Deprem Anında Hayvanlara Nasıl Müdahale Edilmeli?

Deprem Anında Hayvanlara Nasıl Müdahale Edilmeli?

10.02.2023 Deniz Öz


Deprem, öncesinde hiçbir uyarı vermeden bir anda gerçekleşen bir doğal afet olduğu için oldukça tehlikelidir. Üstelik deprem yüzünden herhangi bir fiziksel hasar meydana gelmemiş olsa bile şiddetli sarsıntılar evcil hayvanları ciddi derecede etkiler.

Deprem her ne kadar öngörülemeyen bir afet olsa da deprem bölgesinde yaşıyorsanız önceden hazırlıklı olarak depremin size ve evcil hayvanınıza yaşatabileceği riskleri minimuma indirebilirsiniz. Hem deprem sırasında hem de sonrasında yapılması gereken pek çok şey bulunur. Bunları bilmek olası bir depreme ciddi bir biçimde hazır olmak anlamına gelir.

Çök - Kapan - Tutun

Uçak yolculuğu öncesinde sıklıkla tekrarlanan uyarılardan birisi olası bir durumda ilk olarak kendiniz için gereken önlemleri almanız, ondan sonra ihtiyaç hâlinde etrafınızdakilere yardımcı olmanızdır. Deprem için de aynısı geçerlidir. Sarsıntıyı hissettiğiniz anda olabildiğince çökmeniz gerekir. Bunu kolay devrilmeyecek ağır bir eşyanın yanına ya da sandalyeler ile desteklenmiş, sağlamlığından emin olunan bir masanın altına girerek yapabilirsiniz. Eğer gerçek anlamda evcil hayvanınız uzanabileceğiniz bir yakınlıkta değilse ona ulaşmaya çalışmamalısınız.

Köpeğinizle ya da kedinizle dışarıda gezinirken depreme yakalanırsanız evcil hayvanınız tasmasıyla kaçmaya ve elinizden kurtulmaya çalışabilir. Bu esnada onu tutmaya çalışmalısınız ancak tasmanın elinizden kurtulması hâlinde peşinden koşmamalısınız. Evcil hayvanınız sallantı sırasında kendisine uygun bir sığınak arayacaktır.

Eğer siz ve evcil hayvanınız güvenli bir yerdeyseniz sarsıntının geçmesini beklemeniz yeterli. Evcil hayvanınızın kaçmaya çalışması durumunda ise onu çok zorlamamalısınız. Çünkü çok korktukları için sizi tırmalayabilir ya da ısırabilirler. Sizden kaçmaları hâlinde kendilerine en güvenli olabilecek yeri bulmaya çalışırlar.

Kendinizi ve Evcil Hayvanınızı Korumak

Deprem esnasında eğer evcil hayvanınız küçükse ve kaçmaya çalışmıyorsa cenin pozisyonunda üzerine kapanabilirsiniz. Bu esnada başınızı ve boynunuzu korumaya aldığınızdan emin olmalısınız. Sarsıntı durduğunda hayvanınız kaçmak isteyebilir. Bu sırada ona mümkünse tasma takmalısınız. Yerdeki molozlar ya da cam kırıkları evcil hayvanınızın yaralanmasına neden olabilir. Köpeğiniz ya da kediniz evin farklı bir bölümüne kaçtıysa onu yerinden çıkarmak için zorlamamalısınız. Deprem her ne kadar sona ermiş olsa da artçı sarsıntı riski mevcuttur.

Evcil hayvanların depremleri meydana gelmeden önce hissedebileceğine dair yaygın bir inanış vardır. Depremler her ne kadar bir anda gerçekleşse de köpekler ve kediler bizden çok daha yüksek frekansları duyabildiği için onların bizim fark etmemizin mümkün olmadığı küçük tıkırtıları ve sarsıntıları hissediyor olabilecekleri düşünülür. Ancak bunun olup olmadığı ile ilgili bilimsel bir kanıt yoktur. Bu yüzden bu konu ile ilgili kesin bir şey söylemek söz konusu değildir.

Deprem Öncesi Hazırlık

Eğer deprem bölgesinde yaşıyorsanız mutlaka bir deprem çantası hazırlamış olmanız gerekir. Acil bir durumda hayati öneme sahip olacak bu çantada evcil hayvanınız için bulundurabileceğiniz çeşitli şeyler mevcuttur. Bir miktar ödül maması ya da bitki bazlı sakinleştiriciler evcil hayvanınızın deprem sonrasında sakinleşmesine yardımcı olur. Çok yer kaplamayacak ekstra bir tasma da deprem sırasında evcil hayvanınızın tasmasına ulaşamamanız durumunda onu güvende tutmanızı sağlar. Varsa düzenli kullandığı ilaçlar, ekstradan bir şişe pet su ve bir miktar kuru mama deprem sonrasında durumu kontrol altına almanıza yardımcı olur.

Deprem Sonrası

Sarsıntı sona erdikten sonra kapalı alandan dışarı çıkmak son derece önemlidir. Evde her ne kadar gözle görülür bir hasar olmasa da yaşanacak şiddetli artçı şoklar binanın ağır hasar almasına neden olabilir. Dışarı çıkarken köpeğinizin ya da kedinizin mümkünse tasmasını, hatta taşıma çantasını almanız hem sizin hem de onun için iyi olacaktır. Dışarısı kalabalık olacağı ve sokak hayvanları da korkmuş olacağı için evcil hayvanınız dışarıda korkuya kapılarak kaçmaya çalışabilir. Bunu önlemenin en kolay yolu tasmasını ya da taşıma çantasını almaktır.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.