Yavru Kedi Beslenmesinde Yaş Mama

Yavru Kedi Beslenmesinde Yaş Mama

17.02.2023 Deniz Öz


Kedilerin sağlıklı, konforlu ve mutlu bir yaşam sürebilmeleri için tüm yaşam evrelerinde dengeli ve sağlıklı beslenmeleri önemlidir. Fiziksel ve mental gelişimin son derece hızlı gerçekleştiği yavruluk sürecinde mama tercihleri kritiktir. Bu nedenle yavru kedi beslenmesinin ilk andan itibaren kurgulanması ve bu süreçte veteriner hekimlerin önerilerinin göz önünde bulundurulması gerekir. Bu yazımızda yavru kedi beslenmesinde yaş mamanın yeri hakkında bilgi bulabilirsiniz.

İlk 2 Ay Yalnızca Anne Sütü veya Süt Tozu

Yavru kedilerin dünyaya geldikten sonraki ilk iki ay boyunca yalnızca anne sütü ile beslenmeleri gerekir. Ancak her yavru anne sütü ile beslenme konforuna sahip olmayabilir. Annelerinden erken ayrılmaları ya da bir nedenle anne sütüne erişememeleri anne sütü ile benzer besin değerlerine ve içeriklere sahip olan süt tozları ile beslenmeyi gündeme getirir. İlk iki aylık dönemde anne sütü veya süt tozu ile beslenme kedilerin ihtiyaç duydukları besinlere kavuşmalarını ve aynı zamanda bağışıklık sistemlerinin güçlendirilmesini sağlar. Ancak zaman ilerledikçe yavru kedilerin ihtiyaçları farklılaşır ve yaş mama ile kuru mama tüketimi gereklilik hâlini alır.

sepete tutunan yavru kedi

Kuru Mamaya Geçiş Sürecinde Hem Yaş Hem Kuru Mama Verilebilir

Sütten kesilme sürecinde yavru kediler az miktarda kuru mama tüketmeye başlayabilirler. Ancak genel olarak önerilen yaş mama ile kuru mamanın karıştırılması yoluyla kuru mamaya geçişin kolaylaştırılmasıdır. Hatta bu süreçte bir miktar su da mamalara eklenebilir. Alternatif olarak dişler kuru mama tüketimi için yeterince güçlenene kadar sadece yaş mama ile de beslenebilirler.

Bir ölçü ılık su ile üç ölçü kuru ya da yaş mama veya bir ölçü ılık su ile üç ölçü kuru ve yaş mama karıştırılarak yavru kedilerin geçiş sürecine hazırlanması sağlanabilir. Yaklaşık iki hafta boyunca su miktarının kademeli olarak azaltılması ve yiyecek miktarının artırılması ile günlük enerji ihtiyaçlarını karşılayacak ölçüde mama tüketmeleri sağlanabilir.

Altı ve sekiz haftalık oldukları süreçte yavru kedilerin farklı lezzetlerle tanışmaları onları mutlu etmenin ve lezzet beklentilerini karşılamanın en pratik yöntemlerinden birine dönüşür. Bu süreçte farklı tat ve formlarda yavru kedi konservesi çeşitleri arasından seçim yapılabilir. Eğitime yakın oldukları bir dönemde olmaları yaş mamaların pozitif pekiştirme amacıyla kullanılabilmesini de mümkün hâle getirir.

mavi kap yanında oturan yavru tekir kedi

Leziz Yaş Mamalar ile Yavru Kedilerin Sıvı Alması da Sağlanabilir

Konserve mamaların en önemli avantajlarından biri günlük sıvı ihtiyacının önemli bir kısmını karşılamaya yardımcı olmalarıdır. Yavru kedilerin vücudunun susuz kalmaması ve dehidrasyona bağlı sağlık sorunlarının oluşmaması adına yaş mama tüketimi önemli bir fayda sunar. Yavru kedilere sunulan yaş mamaların, yavruluk dönemindeki kedilerin ihtiyaçları doğrultusunda formüle edilmiş olmasına dikkat etmekte fayda olacaktır. Gelişimin oldukça hızlı bir şekilde gerçekleştiği yavruluk döneminde yavru kedi yaş maması, gelişime katkı sağlayan faydaları ile öne çıkar.

Yavru kedi beslenmesi için yaş mama tercih ediliyorsa planlamanın doğru yapılması önemlidir. Yalnızca yaş mama tüketen yavru kedilerin kalori alımını ayarlamak göreceli olarak kolay olsa da hem yaş mama hem de kuru mama birlikte veriliyorsa porsiyon dikkatle belirlenmelidir. Yavru kediler oldukça hareketli olmakla birlikte aşırı beslenme ideal kilo aralığından çıkmalarına neden olabilir. Düzenli veteriner hekim kontrolleri sırasında beslenme planının belirlenmesi adına destek istenmesi tavsiye edilir. Sağlıklı bir yavruluk dönemi kedilerin gelecek yıllarda da daha sağlıklı ve konforlu bir yaşam sürmelerinin temelini oluşturur.

gri yavru kedi

Kaliteli Yavru Kedi Yaş Mamaları ile Daha Sağlıklı Yavrular

Yavru kedilerin gelişimsel ihtiyaçları doğrultusunda formüle edilen kedi konserveleri minik dostlarımızın lezzet beklentilerini karşılarken gün içerisinde ihtiyaç duydukları mineraller, vitaminler, amino asitler ve besinlerle buluşmalarını sağlar. Dünyanın önde gelen mama markaları arasında yer alan Pro Plan yavru kedilere özel formüle ettiği yaş mamaları ile de beğenilerin odağındadır.

Pro Plan Baby Kitten Tavuklu Yeni Doğan Yavru Kedi Konservesi 85gr ve Pro Plan Tavuklu Yavru Kedi Konservesi 85gr yavru kedilerin lezzetli öğünlerle ve ihtiyaç duydukları besinlerle buluşmalarına katkı sunuyor. Bir öğünde ihtiyaç duydukları tüm besin unsurlarını içeren gelişmiş formülleri su tüketimini destekliyor. Hem yavrular hem de hamile veya emziren kedilerin beslenmesine dahil edilebilen Pro Plan markalı yavru kedi mamaları ne renklendirici ne de aroma verici içeriyor.

Siz de yavru ve/veya hamile ya da emziren kedilerinizin beslenmesine Pro Plan kalitesini dahil etmek isterseniz Pro Plan yavru kedi mamaları arasından tercihinizi yapabilirsiniz. Minik dostunuzu mutlu edip sağlıklarını destekleyecek Pro Plan yavru kedi maması çeşitlerini buradan inceleyebilirsiniz. Petlebi.com'un %100 orijinal ürün garantisinden yararlanarak keyifli bir alışveriş deneyimi yaşayabilir, dostunuzun tüm ihtiyaçlarını tek bir adresten karşılayabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.