Siyah Kedilerin Tüyleri Neden Kahverengileşir?

31.01.2023 Deniz Öz


Bazı siyah kedileri gördüğünüzde hafif kahverengi ve paslı bir görünüme sahip olduklarını zannedebilirsiniz. Bunun aslında birden fazla nedeni vardır. Hepsinden önce, siyah bir kedinin göründüğünün aksine aslında siyah olmama ihtimali bulunduğunu göz ardı etmemek gerekir. Üstelik bu sadece evcil kedilerde geçerli değildir. Dev kedi türlerinden birisi olan panterlerde de benzer bir durum görülür.

Siyah bir kediye sahipseniz ya da siyah bir kediyle karşılaşma fırsatı bulursanız özellikle güneş altındayken tüylerine dikkatlice bakın. Her ne kadar tüyleri siyah olsa da bazı bölgelerinde çizgiler olduğunu fark edebilirsiniz. Bununla beraber siyah tüylü kedilerin tüylerinde görülen değişiklikler kahverengileşme ile de sınırlı değildir. Siyah kedilerin yaşları ilerledikçe tüylerinde grileşme de görülebilir. Ancak yaşlanma döneminde tüylerde meydana gelen grileşme kedilerden ziyade köpeklerde daha yaygındır.

sokak ortasında oturan genç yetişkin siyah kedi

Siyah Tüy için Gerekli Olanlar

Bir kedinin gerçekten siyah tüylere sahip olabilmesi için hem annesinden hem de babasından siyah tüy geni almış olması gerekir. Bu özel renk genine alel adı verilir. Siyah tüyün genetik kodunda üç farklı varyant bulunur. Bu varyantlar tarçın rengi, kahverengi ve gerçek siyahtır.

Siyah renkli ancak tekir kedi çizgileri olan kedilerin uzun süre güneş ışığında kalması sonucunda tüylerindeki ömelanin pigmenti paslı bir görünüme yol açar. Tekir kedi çizgilerini sağlayan genlerin tamamen baskılanmadığı kediler güneş ışığında yatarken üzerindeki koyu renkli çizgileri seçmek mümkündür. Hatta bazı kedilerin başında tekir kedilerde sıkça rastlanılan M harfine benzeyen şekil de görülebilir hâle gelir. Tekir kedi çizgilerine sahip olmaması için siyah kedinin her iki ebeveyninden de siyah tüy geni almasının yanı sıra non-agouti genini taşıması gerekir.

göz bebekleri büyümüş siyah renkli yavru kedi

Tirozin Yetmezliği

Tirozin vücutta pek çok işlevi bulunan non-esansiyel bir amino asittir. Tirozin seviyesi düşük olan siyah kedilerde söz konusu olan kahverengi ve paslı görünüm ile daha sık karşılaşılır. Tirozin düşüklüğü aslında kedinin beslenmesinde yeteri kadar protein olmadığının göstergesidir.

Kedinin günlük beslenmesinde tirozin oldukça önemli bir yer tutar. Tirozin, tiroid hormonlarında ve beynin önemli yapı taşlarından birisi olan nörotransmitterlerde kullanılır. Tirozin aynı zamanda tüy rengini sağlayan melanin pigmentinin üretilmesinde de görev alır. Tirozin yetmezliği olan kedilerde melanin üretimi zorlaşır ve bu da siyah bir kedinin kahverengi görünüme sahip olmasıyla sonuçlanır.

beyaz çarşaf üzerinde yatan siyah kedi

Kahverengileşmenin Diğer Nedenleri

Çok yaygın olmasa da siyah bir kedinin tüyleri farklı faktörlere bağlı olarak kahverengileşebilir. Bu durum genellikle kedideki ciddi bir sağlık probleminden kaynaklanır. Hipertiroidizm, karaciğer hastalıkları ve çeşitli böbrek hastalıkları da siyah kedilerin tüylerinde kahverengileşmeye yol açabilir. Ancak bu problemlerin tek belirtisi tüylerde meydana gelen renk değişimleri değildir. Kilo kaybı, iştah kaybı, yorgunluk, tüy dökülmesi ve gözün beyaz bölümlerinde sararma gibi çeşitli diğer belirtiler de kendini gösterir. Kedinizde bu belirtilerden birinin ya da birkaçının görülmesi durumunda vakit kaybetmeden veteriner hekime başvurmanız gerekir.

dili dışarıda sarı gözlü siyah kedi

Siyah Tüyler ve Bağışıklık Sistemi

Yapılan araştırmalara göre siyah tüylü kedilerde görülen genetik mutasyonlar bu kedilerin FIV, yani kedi immün yetmezlik virüsü gibi bazı hastalıklara karşı daha dayanıklı olmasını sağlamaktadır. Üstelik sadece siyah tüylü kedilerin değil, aynı zamanda siyah tüylü jaguarların da bağışıklık sisteminin daha güçlü olduğu görülmektedir.

Siyah tüylü kedilerde gerçekleşen genetik mutasyonların incelenmesi ile FIV gibi hastalıklar için de kesin bir tedavi yöntemi geliştirilmesinin mümkün olabileceği düşünülmektedir. Bu sayede kediler için ciddi sağlık problemlerine, hatta ölüme bile yol açan hastalıkların ortadan kaldırılması amaçlanmaktadır.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.