Eklem Problemi Olan Kedilerin Yaşamı Nasıl Kolaylaştırılır?

21.03.2022 Aysegül Tunçay


Osteoartrit kediler için hayat zorlaştıran hastalıklardan bir tanesidir. 10 yaşını doldurmuş kedilerin %90'ında osteoartrit görülmektedir. Bu nedenle osteoartrit kediler arasında görülen en yaygın kronik hastalık olarak ifade edilebilir. Kireçlenme olarak da bilinen bu hastalıkta kedinin yaşam alanınıkonforlu hale getirmek ve onun hayatını kolaylaştırmak, hastalığın tedavisinden daha önemlidir. Bu nedenle kedi artrit hastalığı bakımı, bu rahatsızlığa sahip kedisi olan herkesin dikkat etmesi gereken bir süreçtir. Kedinin gündelik hayatında ve yaşam alanında yapılacak ufak değişiklikler onun daha konforlu ve ağrıdan uzak bir hayat yaşamasını sağlamaktadır.

çimlerde oyun oynayan kedi

Kedilerde Osteoartrit Belirtileri

Kedilerde osteoartrit rahatsızlığı eklemlerde meydana gelen iltihaplanma ve kemiklerin birbirlerine bağlanmasını sağlayan kıkırdakların deformasyona uğramasıyla meydana gelir. Osteoartritin çeşitli nedenleri bulunur. Bunların arasında yaşlanma, obezite ve travma en sık görülen nedenler olarak kabul edilir. Ayrıca bazı kediler genetik olarak osteoartrite daha yatkın olmaktadır.

Kediler ağrı hissettikleri zaman iç güdüleri nedeniyle bu durumu saklar ve kedinin dışarıdan bakıldığında ağrı çekip çekmediği pek anlaşılmaz. Ancak osteoartritin ağrı dışında da bazı belirtileri bulunur. Aktivitede düşüş, zıplama yeteneğinde gerileme, hareketlilikte azalma, vücudunun çeşitli kısımlarına karşı daha koruyucu davranma, taranmaktan kaçınma, iştah kaybı, uyku düzeninde ve pozisyonunda değişiklik ve duruşta değişiklik önemli osteoartrit belirtileri arasında yer alır. Kedilerde eklem rahatsızlıkları hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz "Kedilerde Artrit Nedenleri ve Belirtileri" ve "Kedilerin Eklem Problemleri" başlıklı blog yazılarını okuyabilirsiniz.

kedi merdiveniyle yukarılara tırmanmış uzun sarı tüylü kedi

Osteoartritli Kedi Bakımı Nasıl Olmalı?

Osteoartrit tedavisinde rahatsızlık henüz başlangıç seviyesindeyse daha fazla ilerlememesi birincil amaçtır. Hastalığın erken teşhisi ve tedaviye başlanması çeşitli yan etkilere sahip olan ilaçların kullanılmadan hastalığın kontrol altına alınmasını sağlar. Tedavi sürecinde yapılacak bazı değişiklikler ile hastalığın kontrol altına alınması sağlanabilir.

mamasını bitirmiş kedi

Kilo Yönetimi

Osteoartrit hastalığında kilo yönetimi tıpkı insanlar ve köpeklerde olduğu gibi kedilerde de oldukça önemlidir. Düzenli olarak egzersiz ve doğru beslenme ile kedinin ideal kilosunda olması sağlanmalıdır.

Kedilere egzersiz yaptırmak ilk başta kulağa zor gelebilir ancak sevdiği oyuncakla, lazerle ya da sevdiği mamayla saklambaç gibi oyunlarla onun hareketli olmasını sağlayabilirsiniz. Kilo yönetiminin ikinci adımı ise kalori sınırlamasıdır. Veteriner hekimin önereceği türde ve miktarda mamayla beslenmek kedinin sağlıklı bir şekilde ideal kilosuna dönmesini sağlayacaktır. Kedilerin ideal kilosuna gelmesinde yardımcı olan light kedi maması çeşitlerini buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz. Evde birden çok kedinin olduğu durumlarda osteoartrit hastası kedinin diğer kedilerin mamalarını yemediğinden emin olmak gerekmektedir.

Gıda Destekleri

Sağlıklı kiloya ulaşmak için beslenme ve egzersiz ile beraber gıda desteklerini kullanmak da önemlidir. Gıda destekleri ayrıca kedilerin eklemlerini güçlendirerek osteoartritin ilerilemesini yavaşlatmayı sağlar. Eklem destekleri genellikle bu hastalığa sahip olan kedilerin günlük rutinlerinde yer alır. İçerisinde glukozamin ve kondroitin içeren destek gıdaları eklem sağlığına önemli fayda sağlar. Benzer bir şekilde Omega - 3 yağ asitleri de önemli bir destektir. Balık yağında bulunan Omega - 3 antienflamatuar özelliğe sahiptir. Kedilerin ihtiyacı olan Omega-3'ü sağlıklı bir şekilde almasına yardımcı olan takviyeleri burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.

veteriner hekim tarafından fizik tedavi egzersizi yaptırılan kedi

Fizik Terapi

Fizik terapi osteoartit olan kedilerde hareketliliği korumak ve kasları geliştirmek için önemli tercihlerden birisidir. Ostoeartritte eklemlerin üzerine ağırlık binmesi hastalığın daha da kötüleşmesine neden olur. Bu nedenle kedinin ideal kilosunda olması son derece önemlidir. Bununla beraber fizik terapi ile eklemlerin etrafında bulunan kaslar da güçlendirilir. Güçlenme sayesinde kaslar daha fazla ağırlık taşıyarak eklemlerin rahatlaması sağlanır.

Bazı kediler masajı sever. Büyük bir kısmı da gerinmekten oldukça hoşlanır. Gerinmeyle eklemlerin arasının hafif açılması onlara önemli bir rahatlama sağlar. Eklemlere zarar vermeden bu hareketleri yapmasını sağlamak aynı zamanda onun daha az acı çekmesini sağlar. Bunun dışında ısıtılmış yataklar da osteoartrit olan kediler için oldukça önemlidir. Sıcaklık osteoartritin rahatlamasını sağlar.

Çevresel Değişiklikler

Kedinin yaşam alanında yapılacak ufak tefek değişiklikler onun daha konforlu bir hayat geçirmesini sağlar. Kedinin sevdiği ve zaman geçirmekten keyif aldığı yerlere ulaşmasını sağlayacak merdivenler koymak bunlardan bir tanesidir. Kedinin mama ve su kabını da yerden yükseğe koymak önemli bir adımdır. Bu sayede kedinin eğilmesinin önüne geçerek daha rahat beslenmesini sağlayabilirsiniz. Eklem problemi olan kediler için alçak girişli tuvalet kullanımı da kedinin tuvalete girip çıkarken rahat olmasını sağlar. Günlük hayatta yapılacak değişiklikler, kilo yönetimi ve fizik terapi gibi seçenekler ile kedi antienflamatuar ilaçları kullanmadan osteoartriti kontrol altına almak mümkün olmaktadır.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.