Kedi Sahiplenenler İçin Gerekli Malzemeler

04.03.2024 Deniz Öz


Yeni bir dostluk kurmak ve patili yol arkadaşınızla birbirinden heyecan verici maceralara atılmak için sabırsızlanıyor musunuz? Eğer bir kedi sahiplenmeye karar verdiyseniz patili dostunuzun konforlu ve sağlıklı bir yaşama sahip olması için almanız gereken bazı sorumluluklar var. Dostunuzun ideal bir yaşam standardına sahip olması için karşılanması gereken temel ihtiyaçları olduğunu unutmamalısınız. Bunların yanı sıra zihinsel ve fiziksel sağlığının olumlu desteklenmesi için gerekli rutinlerin oluşturulması da konforlu bir yaşama sahip olmaları için önemlidir. Kedi sahiplendiğiniz zaman dostunuzun iyi bakılmasını sağlamak, yaşam alanında mutlu olmasını mümkün kılmak ve en önemlisi de genel sağlık durumunu ideal seviyede tutmak için ihtiyacınız olan malzemeleri ve bu malzemelerin kullanım amaçlarına dair temel bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.

ağzı açık şaşkın kedi

Temel İhtiyaç Malzemeleri Nelerdir?

Bir kedi sahiplendiğiniz zaman ilk aklınıza gelen malzemeler çoğunlukla kedinizin temel ihtiyaçları listesinde yer alır. Kedi maması, mama ve su kabı, kedi tuvaleti, kedi kumu, kedi kumu temizleme küreği, taşıma çantası ve tarak kedi bakımında ilk etapta mutlaka temin edilmesi gereken malzemeler olarak sıralanabilir.

Kedi Maması

Kedilerin sağlıklı ve konforlu bir yaşam sürmesi beslenmeleri ile doğrudan ilişkilidir. Yavruluk döneminden itibaren yaşam evresine, genel sağlık durumuna ve ırksal gereksinimlerine uygun kedi mamaları ile beslenen kediler daha sağlıklı olabilir. Her yaşam evresinin farklılaşan beslenme ihtiyaçlarına uygun mama seçimi yapılması, yaşlılık döneminde meydana gelebilecek sağlık sorunlarına karşı önlem almaya da yardımcı olur.

Yavruluk dönemi kedilerin gelişimi ve sağlığı açısından en kritik dönem olarak kabul edilir. Genel olarak 1 yaşına kadar devam eden bu dönemde yüksek kalori ve protein ihtiyacının karşılanması önemlidir. Yavru kedinizi yaşam evresi için özel formüle edilen yavru kedi maması ile beslemeli, kedinizin yaşı yetişkinliğe ulaştığında yetişkin kedi maması ile beslenme planı oluşturmalısınız.

Kedilerde mama değişiminin kritik öneme sahip olduğu bir diğer durum ise kısırlaştırmadır. Kısırlaştırma sonrasında kedilerin hareket seviyesi azalır ve kediler kilo almaya daha yatkın olurlar. Bu nedenle operasyon sonrasında kedilerin kısırlaştırılmış mama ile beslenmeleri gerekir.

Yaşlılık ve yetişkinlik dönemlerine özgü mama tercihi yapılması da dostlarımızın ideal bir beslenme planına sahip olması açısından önemlidir. Bunlara ek olarak tüy sağlığı, sindirim sistemi hastalıkları, ağız ve diş sağlığı gibi farklı odaklar için formüle edilen mamaları da kedinizin genel sağlık durumuna ve veteriner hekiminizin önerisine göre tercih edebilirsiniz. Patili dostunuz için doğru mamayı bulmak istiyorsanız başlangıçta küçük gramajlı ambalajlarda sunulan mamalara şans verebilir, kedinizin lezzet beklentilerini karşılayan mamalar arasından seçim yapabilirsiniz.

