Kediler Annelerini Unutur mu?

06.06.2022 Aysegül Tunçay


Bir sabah annenizi hatırlamıyor olarak uyandığınızda bu sizin için büyük bir problemdir. Kedilerde ise durum daha farklı olarak gelişmektedir. Doğumdan sonra anne kediler yavruları besler, yalar, eğitir. Kısacası onlar için birçok şeyi yapar. Yavru kediler ile anneleri arasında güçlü bir bağ oluşur. Yavru kediler annelerinden ayrıldığında akla gelen sorulardan birisi de "Kediler annelerini unutur mu?" sorusudur. Kedilerin evrimsel tarihi ve güçlü sosyal hiyerarşisi bu sorunun kolay bir şekilde cevaplanmasını sağlar. Yavru kediler annelerinden ayrıldıklarında onu unuturlar. Hatta anneleri de yavruları unutur. Yıllar sonra anne kedi büyümüş olan yavrusuyla bir araya geldiğinde birbirleri için sadece diğer kedi olmaktan öteye geçmezler. Hatta birbirleriyle iyi anlaşmayabilirler. Bu iletişim dinamiğine kedilerin birbirleri arasındaki gelişmiş olan geleneksel sosyal yapılar karar verir.

anne ve yavru kedi

Kediler Neden Birbirini Unutur?

Sadece yavru kediler annelerini ya da anne kediler yavrularını değil aynı zamanda kardeş olan kediler de birbirlerini unutulurlar. Hatta yavru kediler ve babaları da birbirlerini unutmaktadır. Her ne kadar kedilerin düşünce biçimi hakkında sınırlı bir bilgiye sahip olsak da kedilerin evrimsel geçmişi bize bazı ipuçları vermektedir. Kedilerin en büyük özelliklerinden birisi de anti-sosyal olmalarıdır. Vahşi doğadaki büyük kediler için de aynı şey geçerlidir. Kediler yalnız yaşarlar ve tek başlarına çok büyük alanları kontrol ederler. Kedilerde sürü halinde yaşayan tek istisna aslanlardır. Aslanlar hem sürü halinde yaşar hem de sürü halinde avlanırlar.

Diğer tüm kediler için ailevi ilişkiler bir yerde sona ermektedir. Yavru kediler yetişkin olduğunda artık bir aile üyesinden çok bir rakip haline gelmektedir. Aksi olarak insanlar ise hayatta kalmak için karmaşık sosyal ilişkilere ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle kedileri anlamak insanlar için bu kadar zor olmaktadır.

Kısacası bir yavru kedinin kardeşlerini ya da annesini hatırlaması onun hayatta kalmasına yardımcı olmaz ve evrimsel açıdan da gerekli değildir. Yine de yavru kedilerin annelerinden ayrıldıkları yaşa bağlı olarak %100 hatırlamadıklarından emin olamayız. Ayrılma zamanına göre anne kedi ile yavrusu arasında çok uzak bir anı ya da bir aşinalık olabilir.

anne kedi ve yavruları

Kediler Birbirlerini Nasıl Hatırlar?

Kediler, insanlar gibi birbirlerini yüzlerinden hatırlamazlar. Bunun yerine kokularını kullanırlar. Kedilerin koku alma duyusu insanlarınkinden yaklaşık 14 kat daha güçlüdür ve koku alma duyusu kedinin dünyada yolunu bulabilmesini sağlar. Kedilerin koku alma duyusu valiz üzerinde uyuma ya da duş perdesini yalama gibi bize garip gelen kedi davranışlarını açıklamamıza yardımcı olur. Bu noktada en büyük problem kokuların zamanla değişmesidir. Hala kesin olarak bilemesek de kediler bu yüzden birbirlerini hatırlamamaktadır. Kardeşleriyle beraber annesinin yanında uyuyan yavru başka bir evde yetişkinliğe geldiğinde çok farklı kokar. Bu bir insanın yüzünü tamamen değiştirmesi gibidir. Çok iyi tanıdığımız bir insan yıllar içerisinde yüzünü tamamen değiştirdiğinde o insanı tanıyamamamız normaldir. Koku değişimi de kedilerde aynı etkiyi yaratır. Her ne kadar kedilere çok fazla insani özellik yakıştırmak yardımcı olmasa da kedinin garip bir davranışının altında yatan sebebi anlamak için bu tür benzetmelerden destek almak yardımcı olabilir.

yavrusunu taşıyan anne kedi

Kedilerin Unutma Sürecinde Zaman Değişkeni

"Yavru kedi annesini unutur mu?" sorusunun cevabı aslında zamana bağlıdır. Eğer kediler birbirlerinden birkaç günlüğüne ayrı kaldıysa tekrar bir araya geldiklerinde birbirlerini tanırlar. Ancak aradan bir ay gibi uzun bir süre geçtiğinde birbirlerini tanıma ihtimalleri ortadan kalkmıştır. Her ne kadar kedilerin tam olarak birbirlerini ne kadar sürede unutmaya başladığını bilemesek bile bu noktada önemli olan durum koku değişikliğidir. Kedinin kendine has kokusunda meydana gelen değişim arttıkça annesinin ya da kardeşlerinin onu hatırlama olasılığı düşmektedir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.