Kedilerin Arka Bacaklarında Tüy Dökülmesi
29.06.2022 Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen
Kedilerin özellikle arka bacaklarında meydana gelen tüy dökülmesi aslında bir endişe kaynağıdır. Kedilerin tüy dökmesi normaldir ancak bir anda arka bacaklarında meydana gelen seyrelmeler normal değildir. Halk arasında saçkıran olarak bilinen durum kedilerde de görülmektedir. Pireler, çeşitli alerjiler, bakteriyel enfeksiyon ya da stres gibi problemler tüy dökülmesine yol açabilmektedir. Normal tüy dökülmesi ile tüy kaybı arasındaki farkı bilmek duruma doğru bir şekilde müdahale edebilmeye yardımcı olur.
Kediler Neden Arka Bacaklarında Tüy Kaybeder?
Kedilerde tüy kaybının birçok nedeni bulunabilmektedir. Yetersiz beslenme, bağışıklık sistemini etkileyen hastalıklar, mantar enfeksiyonu, alerjiler ve parazitler bunlardan bazılarıdır. Kedilerde tüy kaybı bölgesel olarak gerçekleşebileceği gibi vücudun tamamında da meydana gelebilir. Bununla beraber dökülmeler düzensiz şekiller halinde olabildiği gibi simetrik dökülmeler olarak da görülebilmektedir. Dökülmenin meydana geldiği bölgedeki cilt normal görünebilmektedir. Ancak bazı durumlarda cilt normalden daha kızıl olabilir, dökülen alanda kitle ya da ciltte kabuklaşma meydana gelebilmektedir. Kedilerde tüy kaybı bir belirti olarak ortaya çıkar ve altında yatan durumun tedavi edilebilmesi için öncelikli olarak doğru bir şekilde teşhis edilmesi gerekir. Kedinin tüy kaybının meydana geldiği bölgeyi sürekli olarak kaşıması durumunda ilk olarak kaşınmaya neden olan durum bulunmalıdır. Kedilerde tüy dökülmesine yol açabilecek belli başlı durumlar vardır.
Parazitler
Kedilerin arka bacaklarında tüy dökülmesi altında yatan en büyük nedenler arasında pireler yer alır. Pireler kediler için oldukça rahatsız vericidir ve birçok kedi pire ısırığına karşı alerjik reaksiyon gösterir. Pire ısırığı hassasiyeti ve pire alerjik dermatiti kediler arasında oldukça yaygın bir şekilde görülmektedir. Kedilerde tek bir pire ısırığı bile çok ciddi kaşınmalara yol açmaktadır. Bu durum tüy kaybına ve ciltte açık yaraların oluşmasına neden olur. Birçok kedi pire ısırığı nedeniyle ayaklarındaki tüyleri sürekli olarak yalar ve ısırır. Tüy kayıpları genellikle ensede, bacaklarda ve kuyruğun vücutla birleştiği yerde görülür. Tüy kaybı ile beraber bu bölgelerde açık yaralar da oluşmaktadır.
Pireler reaksiyona neden olduğu için pire alerjisi tedavisinin en etkili yöntemi aslında önleyici tedavidir. Pireler hem iç mekânda hem de dış mekânda yaşayan kedilere bulaşabilir. Pirelerin önlenmesi için düzenli olarak aşılarının yapılması gerekmektedir. Pirelerin dışında akarlar ve halka kurtlarında aşırı kaşınmaya, yalamaya ya da ısırmaya yol açmaktadır. Ancak özellikle arka bacaklarda meydana gelen tüy kaybının en sık karşılaşılan nedeni pirelerdir.
Ağrı
Kediler vücutlarının bir kısmı ağrımaya bağladığında o bölgeyi aşırı yalamaya başlarlar. Kedilerde ağrıya ve rahatsızlığa neden olan en yaygın iki sağlık problemi artrit ve idrar yolları rahatsızlıklarıdır. Kediler yaşadıkları ağrıya bir cevap olarak alt karın, arka bacak ve genital bölgelerinin etrafını aşırı miktarda yalayarak tüy kaybının oluşmasına yol açarlar.
Tiroid Problemleri
Kedilerde de tıpkı insanlarda olduğu gibi iki tiroid problemi vardır. Hipertiroid yani gerekenden daha fazla tiroid hormonu üretilmesi durumu ya da hipotiroid yani gereğinden az tiroid hormonu düzeltilmesi durumu. Kedilerde tiroid hormonu üretimi ile ilgili sorunlar arka bacaklarda yamalı tüy dökülmesine neden olabilir. Bu nedenle kedilerde tüy dökülmesinin nedeni araştırılırken hormon testlerinin de yapılması önerilir.
