Evde Kedi Bakımının Temelleri: Kedilerin Günlük İhtiyaçları

Evde Kedi Bakımının Temelleri: Kedilerin Günlük İhtiyaçları

13.05.2024 Aysegül Tunçay


Kedi sahiplenmeyi isteyenlerin de kalbini ve evini kedilere çoktan açmış olanların da evde kedi bakımı özelinde kapsamlı bilgiye sahip olmaları gerekir. Kedilerin kendi başlarına zaman geçirmeyi tercih eden ve neredeyse hiçbir özel ihtiyacı bulunmayan canlılar olduğu düşüncesi yaygın olduğu kadar yanlıştır.

Kedilerin hem mutlu hem de sağlıklı kalabilmek adına rutinlere ihtiyacı vardır. Bu rutinler beslenme gereksinimlerinin karşılanmasından taze su ile buluşturulmalarına, onlarla her gün düzenli oyun oynanmasından tuvaletlerinin temizlenmesine, tüylerinin taranmasından rutin sağlık kontrollerinin aksatılmamasına dek birçok unsuru kapsar.

Evde kedi bakımının temellerini oluşturan tüm bu rutinler kedinizin sağlığını desteklerken aynı zamanda mutlu ve konforlu bir yaşam sürmesine yardımcı olur. Siz de kedinizin kendini daha mutlu hissetmesi ve sağlığının desteklenmesi için evde kedi bakımı rutinlerinizi oluşturabilirsiniz. Yazımızda "Kedilerin günlük ihtiyaçları nelerdir?" sorusunun detaylarını bulabilirsiniz.

mama yiyen kedi

Taze Mama ve Temiz Su

Kedilerin taze mama ile beslenmeleri ve günün her anı temiz suya erişmeleri en temel ihtiyaçları arasındadır. Kedilerin yaşam evrelerine, genel sağlık durumlarına, kilolarına, kısırlaştırılıp kısırlaştırılmadıklarına ve aktivite düzeylerine uygun seçilen kedi mamaları ile beslenmeleri gerekir.

Kedilerin ihtiyaçları doğrultusunda seçilen kedi mamaları tam ve dengeli bir beslenme sunar. Böylece kedilerin gelişim süreci desteklenebilir ve metabolik ihtiyaçları eksiksiz olarak karşılanabilir. Kediler için en doğru mama seçimi kedi bakımına mükemmel bir başlangıç olarak kabul edilse de seçilen mamanın doğru şartlarda saklanmasına ve kedinin öğünlerine taze olarak eklenmesine özen gösterilmelidir.

Doğrudan güneş ışığı alan, konumlandırıldığı alanda yüksek neme maruz kalan ve son kullanma tarihi geçen kedi mamaları kedilerin sağlığını tehlikeye atabilir. Bozuk Kedi Maması Nasıl Anlaşılır? içeriğimizde konu hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Kedilerin aroması kaybolmayan mamalarla beslenmesi olası iştahsızlık probleminin engellenmesi bakımından da oldukça önemlidir. Kedilerin uzun süre iştahsızlık yaşaması ideal oranda besinle buluşamamasına ve buna bağlı olarak sağlık sorunları yaşamalarına neden olabilir.

Temiz ve taze su da kedilerin bakım sürecinde önemli bir role sahiptir. Kediler içgüdüsel olarak durgun, beklemiş su içmeyi tercih etmezler. Su tüketimlerinin azalması özellikle sıcak havalarda dehidrasyon riskini gündeme getirebilir. Kedilerde dehidrasyon olasılığının azaltılması için suları düzenli olarak tazelenmeli, gerekirse otomatik su kapları tercih edilmeli ve/veya beslenmeleri yaş mamalar ile desteklenmelidir. Kedilerin su ihtiyacını karşılarken lezzet beklentisine yanıt veren yaş mama çeşitlerini buradan inceleyebilirsiniz.

tüyleri fırçalanan kedi

Tüylerin Taranması ve/veya Fırçalanması

Kedilerin tüylerinin taranması, kendilerini temizlerken yutacakları tüy miktarını azaltmanın en etkili yollarından biridir. Ölü ve dökülmeye hazır tüylerin efektif bir şekilde toplanmasına yardımcı olan bu bakım süreci kedilerin tüy yapısına göre her gün ya da haftada 2 - 3 kere tekrarlanmalıdır. Böylelikle kedilerde tüy yumağı oluşumu ihtimali minimize edilebilir. Kedilerde tüy yumağı hakkında detaylı bilgi almak için Kedilerde Tüy Topakları Neden Olur? Belirtileri Nelerdir? içeriğimizi okuyabilirsiniz.

Kedilerin tüylerinin taranması sırasında seçilen fırça veya tarak cilde nazikçe temas ettiğinde kan dolaşımının hızlanmasına ve hem tüylerin hem de cilt sağlığının desteklenmesine yardımcı olur. Tüylerinin taranması kedilerin ihtiyaç duyduğu insan etkileşimiyle buluşması bakımından da önemlidir. İnsan ve kedi arasındaki bağı güçlendiren bu bakım sürecine kedi sahiplenildiği zaman mümkün olduğunca erken başlanmalıdır. Kedinizin tüy yapısına uygun kedi tarakları ve fırçaları arasından seçim yaparak bu bakım rutininin keyfini ve verimliliğini artırabilirsiniz.

