Çok Kedili Evlerde Kediler Arası Gerginlik Nasıl Önlenir?

26.01.2022 Deniz Öz


Kedi sahiplenen kişilerin daha çok kediyi sahiplenme isteklerinde son dönemde belirgin bir artış yaşanıyor. Sadece ülkemizde değil, dünya genelinde de çok kedili evlerin sayısı artıyor. Bazı kişiler için kedilerin birbirine alışması çok mümkün görünürken bazıları için evde 2 kediyi birbirine alıştırmak zorlu bir süreç haline gelebiliyor. Kedilerin kavga etmesi hem olası yaralanmaları gündeme getiriyor hem de evde gergin bir ortamın fitilini ateşliyor. Bu yazımızda "iki kedi birbirine nasıl alıştırılır?", "iki kedinin birbirine alışması için ne yapılmalı?" gibi önemli konulardaki uzman görüşlerini sizlerle paylaşacağız. Temel amacımız çok kedili evlerde kedilerin kavga etmesini engellemek adına sonuç odaklı öneriler sunmak, bu nedenle öncelikle kedilerin sosyal yaşantısı ile ilgili bilgi vermek istiyoruz.

Vahşi Kedilerde Sosyal Yaşam

İki kedinin birbirine alışması düşünüldüğünden daha komplike bir duruma dönüşebilir. Kediler köpeklerden farklı olarak yalnız yaşayan ve yalnız avlanan hayvanlardır. Vahşi kediler, doğaları gereği sosyal bir yapının parçası olmazlar, tabii aslanları bu söylemin dışında tutuyoruz. Evcil kediler atalarının içgüdüsel miraslarını taşısalar da bulundukları bölgedeki kedi yoğunluğu ve ne kadar gıdaya erişebildikleri gibi değişkenlere bağlı olarak diğer kedilerle birlikte yaşayabilirler. Önemli olan temel gereksinimlerinin karşılanmasıdır.

Kediler kendilerine ait bir bölge isterler; bölge avlanabilecekleri alan anlamına geldiği için hayati öneme sahiptir. Bölgelerini belirlerken kendilerini de korumak için kavga etmek yerine idrarları ile dışkıları ile anal bezlerinin kokusu ya da yüzlerindeki bezler aracılığı ile bölgelerini işaretlerler. İşaretleme gelişmiş koku duyularına sahip oldukları için kediler arasında etkin bir iletişim yöntemidir. Yabancı bir kedi bölgeyi ihlal ederse öncelikle tehdit mesajları gönderilir ve akabinde de agresif bir savunma devreye girer.

yan yana yatan, birinin gözleri açık iki uzun tüylü kedi

Evlerde Yaşayan Kedilerde Durum Nedir?

Evde hali hazırda yaşayan bir kedi bulunuyorsa ve yeni bir kedi sahipleniliyorsa öncelikle yalnız yaşamaya alışkın olan kedinin alanına potansiyel bir rakip sokulduğu anlamına gelir. Bu noktada kedilerin karakterleri ve nasıl bir yaklaşım sergilemeyi tercih ettiği elde edilecek sosyalleşme sonucunu etkileyebilir. Kısırlaştırılmış kedilerin bir arada yaşaması, cinsiyet hormonlarının etkisini azaltacağı için kısırlaştırılmamış kedilere oranla daha mümkündür. İki kedinin birbirine alışması sürecinde, her ikisi birden kısırlaştırılmış olsa da işler her zaman yolunda gitmeyebilir.

Kedilerin birbirine alışması kavramı düşünüldüğünden kapsamlıdır. Kediler birbirinden uzakta kalmaya ve aralarına mesafe koymaya ya da birbirileri ile oyun oynayacak denli iyi anlaşmaya başlayabilir. Her iki durum da alışmak ve uyum sağlamak olarak yorumlanır. Kediler birbirine alışmadıklarında, özellikle bu durumdan daha çok rahatsız olan kedilerde strese bağlı davranış sorunları ve hastalıklar ortaya çıkabilir. Kaynak kısıtlılığı yaşandığı durumlarda ise evdeki koşullara alışamayan kedi yeni bir yer arayışına girebilir. Bu gibi bir durumda kedilerin evden kaçmaya çalışması mümkündür.

Kedilerin Kavga Etmesini Engelleyecek Temel Öneriler

Kedilerin birbirlerine alışması farklı koşullara bağlıdır. Kedilerin birbirine uyumu, sahip oldukları kaynakların durumu ve kaç kedinin bir arada yaşadığı kedilerin birbirine alışma süreci üzerinde etki sahibidir. Kediler arasındaki gerginlik henüz ilk tanıştırılma anından kaynaklanabilir. Bu nedenle kedilerin birbirileri ile tanıştırılması da titizlikle kurgulanmalıdır. Bu esnada evdeki kedinin karakteri göz önünde bulundurulmalı, tanışma süreçlerinde baskı yapılmamalıdır. Bu konuda daha önce sizler için hazırladığımız "Evdeki Kedi Yavru Kediye Nasıl Alışır?" içeriğimizi okuyabilirsiniz.

