileli taşıma çantasının içerisinde kedi

Kediyle Seyahat İçin Çanta Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kedinizle çıkacağınız bir yürüyüş için sırt çantası ideal bir seçim olurken uçak yolculuklarında bu çantalar doğru seçim değildir. Araç yolculukları için sağlam yapıları ile önerilen sert çantalar, kısa tren yolculuklarında hantallığı ile yorucu olabilir. Kedi seyahat çantası seçimi yaparken kedinizin tek bir çantası olmayabileceğini unutmayın. Farklı yolculuk planları için farklı çantalar seçilebilir. Kedi ile seyahat etmek doğru seçimler yapıldığında konforlu ve keyifli bir deneyim hâline gelir.

Ulaşım Aracına Göre Seçim Yapılmalı

Sık seyahat edenler için birden fazla kedi taşıma çantası edinmek en iyi çözüm olacaktır. Uçak, kişisel araç, tren ve gemi yolculuklarında çanta gereksinimleri farklılaşabilir.

Uçak: Uçak seyahatlerinde IATA kriterlerinin yerine getirilmesi gerektiği için tercihleriniz hava yolu kurallarına göre belirlenir. Bu noktada sert ve yumuşak çantalar arasından uygun boyutlu olanlar tercih edilir. Kediniz çok agresif ve/veya hareketli ise sert taşıma çantaları uçakta hem kedinizin güvenliği hem de sizin konforunuz için idealdir. Sert çantaların içerisine kedinin rahat hissetmesine yardımcı olmak için sevdiği bir battaniyeyi koyabilirsiniz.

Kediniz IATA tarafından belirlenen kilo sınırının üzerinde kalıyor veya aynı uçak yolculuğunda önceden rezervasyonu yapılmış başka kediler ve/veya köpekler varsa uçağın hangar kısmında yolculuk yapması gerekebilir. Bu durumda IATA tarafından belirlenen standartları karşılayan sert taşıma çantaları kullanılmalıdır. Hangara kabul edilecek taşıma çantalarının 3 tarafından hava alması, kilitlenebilir ve hangarda sabitlenebilecek şekilde tasarlanmış olması gerekir.

Kabinde seyahat edecek daha sakin kediler için yumuşak çantalar önerilir. Kedinizin yolculuk esnasında dışarı çıkabilme ihtimali varsa kucağınızda durabilecek yumuşak çantalar sizin konforunuzu da destekler. Bu çanta tasarımları uçak yolcukları için standart boyutlarda sunulur ancak yanlarında açılıp, çantanın genişlemesini mümkün kılan fileler olabilir. Uçak yolculuğu uzun sürecekse kedinin hareket edebilmesini, rahat bir şekilde mama yemesini sağlayacak bu tasarımlar konforlu bir seçim olacaktır.

Tren/Gemi/Otobüs: Kediniz ile yapacağınız yolculukta uçak haricinde bir toplu ulaşım aracı tercih edecekseniz bu araçlarda uçaktan farklı olarak firmaların ve/veya ilgili kurumların belirlediği kurallar özelinde seyahatiniz şekillenir. Otobüs yolculuklarında bazı firmalar kedinizin taşıma çantası ile birlikte 8 kilogramın altında olması hâlinde seyahat edebilmesine izin verirken bazı firmalarda evcil dostunuzun çantasının içerisinde olması ve koltukta sizinle seyahat edebilmesi yeterlidir. Firma özelinde değişebilen kurallara göre taşıma çantasının ve/veya evcil hayvanınızın boyutuna göre ek bilet almanız gerekebilir.

Tren ve gemi yolculuklarında da benzer kriterler olabilmektedir. Evcil hayvanla seyahat edeceklerin belirli kompartıman ve koltukları seçebilmeleri gibi durumlar toplu ulaşım araçlarında sık karşılaşılan bir durumdur. Bu nedenle kedinizle seyahat planlarken ilk adımda ulaşım araçlarına özel kuralları göz önünde bulundurmanız gerekir. Tren yolculuklarında sarsıntı fazla olabileceğinden yumuşak taşıma çantalarına izin verilmesi hâlinde bu çantalar tercih edilmeli, sert çanta ile taşıma kuralı varsa mutlaka iç kısımda kedinin rahat hissetmesini sağlayacak yumuşak tekstil ürünleri konumlandırılmalıdır.

