Dünyada Eşi Benzeri Olmayan 10 Sıra Dışı Kedi Türü

Dünyada Eşi Benzeri Olmayan 10 Sıra Dışı Kedi Türü

28.01.2023 Deniz Öz


Tüm farklılıkları ile şüphesiz çok özeller. Kimi zaman beklenmedik anda omzumuzda hissettiğimiz bir pati darbesi onları benzersiz kılıyor, kimi zaman göz göze geldiğimiz anda kısılan gözleri tüm gerçekliğimizi değiştiriyor. Görünüş olarak benzerlikleri kadar farklılıkları ile de kalbimizi fetheden kediler hayatımızın merkezinde yer alıyor. Her biri farklı nedenlerle sıra dışı, nadir ve eşsiz olsa da bazı kedi türleri farklı iki türün genetik özellikleri ile ortaya çıkıyor ve bu da onları ender rastlanan canlılar hâline getiriyor. Diğer taraftan nadir görülen kedi türlerinin tamamı karma ırk değil. Bazı safkan kedi türlerine doğada rastlamanın da oldukça zor olduğu biliniyor.

sokoke cinsi kedi

Sokoke

Sokoke, dünyanın en nadir görülen evcil kedi türü olarak kabul edilmektedir. Kenya'nın Arabuko - Sokoke Ulusal Parkı bölgesi orijinli olan bu türe rastlamak son derece zordur. Safkan bir tür olan Sokoke kedileri uzun bacaklara ve çıkık elmacık kemiklerine sahip olur. İnsanlarla oldukça yakın ilişkiler kurabilirler. Saatlerce hareket etmeyi ve oyun oynamayı seven bu kediler ilgisiz kaldıklarında çabuk sıkılırlar.

oturan devon rex cinsi kedi

Devon Rex

Devon Rex kedileri görünüşleriyle dikkatleri hemen üzerlerine çekerler. Çok kısa ve kıvırcık tüyleriyle bir Devon Rex'i diğer kedilerden ayırmak oldukça kolaydır. Çok zeki ve arkadaş canlısı olan bu kediler evlerde yaşamaya başarılı bir şekilde adapte olurlar. Kendilerine pozitif pekiştirmeyle öğretilen küçük numaraları çok hızlı bir şekilde öğrendikleri ve favori insanlarına son derece bağlı oldukları bilinir.

Kurilian cinsi kedi yukarı bakıyor

Kurilian Bobtail

Bir başka nadir görülen kedi türü de Kurilian Bobtail. Bu kediler dışarıdan bakıldığında küçük ve oldukça yumuşak bir görünüme sahip olsa da aslında iddialı şekilde kaslı bir vücuda sahip. Üstelik 7 kiloya kadar çıkabiliyorlar. Kurilian Bobtail türünün önemli özelliklerinden birisi de uzun ömre sahip olmaları. Kurilian Bobtail kedileri yaklaşık 20 yaşına kadar yaşıyor.

Norveç orman kedisi sarı beyaz oturuyor

Norveç Orman Kedisi

Norveç Orman Kedisi devasa boyutları ve uzun tüyleriyle meşhur. Uzun tüylü olmaları nedeniyle sık ve düzenli bir şekilde taranmaları elzem. Dünyadaki nadir kedi türleri arasında yer alan bu kediler hem yavruluk hem de yetişkinlik döneminde oyun oynamaya bayılırlar. Son derece aktif yaşam tarzına sahip olduklarından mental ve fiziksel olarak uyarılacakları ortamlarla buluşturulmaları gerekir.

yan yana duran van kedileri

Van Kedisi

Dünyaca meşhur Van kedileri aynı zamanda dünyada nadir görülen kedi türlerinden bir tanesi. Van kedilerini bu denli meşhur yapan özellikleri ise tüyleri ve göz renkleri. Van kedilerinin tüylerinin dökülme miktarı oldukça azdır. Çok kabarık ve yumuşak tüylere sahip olmaları nedeniyle görünüşleri birçok kişinin gönlünü kazanır. Kuyrukları da diğer kedi türlerine göre oldukça kabarık bir görünüme sahiptir. Van kedisinin gözlerinin renkleri ise birbirinden farklıdır. Genellikle bir göz mavi diğer ise kehribar rengidir. Van kedisinin en ayırt edici özelliklerinden biri yüksek sadakatleridir. Birlikte yaşadıkları insanlara son derece bağlı olan Van kedileri, en sadık kedi ırkları arasında gösterilir.

ayakta duran beyaz gri tüylü kedi

Egyptian Mau

Kedilerin sudan nefret ettiğini biliyorsunuzdur ancak dünyanın nadir kedi türlerinden birisi olan Egyptian Mau için bu durum biraz farklı. Bu kediler suyla oynamaya bayılırlar. Egyptian Mau türü kediler aynı zamanda son derece zeki canlılardır. Su sevgisi ve zekaları bir araya geldiğinde evdeki muslukların bir anda açılmaya başladığına şahit olmak çok mümkündür. Egyptian Mau'ların enerjileri oldukça yüksektir ancak bu tüm gün hareketli olacakları anlamına gelmez. Onları en sevdikleri oyuncaklarına sarılmış bir şekilde yatarken de görebilirsiniz. Bu türe ait kediler ortalama 12 - 15 yıl kadar yaşamaktadır.

mavi örtülü alanda oturan kedi

LaPerm

LaPerm, Amerika Birleşik Devletleri orijinli nadir kediler türlerindendir. Tüyleri sebebiyle safkan LaPerm kedilerini diğer kedilerden ayırmak kolaydır. Bu kedilerin tüyleri çok dağınık ve kıvırcık bir görünüme sahiptir. Çünkü tüyler çok gevşek ve esnektir. Birçok kedinin düz ve yoğun tüy yapısından farklı olduğundan LaPerm ilk bakışta fark edilir. Bu kedilerin bir diğer özelliği de çok oyuncu ve konuşkan olmalarıdır.

koltukta oturan gri kedi

Chartreux

Chartreux kısa tüylü ve Fransa orijinli bir kedi türüdür. Gür ve su geçirmez tüyleri sayesinde doğada son derece başarılı avcılardır. Mavimsi gri renkli tüyleri Chartreux türünün benzersiz bir görünüme sahip olmasını sağlar. Chartreux'lerin erişkinliğe ulaşması yaklaşık 3 yıl sürer. Ortalama ömürleri ise 8 - 13 yıl arasında değişiklik gösterir.

minskin kedisi

Minskin Kedisi

Minskin kedilerine dışarıdan bakıldığında Sphynx'ler ile karıştırmak oldukça kolaydır. Çünkü Minskin'ler tüysüz ya da çok kısa tüylü kedilerdir. Bu kedilerin nadir olmasının nedeni yakın zamanda ortaya çıkmış olmalarıdır. Minskin kedileri oldukça sağlıklı kedilerdir. Doğru bir şekilde bakıldıklarında ömürleri 12 -15 yıla kadar çıkabilir.

sphynx cinsi kedi

Sphynx

Sphynx her ne kadar dünyaca bilinen bir kedi türü olsa da aynı zamanda oldukça nadirdir. Haklarında birçok yanlış bilginin bulunduğu da söylenebilir. Mısır kökenli olduğu yönündeki yaygın yanılgıya rağmen Kanada orijinli bir ırktır. Diğer kısa tüylü birçok türün aksine bu türde kirpik ya da daha önemlisi bıyık bulunmaz. 1996 yılında bir kedinin tüysüz doğması sonucunda ortaya çıkmıştır.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.