Kedim Yaşlanıyor mu? Kedilerde Yaşlanma Belirtileri Nelerdir?

16.07.2022 Aysegül Tunçay


Teknolojide yaşanan gelişmeler kedilerin hayatını da olumlu yönde etkiliyor. Veterinerlik alanında elde edilen gelişmeler, teşhis ve tedavi süreçlerinde kullanılan yeni teknikler ve mama üretiminin eskisinden çok daha doğru bir şekilde gerçekleştirilmesi kedilerin yaşam sürelerinin artmasına önemli katkı sağlayan unsurlar arasında yer alıyor. Kediler de insanlar gibi yaşlandıkça daha kolay hastalanırlar. Bu nedenle yaşlanmanın neden olduğu bazı problemleri ve yaşlanma belirtilerini bilmek kedilere daha kolay yardımcı olmanızı sağlar.

birbirlerine bakan yavru kedi ve yaşlı kedi

Kedilerde Yaşlanma Ne Zaman Başlar?

Kedilerin önemli bir kısmı on yaşını doldurduktan sonra yaşa bağlı gelişen fiziksel ve mental değişimler yaşarlar. Bu nedenle on yaşını dolduran kedilerin yılda iki defa rutin muayeneye götürülmesi tavsiye edilmektedir. Bu muayeneler ile yaşlanmaya bağlı ortaya çıkabilecek rahatsızlıklar daha başlangıç evresindeyken teşhis edilebilir. Bu sayede hastalıklar daha kolay tedavi edilir.

Kediler hastalıklarını ve ağrılarını gizleme konusunda ustadır. Bu nedenle bir kediye dışarıdan bakarak onun bir rahatsızlığı olduğunu anlamak çok zordur. Bununla beraber kedinin gündelik hayatında yaptığı küçük değişiklikler aslında büyük sağlık problemlerine bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Sağlık sorunları gündeme gelmeden önleyici tedavilerin uygulanması kedilerin daha sağlıklı ve uzun bir yaşama sahip olmasında etkilidir. Düzenli veteriner hekim kontrolleri bu noktada çok değerlidir.

güneşte yatan yaşlı kedi

Kedilerde Yaşlanma Belirtileri

Kediler insanlardan çok daha hızlı bir şekilde yaşlanırlar ve bu nedenle bir anda birden çok sağlık problemi ortaya çıkabilir. Kedilerin yaşlanma sürecinde onları iyi şekilde gözlemlemek çok önemlidir. Farklı alanlarda meydana gelen değişimler kedilerin genel durumu hakkında bilgi verir.

Davranışsal Belirtiler

Yaşlanma ile beraber kediler daha çekingen olmaya başlarlar. Evde daha sık saklanırlar. Kediler yaşadığı evdeki insanlara bağlanırlar ve onlarla sürekli bir arada olmak isterler. Kedinin evdekileri kapıda karşılamamaya başlaması, aynı odada bulunmaması ya da normal aktiviteleri yapmaması bir şeylerin yanlış gittiğinin göstergesidir.

Yaşlanmaya bağlı olarak gelişen bir diğer davranışsal değişiklik de sosyal davranışlardır. Daha önce sosyal olan bir kedi evin etrafındaki diğer hayvanlara ya da eve gelen yabancılara saldırgan tavırlar sergileyebilirler. Kediler hastalandıklarında başka hayvanlara ya da insanlara temas etmek istemezler. Ağrı çeken bir kedi birisi kendisine dokunduğu zaman dokunan kişiyi ısırabilir ya da tırmalayabilir.

Gündelik Alışkanlıklarda Meydana Gelen Değişiklikler

Kediler gündelik alışkanlıklarına sıkı sıkıya bağlı canlılardır. Hatta bu alışkanlıklarında meydana gelen değişiklikler kedilerde strese neden olabilmektedir. Ancak yaşın ilerlemesi ile bu değişiklikler kendiliğinden ortaya çıkar. Kediler yaşları ilerlediğinde daha çabuk yorgun düşerler ve daha önceden oynadıkları oyunları daha az oynarlar. Hatta ileri yaşlarda merdiven inip çıkmaktan, zıplamaktan ya da koşmaktan çekinirler. Bununla birlikte uyku alışkanlıklarında da gözle görülür değişiklikler meydana gelir. Bazı kediler daha fazla uyurken bazı kediler daha az uyumaya başlar. Onları daha önce pek tercih etmedikleri yerlerde farklı pozisyonlarda uyurken görebilirsiniz. Bu değişim aslında kronik ağrının ya da diğer sağlık problemlerinin bir göstergesi olarak ortaya çıkabilmektedir.

Tuvalet Alışkanlıklarında Değişim

Bazı kediler yaşlandıklarında tuvalet alışkanlıkları da değişiklik gösterir. Hatta tuvalete girmekte, çıkmakta, tuvalet içinde eşelenmekte ya da oturmakta zorlanabilirler. Kalçasında ya da dizlerinde problem olan kediler için tuvalete gidip gelmek çok zordur. Ayrıca diyabet, bağırsak enfeksiyonu ya da böbrek hastalığı kedilerin daha sık tuvalete gitmesine neden olur. Böyle durumlarda kediler bazen tuvaletini kullanmamaya ve tuvaletini etrafa yapmaya başlar.

Beslenmedeki Değişiklikler

Yaşlanma sonucunda meydana gelen bazı değişiklikler kedinin iştahını ya da su tüketimini de etkiler. Kısa bir süre içerisinde kedinizin daha fazla su içmeye ya da mama yemeye başladığını görebilirsiniz. Üstelik bazı kediler daha fazla mama yemeye başlamasına rağmen kilo almazlar. Kedinizin beslenme alışkanlığında bir değişiklik meydana geldiğini fark ettiğinizde veteriner hekim ile iletişime geçmeniz tavsiye edilir. Kronik ağrı, böbrek hastalığı, diyabet ya da hipertiroit gibi çeşitli hastalıklar beslenme alışkanlıklarında değişmeye neden olur. Bu rahatsızlıklar kediler için oldukça ciddi sağlık problemleridir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.