Kediler Kutuları Neden Bu Kadar Çok Seviyor?

06.09.2021 Deniz Öz


Kedilerle birlikte yaşayanlar onların nasıl ilginç beğenileri, alışkanlıkları ve davranışları olduğunu yakından deneyimleme fırsatı bulur. Akan suyu seyretmeye bayılmaları, pencere önünde oturup kuşlara hayran hayran bırakmaları, avcı içgüdülerini belirgin şekilde sergilemeleri ve kendilerini temizleme disiplinleri ile kediler şüphesiz hayatımıza neşe ve eğlence katıyorlar. Kedilerin tüm davranışlarını anlamamız mümkün değil, üstelik bazıları gerçekten çok ilginç olabiliyor. Bu davranışlardan biri de kedilerin kutulara olan hayranlığı. Evde buldukları bir kutu olduğunda kendilerini o kutuya girmekten, kutunun içerisinde oturmaktan ya da kutunun içerisine saklanmaktan alıkoyamıyorlar. Peki kediler kutuları neden sever? Bu yazımızda "kediler kutuları sever mi?" ve "kediler kutuları neden sever?" sorularının yanıtlarını bulabilirsiniz.

Kediler Kutuları Sever mi?

Hem de nasıl! Kutular kediler için konforlu bir sığınak haline gelebilir. Hatta durum o kadar bariz olabilir ki en konforlu alanlar dahi onlar için önemini kaybedebilir. Kediler kutuları da sever, kutularda zaman geçirmeyi de. Kedi oyuncakları ya da kedi eşyaları geldiğinde onlar için alınan hediyelerden ziyade kutulara ilgi gösteren kediler zaman zaman büyük bir soru işareti haline gelse de işin aslı onların kutuları sevmesinin, kendileri için, oldukça geçerli nedenleri vardır.

kutu içerisinde oturan gözleri kısık kedi

Kediler Neden Karton Kutu Sever?

Kediler kutuları neden sever? sorusuna tek bir yanıt veremeyiz, birden çok faktör onları kutuların en sevimli süsü haline getirebilir.

Kutular Onlar İçin Hem Avlanma Hem de Saklanma Alanı

Kediler oldukça meraklı canlılardır. Çevrelerinde yeni bir eşya, kişi ya da canlı olduğu zaman ilk olarak güvenli olup olmadığını, oynanacak bir nesne olup olmadığını ya da potansiyel bir yiyecekle karşılaşıp karşılaşmadıklarını anlamaya çalışırlar. Bu amaçlar için de keşifçi ruhlarına teslim olur, araştırmaya başlarlar. Kutuların en önemli özelliği kediler için kendilerini güvende hissedebilecekleri, çoğunlukla karanlık ve avlarını bekleyip pusuya düşürebilecekleri saklı bir alan sunmalarıdır. Saklanmak ve avlanmak arasında kediler için çok ince bir çizgi bulunur. Ataları yırtıcı canlılar olsa da kedilerin de av olmaktan kaçınmaları gerekir. Kutular onlara hem saklanma hem de avlarının önüne aniden çıkma fırsatı veren mükemmel bir ortam oluşturur. Benzer bir hissi yaşatmak için kedi evleri de oldukça doğru tercihler olacaktır. Kedi evleri ve kedi yuvaları çeşitlerine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Kutular Güvenli ve Stresi Azaltıyor

Kutuları bu denli ilgi çekici hale getiren bir diğer unsur da az önce anlattıklarımızla bağımsız olarak güvende hissetmelerini sağlamalarıdır. Kutunun içine girdiklerinde etrafları güvenlik algısı oluşturacak şekilde çevrelenir, kediler kutuların içerisinde anneleri ile geçirdikleri zamana benzer bir deneyim yaşayabilir. Sonuç ise azalan stres, kıvrılan kuyruklar olabilir. Yapılan bilimsel araştırmalar da bu söylemi doğrular niteliktedir. 2016 yılında barınakta yaşayan kedilerin clicker ile eğitimi sırasında kutular kullanılmış ve kedilerin stres seviyelerinin düştüğü gösterilmiştir. Bu bilgi yeni sahiplenilen kedilerin eve alışma sürecinde de efektif sonuçlar doğurur. Eve ilk kez geldiklerinde bir kutu içerisinde olmaları onların yeni yaşam alanlarında geçirdikleri ilk zamanların daha az stresli olmasını sağlamakta ve adaptasyon sürelerini kısaltmaktadır.

karton kutu içerisinde yatan tasmalı tekir kedi

Kutular Kedileri Sıcak Tutuyor

Kutular korunaklı bir alana sahiptir ve kedilerin sıcak tutulmasını sağlarlar. Bu madde "kediler neden karton kutu sever?" sorusunun da yanıtı olabilir. Karton, kedilerin vücut ısılarını korumalarına yardımcı olan bir yalıtım sunar. Evde yaşayan kediler için dahi karton kutular içgüdüsel bir barınma alanı sunabilirken dışarıda yaşayanlar için önemleri bir kere daha artar.

Kutular Kedilerin Meraklarını Harekete Geçirir

Karşılaştıkları tüm yenilikler kedilerin ilgisini çeker. Keşfetmeyi çok seven canlılar olarak eve gelen gizemli bir kutu onların keşif duygularını harekete geçirebilir. Bu kimi zaman bir poşet olabilir kimi zaman misafirin çantası, kimi zaman ise içlerine sığabilecekleri bir kutu...

Büyük Kediler de Kutulara Bayılıyor!

Kutu ve evcil kedi eşleşmesine sıklıkla tanıklık ediyoruz. Peki ya büyük kediler? Büyük kedilerin sığınaklarına yerleştirilen kutularla olan ilişkisi de evcil kedilerinkilerle aynı özellikler taşıyor. Büyük kediler de kutuları gördükleri zaman merakla onları inceliyor, kutuya saldırıyor ve içerisine giriyor. Tamamen içgüdüsel aynılıktan kaynaklı bu benzer tepkiler hayranlık uyandırıyor.

Kedilerin Kutularla Deneyimini İyileştirebilirsiniz

Madem kutuları seviyorlar, o zaman kutular içerisinde geçirdikleri zaman dilimini daha konforlu ve eğlenceli hale getirmek için çeşitli yöntemler denenebilir. Kutuların içerisinde uyumayı seviyorlarsa konforlarını artıracak bir battaniye ve kutu içerisinde eğlenebilecekleri bir oyuncak onları mutlu edecektir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.