çelik mama kabından yemek yiyen tekir kedi

Mama ve Su Kabı

Patili dostunuz için mama ve su kabı seçerken gıda ve su temasına uygun, sağlıklı materyallerden üretilmiş olan ürünler arasından seçim yapmanız gerekir. Çelik mama ve su kapları çok dayanıklı olmaları ile öne çıkarken seramik ürünler de sağlıklı bir alternatif olarak değerlendirilebilir. Plastik malzemeden üretilmiş ürünler tercih edilecekse su ve mama kabının çok sıcak su ve yoğun kimyasallar içeren temizleyiciler ile temizlenmemesi önerilir. Patili dostunuz için satın alabileceğiniz kedi mama ve su kabı çeşitlerini burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Kedi Tuvaleti

Kedilere yavruluk döneminde anneleri tarafından tuvalet eğitimi verilir. Bir kedi sahiplendiğiniz zaman kendisi için hazırlanan tuvalete kısa sürede uyum sağlamasını bekleyebilirsiniz. Ancak kedilerin tuvaletlerini rahat kullanabilmeleri için doğru kedi tuvaleti seçimi yapılması gerekir. Yavru kediler ya da eklem rahatsızlığı olanlar tuvalet girişinin kolay olduğu alçak kedi tuvaleti tasarımlarına ihtiyaç duyacaktır. Bazı kediler mahremiyetleri söz konusu olduğunda çok daha hassas olabildikleri için onlara kapalı kedi tuvaleti alınması iyi bir tercihtir. Kedilerin ihtiyaçlarına, alışkanlıklarına ve yaşam alanlarına göre farklı tasarımlara sahip kedi tuvaleti modellerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Kedi tuvaletini temizlemek için tuvalette kullanılan kum tipine uygun bir kedi kumu küreği edinilmesi de tuvaletin hijyeninin sağlanması açısından önemlidir. Kedilerin eşelenmesine bağlı olarak kedi kumu çevreye yayılabilir, kedi kumunun yaşam alanına çok fazla yayılmasının önüne geçmek için kedi tuvaleti önü paspasları kullanılabilir.

Kedi Kumu

Kedilerin tuvalet ihtiyaçlarını konforlu ve hijyenik bir şekilde giderebilmeleri için tuvaletlerine kedi kumu koyulması gerekir. Kedi kumları topaklanan, granül ve silika gibi farklı formlarda sunulur. Kedi kumlarının tane yapıları, emicilikleri ve topaklanma özellikleri farklılaşabilir. Kedi kumu tercihinde kedinin kullanım alışkanlıkları, kedi tuvaletinin tasarımı ve yeri, kedi sahibinin beklentileri birlikte değerlendirilerek memnuniyet sağlayacak bir seçim yapılabilir. Farklı kedi kumu çeşitlerini burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Kedi kumuyla ilgili bir koku sorunu yaşanıyorsa kedi kumu kokusu önleyici ürünleri kullanarak yaşam alanlarında kedi tuvaletine bağlı kötü koku oluşumunun önüne geçmek ya da kokunun absorbe edilmesini sağlamak mümkün olabilir. Kedi kumu koku giderici ürünleri incelemek için burayı tıklayabilirsiniz.

taşıma çantası içerisinde oturan yeşil tasmalı kedi

Taşıma Çantası

Kedinizi eve getireceğiniz zaman bu yolculuğun sorunsuz gerçekleşmesi için kedi taşıma çantasına ihtiyacınız olacaktır. Kediler bir yere gidecekleri zaman genellikle bir taşıma çantasının içerisinde seyahat ederler. Köpeklerin aksine tasma ve gezdirme kayışı ile dışarı çıkan kedi sayısı oldukça azdır. Düzenli veteriner kontrolleri başta olmak üzere patili dostunuzun evden rahat bir şekilde çıkabilmesi ve kendini güvende hissettiği yolculuklar yapabilmesi için kilosuna ve boyuna uygun bir kedi taşıma çantasına ihtiyaç duyulur. Farklı renk ve tasarımlara sahip kedi taşıma çantası modellerini inceleyerek kediniz ve sizin için doğru çantayı satın alabilirsiniz.