Kişisel Araç: Kedinizle yapacağınız en konforlu yolculukların şahsi aracınızla yapacağınız yolcuklar olacağını söyleyebiliriz. Kedi arabada seyahat ederken İstediğiniz an mola verebilirsiniz. Kedinizi tasması ve kayışı olmak şartıyla araç içinde kontrollü serbest bırakabileceğiniz şahsi aracınızda konforlu bir yolculuk yaşamanız için arka koltuğa sabitleyebileceğiniz sert bir taşıma çantası tercih edebileceğiniz gibi kedinizi kucağınızda taşımak için yumuşak bir çanta da kullanabilirsiniz.

Kedinizin Boyutlarına Uygun Çanta Seçimi

Kediyle seyahat deneyimimin konforlu olabilmesi için taşıma çantasının kedinin boyutlarına uygun olması gerekir. Genel bir kural olarak kediniz için tercih ettiğiniz taşıma çantasının kedinizin uzunluğundan 1,5 ila 2 kat daha büyük olması olması önerilir. Ayrıca kedi çantasında rahatça hareket edebilmeli, dönebilmeli ve ayakta durabilmelidir. Ancak bu boyutları özellikle uçak gibi katı seyahat kurallarının geçerli olduğu ulaşım araçlarında sağlamak mümkün olmayabilir. Çanta içerisinde kedinin rahatça uzanabilmesi ve oturabilmesi genel anlamda konforu için yeterli olacaktır.

Olmazsa Olmaz Kriterler Kontrol Edilmeli

  • Bir kedi taşıma çantasının dayanıklı olması çok önemlidir. Seyahat anında yaşanabilecek en olumsuz durumlardan birisi çantanın kırılması, mekanizmasının bozulması veya kumaşının yırtılmasıdır. Bu tür olumsuzlukların yaşanmaması adına çantanın uzun süre dayanabilecek kaliteli malzemelerden üretildiğinden emin olunması gerekir.
  • Çantanın içerisindeki patili dostunuza kolay bir şekilde erişebilmeniz acil bir durum anından büyük bir öneme sahiptir. Taşıma çantasının kapısının kolay açılabilir olmasının yanı sıra alternatif açma yöntemleri de olmalıdır. Üstten kapaklı, yandan klipsli tasarımlar farklı şekillerde açılabildikleri için erişilebilirliği yüksek seçenekler arasında yer alır.
  • Kedinizi yolculuk esnasında rahat hissettirebilmeniz için çantanın havalandırmasının iyi olmasına dikkat edilmelidir. Çantanın en az 3 farklı yerden hava alması gerekir. Kalın muşamba gibi malzemelerden üretilen çantalardaki hava delikleri kedinin rahat hava alabilmesi için yeterli olmayabilir, bu malzeme aynı zamanda içerideki havanın ısınmasına da neden olacağından havanın sıcak olduğu dönemlerde yapılacak uzun süreli yolculuklarda tercih edilmemelidir. Sıcak havalarda seyahat edileceği zaman havalandırmaya çok daha fazla dikkat edilmelidir.

valizin önünde duran kedi

Yolculuk Öncesi Hazırlıklar ve Kedinin Rahatlığı

Kedinizle yola çıkmadan önce hazırlıklarınızın eksiksiz olması hem istenmeyen sürprizler yaşamanızı önler hem de kedinizle birlikte konforlu bir yolculuk yapmanızı sağlar. Yolculuk öncesinde yolculuğun kapsamına göre hazırlık yapılması gerekir. Kedinizi yolculuk için hazırlarken farklı dönemlere göre yapılacaklar listesi hazırlamak, yolculuk günü unutkanlık sebebiyle panik yaşamanızı önlemeye yardımcı olur.

Yolculuk Tarihi Belirlendiğinde Yapılacaklar

Yolculuk ülke içerisinde yapılacaksa çok fazla evrak hazırlığı yapılmasına gerek olmasa da kedinin karnesinin kolay ulaşılabilir bir yerde tutulması önerilir. Aşılarının tam olması özellikle toplu ulaşım araçları ile seyahat edileceği zaman büyük bir öneme sahiptir. Yolculuk stresinin azaltılması için veteriner hekime danışarak sakinleştirici kullanımına gerek olup olmadığı öğrenilebilir.