Alerjiler
Gıda alerjisi, çevresel alerjiler ve pire alerjisi kedilerde parça halinde tüy dökülmesi probleminin görülmesine yol açar. Alerji tedavisinin ilk adımı alerjiye yol açan alerjeni bulmaktadır. Gıda alerjisi problemlerinde kediler genellikle bir proteine karşı alerjik reaksiyon verir. Hipoalerjenik mamaların sunduğu hidrolize beslenme yöntemi sayesinde kedide alerjiye neden olan protein kendi amino asit içeriklerinde parçalanır. Bu şekilde kedinin bağışıklık sistemi yiyeceğin alerjen içerdiğini anlamaz ve kedinin alerjisinin şiddetlenmesini önler. Küf ya da diğer çevresel alerjenler de benzer bir şekilde kaşınma, ısırma ya da aşırı yalanmaya neden olabilmektedir.
Stres
Kediler temizlikleri ve taranmalarıyla ünlü canlılardır. Kediler günlerinin yaklaşık %30'unu kendilerini yalayarak ve tarayarak geçirirler. Çeşitli problemler kedilerde aşırı yalanmaya yol açar ve bu problemlerin hepsi fiziksel bir rahatsızlık olmak zorunda değildir. Kediler psikolojik bir nedene bağlı olarak da aşırı yalanabilir.
Yalanma stresli bir anda kedilerin daha rahat hissetmek için yaptıkları bir davranıştır. Bu davranış amacı dışına çıkıp gündelik aktiviteleri etkileyecek seviyeye geldiği durumlarda kompulsif bir hal alır. Kedilerin böylesi durumlarda vücutlarında en çok yaladıkları yerler karın bölgesi, ayaklar ve sırt bölgesidir. Kediler genellikle sevdikleri yanlarında olmadığında aşırı yalanmaya başlar bu nedenle bir kedide psikolojik probleme bağlı olarak aşırı yalanmanın gelişip gelişmediğini fark etmek oldukça zordur.
Bazı kediler endişeli ya da stres altında olduklarında sadece bir bölgeyi yalarken bazı kediler belirli bölgeleri yalar. Kedinin rutininde ya da çevresinde meydana gelen değişiklikler bu tepkiye yol açabilir. Ev değiştirme, eve yeni birinin taşınması ya da eve yeni bir evcil hayvan gelmesi gibi değişiklikler kedilerin stres altında hissetmelerine yol açabilmektedir.
Kedilerde Tüy Dökülmesi Nasıl Engellenir?
Kedilerde tüy dökülmesinin tamamı önlenebilir değildir. Çünkü kedilerin bir miktar tüy dökmesi normaldir. Ancak altında belirli bir problemin neden olduğu dökülmeleri önlemek ya da tedavi etmek mümkündür. Kedide strese yol açabilecek durumları mümkün olduğunca uzakta tutmak, dengeli ve yeterli beslenmesini sağlamak, kediyle yeterince vakit geçirmek, düzenli olarak oyun oynamak, parazit önleyici ilaçlarını düzenli olarak vermek ve kediyi mümkün olduğunca evde tutmak özellikle arka bacaklarda tüy dökülmesi problemini ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Kedilerde mevsimsel tüy dökülmesini kontrol altına alabilmek, tüy sağlığının güçlenmesine katkı sağlamak için takviye kullanımı önerilir. Kedilerde tüy sağlığı özelinde formüle edilen takviye gıdaları burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.
Kedilerin arka bacaklarında tüy dökülmesine yol açabilecek birçok problem bulunmaktadır. Tedavinin ilk adımı dökülmeye yol açan nedeni bulmaktır. Eğer kedinizin aşırı miktarda tüy döktüğünü fark ederseniz muayene edilmesi için veteriner hekime götürmeniz tavsiye edilir. Dökülmeye yol açan durum ne kadar erken teşhis edilirse o kadar çabuk tedavi edilir.
Veteriner hekim kimliğiyle evcil hayvan sağlığı hakkında farkındalığı artırmak için Petlebi.com blog sayfasına yazıları ile değer katan Tuğba Şenol Dağdelen, evcil hayvanlarda hastalıkların önlenmesi, teşhis ve tedavisi, hayvan davranışları ve ferahı, evcil hayvanlarda beslenme ve diyeti özelinde çalışmalarını sürdürmektedir.