Kedilerde Kiraz Göz

02.05.2022 Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen


Kiraz göz hastalığı meydana geldiği zaman sebep olduğu görünüm biraz endişe vericidir. Kedinin üçüncü göz kapağının iltihaplanması ve kızararak bir kiraza benzemesinden dolayı bu isim verilmiştir. Kiraz göz, köpeklerde ve tavşanlarda da görülmektedir. Kedilerde kiraz göz sadece kozmetik bir problem değildir. Kedinin patisiyle gözünü sürekli ovuşturması sonucunda ülserleşme ya da enfeksiyon görülebilmektedir. Çok nadir durumlarda, tekrarlamayı önlemek için ameliyat gerekebilmektedir. İran kedisi gibi brakisefalik olan kredi ırkları kiraz göze daha yatkındır.

Kedilerde "cherry eye" adıyla da bilinen bu hastalık üçüncü göz kapağı olarak da adlandırılan zarın gözden dışarı çıkmasıdır. Üçüncü göz kapağı kedinin gözünü koruyan göz kapağının en alt katmanıdır. Bu zar görevini normal bir şekilde yerine getirirken dışarıdan bakıldığında görünmez çünkü gözün köşesinin iç kısmında yer alır. İltihap kaptığında ise şişer ve rengi kırmızı olur. Bu durumda gözün kenarından taşar ve dışarıdan bakıldığında görülür hale gelir.

kiraz göz olmuş kedi

Kedilerde Kiraz Göz Belirtileri

Kedilerde kiraz göz hastalığı birden çok belirtiye neden olur. Bunun en bilineni gözün kenarından pembe ya da kırmızı renkli bir parçanın çıkıntı yapmasıdır. Ayrıca göz kuruluğu, korneal ülser, irritasyon, korneanın iltihap kapması ya da gözü kapayamama gibi belirtiler de kiraz göz belirtileri arasında yer alır. Kiraz göz bazı durumlarda kendiliğinden geçebildiği gibi bazen geçmez. Zarın düzgün bir şekilde çalışmaması nedeniyle göz kuruluğu meydana gelir. Gözün kuruması rahatsızlık hissine ve kaşınmaya yol açar. Kuru göz korneal ülsere yol açabilmektedir. Bu nedenle göz tedavisinin hemen yapılması gerekir. Aksi takdirde korneal ülser oldukça acı vericidir ve kalıcı göz hasarına yol açabilmektedir.

uzaklara bakan iran kedisi

Kedilerde Kiraz Göz Neden Olur?

"Kedilerde kiraz göz hastalığın neden olur?" sorusunun tek bir cevabı bulunmamaktadır. Kiraz göz genellikle ovalamadan, kaşımadan veya göze yabancı bir cisim kaçmasından kaynaklanır. Toprak, çimen ya da diğer materyaller gözde rahatsızlık ve kaşıntı hissine yol açarak kiraz göze neden olabilir. Ayrıca göz çukurunun boyutu da kedilerin kiraz göze daha yatkın hale gelmesine neden olabilir. Basık yüzlü türlerde göz çukuruna büyük gelen gözler üçüncü göz kapağının ufak bir iltihapla daha görünür olmasına yol açabilir. Son olarak üçüncü göz kapağını yerinde tutan tendonlar olarak bilinen retinakülümlerin zayıflaması da kiraz göze yol açabilmektedir. Retinakülüm bazı kedilerde doğuştan zayıf olduğu gibi bazı durumlarda zaman içinde zayıflayabilmektedir.

yukarı doğru bakan kedi

Kiraz Göz Tanısı Nasıl Konur?

Kedilerde kiraz göz hastalığı tanısı oldukça kolay bir şekilde konabilmektedir. Kiraz göz dışarıdan bakıldığında belli olduğu için ek bir muayene gerekmez. Ancak kiraz göze neyin neden olduğunu bulmak için kedinin veteriner hekim tarafından muayene edilmesi gerekmektedir. Gözde yabancı madde olup olmadığını anlamak için dikkatli bir göz muayenesi yapılmaktadır. Sorunun göz çukuru büyüklüğü ya da retinakülün zayıf olması durumunda, kiraz göz hastalığı ileride tekrarlayabilmektedir.

gözüne damla damlatılan kedi

Kiraz Göz Tedavi Yöntemleri

Zarın durumuna göre tedavi yöntemi değişiklik göstermektedir. Hatta çok hafif durumlarda tedaviye ihtiyaç duyulmamaktadır. Bazen kiraz göz hastalığı kendiliğinden geçebilmektedir. Zarın çok dışarı çıkmadığı durumlarda veteriner hekim parmağıyla zarı yerine yerleştirebilmektedir. Ancak genellikle bir süre sonra zar yeniden görünür hale gelir. Kiraz gözün kronik olduğu ve problemlere yol açtığı durumlarda fiziksel anormalliği gidermek için operasyon gerekebilmektedir. Cerrahi müdahale de zar yerine dikilir ve iltihabın geçmesi sağlanır. Bu sayede zar, gözü nemlendirme görevine yeniden kavuşur. Bazı durumlarda zar işlevini tamamen kaybedebilmektedir. Böyle bir durum meydana geldiğinde zarın tamamı alınır.

Kiraz gözün neden olduğu korneal ülser gibi ikincil hastalıkların bulunmasında ise bu rahatsızlığı gidermek için göz merhemi ya da damlası kullanılabilmektedir. Kiraz göz çok ciddi bir rahatsızlık değildir ancak kronik iltihap durumunda tedavi edilmesi gerekir. Çok nadiren korneada aşırı yaralanma sonucu görme kaybı meydana gelmektedir. Kiraz gözü önleyebilme gibi bir durum söz konusu değildir. Kedi, zayıf retinakülüm tendonu ya da büyük göz küresi ile doğduysa kiraz gözü engellemek için bir yol yoktur. Ancak kedinin gözleri düzenli olarak kontrol ederek edildiği zaman kiraz gözün ilerlemeden tedavi edilmesi sağlanabilmektedir.


Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen fotoğrafı
Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen Tüm Yazıları

Veteriner hekim kimliğiyle evcil hayvan sağlığı hakkında farkındalığı artırmak için Petlebi.com blog sayfasına yazıları ile değer katan Tuğba Şenol Dağdelen, evcil hayvanlarda hastalıkların önlenmesi, teşhis ve tedavisi, hayvan davranışları ve ferahı, evcil hayvanlarda beslenme ve diyeti özelinde çalışmalarını sürdürmektedir.