Ülke dışına yolculuk yapılacaksa her ülkenin evcil hayvan kabulü ile ilgili kriterleri olduğu unutulmamalıdır. Kuduz aşısı, mikro çip uygulaması, kuduz aşısı titrasyon testi, evcil hayvan taşıma belgesi ya da karantina gibi farklı gibi yükümlülüklerin ülke dışına seyahat öncesinde öğrenilmesi gerekir. Ülke dışı yolculuklarda varış ülkesinin istediği evrakların ülkenin ana dilinde yeminli tercümanlar tarafından çevrilmiş olması da gerekebilir. Bu yükümlülüklerle ilgili hazırlıkların özel olarak yapılması seyahatin son aşamasında sorun yaşanmasının önüne geçer.

Kediniz uçak ile seyahat edecekse seyahatin süresine göre veteriner hekim kontrolünden geçmesi gerekebilir. Kedinizin sağlığının uçuş için uygun olup olmadığının kontrol edilebilmesi için yapılması gereken testleri veteriner hekiminizden öğrenebilirsiniz.

Yolculuğa 1 Hafta Kala

Yolculuğunuza 1 hafta kala kedinizin yolculuk evraklarının son kontrollerini tamamlayıp hazır olduklarından emin olmalısınız. Yurt dışı yolculuklarda bu sürede tamamlayamayacağınız tek evrak Tarım ve Orman Bakanlığından alınacak olan "Veteriner Sağlık Sertifikası"dır. Bu sertifika yurt dışı yolculuğundan en erken 48 saat önce düzenlenir.

Bu dönemde kedinizin taşıma çantasına alışması için çantayı ulaşabileceği bir yerde bırakabilirsiniz. Kedinizin çanta içerisinde zaman geçirmesini sağlayabilir, ödül mamaları ile onu teşvik edebilir, çantaya girdiği anları oyuna dönüştürerek yolculuğun onun için daha keyifli olmasını sağlayabilirsiniz.

Yolculuk esnasında yanınızda olması gereken eşyaları bu süreçte hazırlayabilirsiniz. Kedinizin düzenli kullandığı ilaçları mutlaka yanınıza almalısınız. Taşıma çantasının içerisine serilecek emici pedlerin yedeklerini, kediler için kullanıma uygun bir paket ıslak mendili, bir miktar yaş ve/veya kuru kedi mamasını, birkaç ödül mamasını ve kedinize su ve mama verebileceğiniz kolay taşınabilir kapları hazırlayabilirsiniz.

Kedinizin eşyalarını hazırlarken ilk yardım kiti eklemeyi unutmayın. Yara bandı, temizleme mendili, pamuklu çubuk, pamuk, sargı bezi, tek kullanımlık eldiven, cımbız, makas evcil hayvan ilk yardım kiti içerisinde olması gerekenlerdir.

Yolculuğun kapsamına göre kediniz için katlanabilir bir tuvalet edinebilir, çantanıza bir miktar kedi kumu koyabilirsiniz. Bu size molalarda kedinizin tuvalet ihtiyacı için konforlu bir ortam hazırlama imkânı sunar.

Kedilerin kendilerini daha güvende hissedebilmeleri için taşıma çantalarının üstüne hafif bir örtü örtülmesi önerilir. Taşıma çantasının üzerine örtülecek örtünün hava sirkülasyonunu engellemeyeceğinden emin olun. Örtüden emin olunamıyorsa çantanın karşılıklı iki yönde açıklıklarının olmasına dikkat edilmelidir.

Yolculuk Günü

Kedi sahipleri uzun bir yolculuk söz konusu ise doğal olarak yolculuk günü geldiğinde oldukça stresli olurlar. Sizin stresinizin kedinizi olumsuz etkileyebileceğini unutmamalısınız. Siz ne kadar rahat olursanız kediniz kendini o kadar güvende hisseder. Yolculuk günü ekstra stres yaşamamak için kedinizle ilgili tüm hazırlıkları tamamlamış olmaya özen gösterin. Kedinizin sevdiği oyuncağı çantasına koymak ya da en sevdiği battaniyeyi taşıma çantasının zeminine sermek rahat hissetmesine katkı sunabilir.

Yolculuk günü veteriner hekiminizin önerisiyle kedinize sakinleştirici verebilirsiniz. Yine öneri doğrultusunda kedinin belirli bir süre önce mama ve su tüketimini kısıtlamak olası bir mide bulantısını önlemek için doğru seçim olacaktır.