yan yana oturan iki tekir kedi

Kedilerin Davranışları Gözlemlenmeli

Kediler bir araya geldikten sonra davranışlarının dikkatle gözlemlenmesi gerekir. Özellikle 2 kediden fazla kedinin yaşadığı evlerde bu öneri kritik derecede önemlidir. Hangi kediler birlikte vakit geçiriyor, hangileri birbirini temizliyor, hangileri bir arada uyuyor ve birbirleri ile temas ediyor, hangileri oyun oynuyor ve birbirine sürtünüyor gibi önemli soruların yanıtları bulunmalıdır. Aynı zamanda hangi kedilerin birbirine karşı aktif saldırganlık gösterdiğinin, hangi kedilerin hangi kediler odaya girdiğinde dışarı çıktıklarının gözlemlenmesi önem taşıyor. Bu gözlemler sonucunda çok kedili evlerde oluşan sosyal gruplar net bir şekilde ayırt edilebilir.

Sosyal gruplar keşfedildikten sonra evdeki kaynak dağılımının da dikkatli yapılması önem taşıyacaktır. Sosyal grupların evlerdeki favori mekanları belirlenmeli ve bu mekanlara en yakın alanlarda mama ve su kapları ile kedi tuvaletleri konumlandırılmalıdır. Ortak alanlarda konumlandırılan kaynaklar çatışma sıklığının artmasına neden olabilir. Her ne kadar bu öneri ikiden fazla kedinin yaşadığı evlere yönelik sunulmuş olsa da "dişi ve erkek kedi birbirine nasıl alışır?" veya "iki kedi birbirine nasıl alışır?" sorularının da yanıtlarının ilk adımı şeklinde uyarlanabilir.

Kedilerin Yeterince Kaynağı Olmalı

Kediler yaşamlarının devamlılığını sağlayan kaynakları paylaşmak istemezler. Uyudukları kedi yatakları, yükseklerdeki dinlenme alanları, mama kapları, su kapları, kedi tuvaletleri, tırmalama tahtaları, kedi oyuncakları onların kendi başlarına kullanmak istedikleri temel kaynaklar arasındadır. Bu kaynaklar kedi sayısına uygun şekilde çoğaltılır ve yerleşim esnasında da kedilerin sahiplendikleri alanlar dikkate alındığında kedilerin kavga etmesini engellemek adına önemli bir avantaj elde edilebilir.

Beslenme Alanları Ayrılmalı

Kedilerin alışma süreci dahilinde olası kavgaların engellenmesi adına birbirlerini tehdit olarak algılamalarının engellenmesi gerekir. Bu nedenle öncelikle beslenme alanları ayrılmalıdır. Kediler için ayrı mama ve su kaplarının konumlandırılması gerginliklerin önlenmesi adına önemli bir aşama olarak ön plana çıkar. Kedi mama ve su kapları çeşitlerini buradan inceleyebilirsiniz.

2 Kediye 3 Kedi Tuvaleti

Kedi davranış uzmanları çok kedili evlerde bulunması gereken kedi tuvaleti sayısı için idealin kedi sayısından bir fazla olduğuna işaret ediyor. İki kedi bulunan evlerde minimum iki ayrı kedi tuvaletinin bulunması ve mümkünse bu sayının üçe çıkarılması öneriliyor. Böylece tuvaletlerini yaparken savunmasız hale gelen kedilerin mahremiyeti korunabilirken olası kavgaların da önüne geçilebiliyor. Kedi tuvaleti çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.

sarılarak uyuyan iki kedi

Yüksek Dinlenme Yerleri Yaratılmalı

Kediler tehdit altında hissettiklerinde, kendilerini güvene alma ihtiyacı duyduklarında ya da ortamı gözlemlerken yüksek yerlerde zaman geçirmeyi tercih ederler. Birden çok kedinin yaşadığı evde hem kedilerin birbirine alışma sürecinde hem de olası kavgaların önlenmesinde oldukça etkili bir strateji olarak onlara yüksek dinlenme alanları yaratılması denenebilir.

Güvenli ve Onlara Ait Uyku Alanları Sağlanmalı

Kediler için en temel gereksinimlerden biri de güvenli bir uyku alanına sahip olmaktır. Tehlikeden ve gürültüden uzak kalmalarını sağlayacak kedi yatakları ve kedi evleri onların daha güvende hissetmesine aracılık ederler. Özellikle kış aylarında kalorifer peteklerinin yanında her bir kedi için ayrı ayrı konumlandırılmış kedi yatakları onların sakinleşmesinde etki gösterecektir. Farklı kedi yatakları modellerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Tüm bunlara ek olarak kediler arası gerginliğin azaltılması isteniyorsa onlara özel oyuncaklar sağlanmalı, kedilerin ortak katılabileceği interaktif oyunlar oynanmalı ve kedilerin hepsine eşit davranılmalıdır. Kedilerle farklı oranlarda etkileşime geçilmesi aralarındaki gerginliği tetikleyebilen bir unsur haline gelebilir. Her zamanki gibi kedili evlerdeki bireylere büyük sorumluluk düşmektedir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.