Kedilerin günlük bakım süreçlerinde tüylerinin taranmasına ek olarak diş temizliğine de yer verilmesi tavsiye ediliyor. Kedilerin sağlığı için özel olarak formüle edilen diş macunları ile gerçekleştirilmesi önerilen diş temizliği sayesinde plak ve tartar oluşumu riski düşürülebiliyor. Dişlerini fırçalatmayan kedilerin diş temizliği veteriner hekimlerce yapılabiliyor. Hazır yeri gelmişken tırnak kesimine de değinmekte fayda var. Tırnakların kesilmesi günlük bakım sürecinin bir parçası olmasa da uzadığında, yaklaşık ayda bir kere, kesilmesi gerekiyor. Kedilerin tırnaklarının pençeye yakın kısmında kan damarları bulunduğundan tırnak kesimi sırasında ekstra dikkat gösterilmelidir.

bentonit kedi kumu temizliği

Kum Temizliği

Kedilerin tuvaletlerinin temiz olması onların konforunun ve sağlığının sürdürülmesi bakımından en önemli gereksinimlerdendir. Kumlarının mümkünse günde en az bir kere temizlenmesi gerekir. Tercih edilen kedi kumu doğrultusunda değişmekle birlikte kumun her 15 - 30 günde bir tamamen değiştirilmesi gerekir.

Kedilerin kumları ideal sıklıkta temizlenmediğinde kediler kumlarını kullanmaktan kaçınabilirler ve tuvalet alışkanlıklarını değiştirebilirler. Dahası idrar yolu enfeksiyonlarına, solunum yolu hastalıklarına açık hâle gelebilirler. Ev içindeki hava kalitesini düşüren ve evde istenmeyen kokuların oluşmasına neden olabilen temizlenmeyen kedi kumları insanlar için de rahatsızlık kaynağına dönüşebilir.

Kumun tamamen değiştirildiği sırada kedi tuvaletinin de temizlenmesi tavsiye edilir. Kedi sağlığı için zararlı olmayan doğal temizleyiciler kullanılarak temizlenen tuvaletlerde bakteri oluşumu ihtimali azaltılabilir. Dikkat edilmesi gereken ise kedi tuvaletlerinin zaman içerisinde çizilebileceğidir. Kedi tuvaletini yaparken eşelenip plastik yüzeyi çizdiğinde bu çizikler bakterilerle dolabilir. Dolayısıyla kedi tuvaletlerinin de 1 - 2 yılda bir değiştirilmesi gerekebilir.

sahibiyle oyun oynayan kedi

Oyun ve Egzersiz

Kedilerin tek başlarına zaman geçirmekten keyif alan canlılar oldukları bilinir, yine de bu gerçek insanlarla etkileşime geçmekten mutlu olmadıkları anlamına gelmez. Kediler ve insanlar birlikte oyun oynadıklarında aralarındaki bağ güçlenebilir ve interaktif oyunların tüm avantajlarını yaşayabilir. Kedilerle İnteraktif Oyun Oynamanın Faydaları içeriğimizde önemli bilgiler bulabilirsiniz.

Kedilere zaman ayırmak ve onları egzersiz yapmasına teşvik eden oyuncaklarla buluşturmak mental ve fiziksel sağlıkları için kritik derecede önemlidir. En yalın bakış açısıyla oyunlar kedilerin aktif kalmasını sağlar ve bu durum olası obezite riskinin azaltılması bakımından göz ardı edilmeyecek denli değerlidir. Kedilerde obezite hareket kısıtlılığından eklem ağrılarına, depresyondan metabolik hastalıklara dek birçok olumsuzluğa yol açabilir.

Kedilerin yaşadıkları ortamda mental olarak uyarılmalarını sağlayan ve aynı zamanda içgüdüsel ihtiyaçlarının karşılanmasına yardımcı olan ürünlere yer verilmesi de uzmanlar tarafından öneriliyor. Kedilerin rahatlıkla tırmalayabileceği tırmalama tahtaları hem onların sağlığına katkı sağlıyor hem de evdeki eşyaların zarar görme ihtimalini azaltıyor.

Yazımızda kedilerin günlük temel ihtiyaçlarına değindik ancak kedilerin sağlıklı ve mutlu kalabilmesi adına gereksinim duydukları unsurlar bunlarla sınırlı değil. Sağlık kontrollerinin düzenli olarak yapılması gerekiyor. Hastalık belirtileri yaşadıklarında zaman kaybetmeden veteriner hekimlerin kontrolüne götürülmeleri sağlıklarının ve konforlarının korunması anlamına gelebiliyor. Aşı takipleri de eşit derecede önemli: Evden dışarı çıkmayan kedilerin dahi aşılarının aksatılmaması önem taşıyor.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.