önünde su kabı bulunan kedi

Yoldayken Beslenme ve Tuvalet İhtiyaçları

Kedilerle yolculuk yapmak pek çok konuda soru işaretlerinin gündeme gelmesine neden olur. Bunlardan en önemlileri arasında yolculuk boyunca mama ve su tüketiminin nasıl olacağı ve kedinin tuvalet ihtiyacının nasıl giderileceğidir. Bu sorulara genel yanıtlar vermek mümkün olsa da her kedinin karakteri ve yolculuk esnasında verdiği tepki farklı olabilir. Bu nedenle gerekli hazırlıkların yapılması ancak kedinin üzerinde çok baskı kurulmaması önerilir. Bazı durumlarda kedi stres altındayken mama yemeyi, su içmeyi ve tuvaletini yapmayı reddedebilir. Bu sırada kedi üzerinde baskı oluşturmak stres seviyesinin artmasına neden olur. Şahsi aracınız ile seyahat ediyorsanız sık mola vererek kedinizin ihtiyaçlarını gidermesi için ona zaman tanıyabilirsiniz. Uçak, gemi, tren ya da otobüs yolculuklarında bu zamanı tanımanız mümkün olmayacağından hazırlıklı olmanız gerekir.

Mama ve Su Tüketimi: Kedinizin yolculuğa çok tok çıkmaması mide bulantısı ve kusma gibi durumları azaltmak için gereklidir. Ancak patili dostunuzun uzun bir yolculuk esnasında acıkma ve susama ihtimali olduğunu unutmamanız da benzer öneme sahiptir. Yanınızda katlanabilir mama kabı taşıyabilir, seyahat su şişeleri ile dostunuzun su ihtiyacını karşılayabilirsiniz. Patili dostunuzun ve sizin yolculuk konforunuzu artıracak seyahat mama ve su kaplarına burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Yolculuk esnasında kedinize tüm öğününü bir seferde sunmayın. Yolda öğünün tamamını tüketmek kedinizin midesinin bulanmasına neden olabilir. Mamasını küçük porsiyonlar hâlinde az ama sık sık vererek kontrollü beslenmesini sağlayabilirsiniz.

Tuvalet İhtiyacı: Kedinizi yolculuk esnasında rahat ettirmenin bir diğer unsuru da tuvalet ihtiyacını karşılaması için imkân yaratmaktır. Kedinizin uzun bir yolculukta tuvaletini yapabilmesi için mahremiyete ve özel bir alana ihtiyacı olacaktır. Aracınızla yolculuk yapıyorsanız kedinizin tuvaletini yanınızda taşıyabilirsiniz. Kendi tuvaletini taşıma imkânınız yoksa katlanabilir seyahat tuvaleti edinerek molalarda kedinize tuvaletini yapabilmesi için ortam oluşturabilirsiniz. Kediniz taşıma çantasından çıkmayı reddediyorsa yanınıza bol miktarda emici ped alarak ihtiyaç halinde çantaya serdiğiniz pedi değiştirerek kedinizin seyahat konforunu yüksek tutabilirsiniz. Kedinizle seyahatinizde rahat etmenizi sağlayacak çiş pedlerini burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Eğer araba yolculuğu yapmıyorsanız uçak, tren, gemi ya da otobüs yolculuğu yapıyorsanız kedinizin tuvalet ihtiyacı için ulaşım araçlarının tuvaletini kullanmanız gerekir. Özellikle uçak, tren ve gemi gibi içerisinde tuvalet bulunan ulaşım araçlarında kedinizi taşıma çantası ile uçak tuvaletine götürebilir, tuvalet içerisinde katlanabilir tuvaletine bir miktar kum koyarak tuvaletini yapmasını sağlayabilirsiniz. Otobüs yolculuğunda ise mola yerlerinde bebek bakım odalarına girerek kedinizin tuvalet ihtiyacı için benzer bir ortam oluşturabilirsiniz.

Kediniz ile çıktığınız yolculuk için tüm önlemleri almış olsanız da çeşitli aksaklıklar yaşayabilirsiniz. Önemli olan panik olmamanız ve stres yaşamamanız. Çünkü kediniz hissettiklerinizi anlayabilir ve kendini çok daha güvensiz hissedebilir. Onun iyi hissetmesini sağlamak için panik olmamaya, yüksek sesli konuşmamaya ve çok hızlı hareket etmeye özen göstermelisiniz, keyifli yolculuklar.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.