Kedileri Bir Odaya Kapatmak Doğru mu?

21.06.2021 Deniz Öz


"Kediler zamanlarının oldukça büyük bir bölümünü uyuyarak geçirirler. Geri kalan zamanda beslenirler, tuvalet ihtiyaçlarını karşılarlar ve kendilerini temizleyerek günü kapatırlar." Birçok kişi kedilerin günlük hayatını bu söylemlerle özetler ve dolayısıyla kedilerin ihtiyaçlarının sınırlı olduğu düşüncesini benimser. Ancak bir kedinin, hangi yaşam evresinde olursa olsun belirli ihtiyaçları bulunur ve mutlu bir gelişim için tüm ihtiyaçlarının karşılanması gerekir. Kedilerin içgüdüsel davranışları olduğu ve bu davranışlarının sahiplerinin uyku döngülerinin bozulması dahil olmak üzere birçok etkisi bulunduğu bilinmektedir. Kedilerin ihtiyaçlarının kısıtlı olduğu varsayımı ve yol açabildikleri etkiler kediyi odaya kapatmak fikrini bazı kişiler için gündeme taşıyabilmektedir. Kediyi geceleri odaya kapatmak ya da gün içerisinde bir odada kalmasını sağlamak ile ilgili çeşitli görüşler bulunur. Bazı durumlarda geceleri kediyi bir odaya kapatmak önerilirken bu önerilerin belli şartlar altında uygulanmasının önemi de vurgulanır. Bu yazımızda kedileri bir odaya kapatma fikrini farklı perspektiflerden ele alacağız.

gözleri büyümüş tekir kedi

Geceleri Kediyi Bir Odaya Kapatmak

Kedilerde gece hareketliliği insanların uykularını, verimliliklerini ve hatta sağlıklarını etkileyecek boyuta geldiğinde geceleri kediyi bir odaya kapatmak mantıklı bir fikir gibi görünebilir. Aslında bu fikrin uygun olup olmadığı hakkında kesin bir söylemde bulunmak da mümkün değildir. Her kedinin karakteri, karşılaştığı durumlara verdiği tepkiler farklıdır. Bazı kediler odaya kapatıldıklarında strese girebilirken bazıları tüm ihtiyaçları o odada olduğu takdirde konforlu bir gece geçirmenin keyfini çıkarabilir.

Kedilerde gece hareketliliğinin azaltılması adına uyku öncesi beslenmeleri, uyku öncesi enerjilerini atmaları için oyun oynamaları gibi önerilerin denenmesi de bir alternatiftir. Şafak vakti ani gürültülerin önlenmesi ve kedilerde gece miyavlamalarının azaltılması için bir çare bulunamadığı takdirde ise kedilerin mamalarının, sularının, tuvaletlerinin, yataklarının ve oyuncaklarının bulunduğu güvenli ve rahat hareket edebilecekleri genişliğe sahip bir alanda tutulmaları tek çare olarak gündeme gelebilir.

Geceleri kediyi odaya kapatmak verilmesi oldukça zor bir karardır. Kedi sahipleri bu karar sürecinde ciddi ikilemler yaşayabilirler, ki bu fazlasıyla normaldir. Kedinin evi geri kalan alanlarından soyutlanması, aile bireylerinin yanına gidememesi ve yalnız kalması vicdanı rahatsız edebilen sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle kediyi tanımak ve onun konforunu destekleyecek şekilde bir karar vermek en doğrusu olacaktır. Önce çözüm aranmalı sonrasında ise bir karar verilmelidir. Bu noktada temel sorun kedilerin sahiplerinin uykusunu bölmeleri ise kediyi odaya almamak verilmesi daha kolay bir karar olarak değerlendirilebilir.

Her ne kadar kedileri odaya kapatmak kimi zaman bir tercih olarak değerlendirilse de bazı durumlarda özellikle geceleri kediyi bir odaya kapatmak gereklilik haline gelebilir.

yavru sarman kedi üzgün bakışlı

Hangi Durumlarda Kediyi Odaya Kapatmak Önerilir?

Medikal sorunları olan kedilerin bakımlarının daha kolay yapılması ve iyileşme sürecinde karşılaşabilecekleri tehlikelerin azaltılması adına odaya kapatılmaları gerekebilir. Yaşlı, hasta, engelli veya yakın zamanda operasyon geçiren kedileri, tüm ihtiyaçlarının karşılanabileceği güvenli bir alanda tutmak onların konforlarına katkıda bulunan bir tercih olarak yorumlanabilmektedir.

Hali hazırda bir kedinin ya da köpeğin yaşadığı eve yeni bir kedi getirileceğinde alışma sürecinde kediyi odaya kapatmak önerilebilir. Bu öneri hem evin kıdemli evcilinin huzuru hem de eve yeni gelenin adaptasyonunun desteklenmesi adına önemlidir. Belli bir süre ile sınırlı tutulması gereken alan kısıtlaması sorunsuz bir ilişki başlangıcı anlamına gelebilir. Evdeki evcilin baskın ve eve gelen kedinin yavru olduğu durumlarda alışma süreci tamamlanana kadar yavru kediyi gece odaya kapatmak gereklilik olabilir.

Birden fazla evcilin yaşadığı, tüm çabalara rağmen anlaşamadıkları ve sıklıkla kavga ettikleri durumlarda kedilerin farklı bir odada tutulması gerekebilir. Ancak bu oldukça dikkatli planlanması gereken bir süreçtir. Kavga eden evcillerin ayrılması gerektiği zamanlarda farklı odalara yerleştirilmesi önemli bir güvenlik tedbiri olacaktır. Bu önlem kontrollü sosyalleştirme çabaları ile desteklenmediğinde ve ihtiyaç halinde profesyonellerden destek alınmadığında kalıcı hale gelebilir.

Sonuç olarak kedileri odaya kapatmak geçici veya kalıcı nitelik taşıyabilen bir tercih olabilir. Bu tercihin yapılması sürecinde gerekçe her neyse bu tercihin son olarak değerlendirilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Kedilerin odaya kapatılmasını gerektiren bir durum yaşanıyorsa odada kedilerin su kaplarının, mama kaplarının bulunması sağlanmalıdır. Odada tuvaletlerinin bulunması ve tuvaletlerinin düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Tek başlarına olduklarında keyifli vakit geçirebilecekleri oyuncakların, tırmalama tahtalarının ve kedi evlerinin temin edilmesi önemli bir avantaj sunacaktır. Tüm bunlardan bağımsız olarak odanın yeterince geniş ve ferah olması; pencerelerden kaçabilme ve kendilerine zarar verebilme ihtimallerine karşı güvenlik tedbirlerinin alınmış olmasına dikkat edilmelidir. Kedi güvenlik ürünlerine buradan ulaşabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.