Kediler Neden Saç Yalar?

25.08.2022 Aysegül Tunçay


Kediler yalanmayı severler. Bu nedenle onları tüm gün sıkılmadan kedilerini yalayarak temizlediklerini görebilirsiniz. Yalanmanın kediler için aynı zamanda birçok faydası da bulunmaktadır. Kediler binlerce yıldır kendilerini ve diğer kedileri yalarlar. Yalanma onların sağlıklı olmasını sağlar. Tüylerin temiz ve kuru kalması yalanmanın birincil işlevidir. Bununla beraber yalanma etkisi ile ciltteki doğal yağlar tüm vücuda yayılır ve nemlilik sağlar.

Yalanmanın bir diğer işlevi de tüylerin arasına giren parazitleri ortadan kaldırmaktır. Kediler sıcak havalarda serinlemek için yalanabilir. Kediler insanlar gibi terleyemez bu nedenle serinlemek için ciltlerindeki nemin buharlaşması gerekmektedir. Yalanma ile cildin nem oranı artar ve bu sayede daha fazla nemin buharlaşmasıyla kediler kendilerini serinletir.

yavru kedi yalayan yetişkin kedi

Kedilerde İnsan Saçı Yalama

Evcil kedilerde evde yaşayanların saçını yalama sık görülen bir davranıştır. Kediler özellikle evde sevdikleri insanın saçını yalama eğilimi gösterirler. Bu davranış aslında bağlılık göstergesidir. Kısacası kediniz sizin saçınızı yalıyorsa bu aslında size çok bağlı olduğunun bir göstergesidir.

Kedilerde insan saçı yalamanın sebeplerinden bir diğeri de strestir. İnsanlar stres altındayken farklı hareketler yaparlar. Bazıları tırnaklarını ısırır, bazı insanlar parmaklarıyla oynar, bazı insanlar ise saçlarıyla oynarlar. Kedilerde yalanma stres sonucu görülen davranış bozukluklarından bir tanesidir. Kediler stres altındayken genellikle kendilerini yalamayı tercih ederler ancak bazı kediler sahiplerini de yalayabilmektedir. Yalanma gibi sürekli tekrarlayan hareketler kedileri rahatlatan ve yavruluk dönemini hatırlatan hareketlerdir. Bu nedenle kediler stres altında hissettiklerinde genellikle tekrarlayan hareketler sergilerler.

Kedilerde yalanma aynı zamanda içgüdüsel bir davranıştır. Anne kediler, yavrular dünyaya gelir gelmez onları yalar. Büyüme çağında da onları temizlemek için anne kediler sık sık yavrularını yalamaktadır. Yavrular büyüdükçe anneyle birlikte kaldıklarında onlarda annelerini yalamaya başlarlar. Annesinden ayrılan kediler ise evde en sevdikleri kişiyi yalamayı tercih ederler.

Kedilerde saç yalama davranışının bir diğer nedeni de saç ürünleridir. Bazı şampuanlar, saç spreyleri ya da saç kremlerinin kokusu kediler için çok çekici olabilmektedir. Kullanılan saç ürünleri sebebiyle kediniz saçınızı yalıyor olabilir. Ancak bu durumda dikkatli olmak gerekmektedir. Çünkü saç ürünleri içerisinde yer alan kimyasalların sindirilmesi kediler için zararlı olabilmektedir. Bu nedenle banyo sonrası ya da saçınıza saç ürünleri uyguladıktan hemen sonra kedinizin saçlarınızı yalamasına izin vermemeniz gerekmektedir. Kedinizin saçınızı yaladıktan sonra mide bulantısı, kusma, iştah kaybı, ishal benzeri belirtiler göstermesi durumunda acilen veteriner hekim ile iletişime geçmeniz gerekmektedir. Eğer kedinizin saçlarınızdan uzak durmasını istiyorsanız limon kokulu saç ürünlerini tercih edebilirsiniz. Çünkü kediler limon kokusunu sevmezler.

birbirlerini yalayan kediler

Diğer Kedileri Yalama

Birden fazla kedinin bir arada yaşadığı ortamlarda kedilerin sadece kendilerini değil aynı zamanda birbirlerini de yaladığını fark edebilirsiniz. Bu yalanma kedilerde sosyalleşmenin bir yöntemidir. Üstelik birlikte yaşadığın türdeşini yalama ve temizleme kedilerden maymunlara kadar birçok canlıda görülmektedir.

Yapılan araştırmalara göre evde yaşayan kedilerin yabancı kedilerle kıyaslandıkları zaman kendi ailelerindeki kedileri daha fazla yalama eğilimi gösterdikleri gözlemlenmiştir. Bu yalanma genellikle diğer kedinin başını, ensesini ve kulaklarını kapsar. Yalanma sayesinde kediler kendi kişisel koku izini de saklarlar. Birbirlerini yalayan kediler bir grup gibi davranırlar. Kediler bu sayede aynı şekilde kokarlar ve bir grup oluştururlar.

Kedilerin birbirlerini yalaması aynı zamanda bir barış göstergesidir. Aynı evde yaşayan kediler her zaman birlikte çok iyi anlaşamazlar. Ancak birbirlerini yalama aynı seviyede olduğunu kabul etmenin ve uyumlu bir ilişki kurmanın yoludur. Sosyal çevrede daha üst seviyede olan kediler daha alt seviyedeki kediler daha fazla yalar.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.