yattığı yerde taranan tekir kedi

Tarak

Kedilerin en temel bakım ihtiyaçlarından birisi düzenli olarak taranmalarıdır. Kediler günlük rutinlerinde kendilerini temizlemek için oldukça uzun bir zaman dilimini ayırsalar da tüy yapılarına ve ırklarına göre her gün ya da haftada birkaç kere taranmaları gerekebilir. Kediler tüylerini temizlerken gevşeyen tüyleri yutarlar. Tüyler midede sindirilemediği için tıkanmalara ve sindirim sorunlarına neden olabilir. Kedinizin tüy yapısına uygun bir tarak ile düzenli olarak tarama işlemi yaparsanız yutacağı tüy miktarının azalmasına yardımcı olabilirsiniz. Uzun, kısa ya da sık tüylü kediler için özel olarak tasarlanan kedi tarağı modellerini buradan inceleyebilirsiniz.

siyah kedi cam kenarında oturuyor

Sağlık İhtiyaçları için Gerekli Malzemeler

Dostlarımızın düzenli veteriner hekim kontrollerinin yapılması sağlıkları için ne kadar önemliyse onların çeşitli hastalıklardan korunması adına önlem alınması da bir o kadar önemlidir. Kedilerin bakım rutinlerine ev ortamında kolayca eklenebilecek bazı adımlar genel sağlık durumlarını ideal seviyede tutmanın yanı sıra koruyucu bakım önlemi olarak da kedinizin sağlığı için fayda sunar.

Vitaminler ve Ek Besinler

Kedilerin belirli dönemlerde takviye kullanmaları gerekebilir. Tüy dökme mevsimlerinde tüy yumaklarını engellemek amacıyla malt içerikli macunlar, günlük taurin ihtiyacının ideal seviyede karşılanması için taurinli takviyeler, kış aylarında ya da bir operasyon sonrasında düşebilecek bağışıklık sisteminin desteklenmesi adına multi vitaminler, yaşlılık dönemine yatırım amacıyla glukozamin, kalsiyum veya fosfor gibi bileşenler içeren takviyeler patili dostlarımızın genel sağlık durumunu korumak ve önlem almak için tercih edilebilir. Kedinizin yaşı, genel sağlık durumu gibi faktörleri göz önünde bulundurarak veteriner hekiminizin de yönlendirmesi ile takviye seçimi yapabilirsiniz.

Kulak Bakım Ürünleri

Kediler öz bakımlarına özen gösteren canlılar olarak bilinseler de onların da sahipleri tarafından karşılanması gereken bakım ihtiyaçları vardır: Kulak temizliği bu ihtiyaçlar arasında yer alır. Kulaklarını kolay bir şekilde temizleyemedikleri için kedi sahiplerinin kulak bakımına özen göstermesi gerekir. Kedi cildi için uygun solüsyon, damla ya da temizlik mendilleri ile düzenli kulak temizliğinin yapılması kulak enfeksiyonlarını önlemeye veya kulakta meydana gelen herhangi bir sorunu erken dönemde fark etmeye yardımcı olur. Kedilerin kulak bakımı için sunulan özel ürünleri buradan inceleyebilirsiniz.

Pati ve Tırnak Bakım Ürünleri

Kediler patilerini düzenli olarak temizleseler de tırnakları ve pati yastıklarının arasındaki tüyler uzar. Uzun tırnaklar kedilerin yürümesini zorlaştırır ve yaşam konforlarını azaltır. Bunun yanı sıra kedinin kendisine veya çevresindeki canlılara istemsizce zarar vermesine neden olabilir. Kesilmeyen tırnaklar zamanla kırılmaya başlar ve kedilerin rahatsız hissetmesine yol açar. Kedilerin tırnaklarının onların anatomisine uygun olarak hazırlanmış tırnak makasları ile kesilmesi gerekir. Patilerinin temizliğine dikkat edilmeli, patilerindeki tüyler uzadığında kum ya da çeşitli kalıntılar yapışabileceği için uzayan tüyler gerektiğinde kısaltılmalıdır. Kedilerin tırnak ve pati bakımı için tercih edebileceğiniz ürünleri burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.

dişleri incelenen yavru kedi

Ağız ve Diş Sağlığı Bakım Ürünleri

Kedilerde ağız ve diş sağlığına yeterince özen gösterilmemesi durumunda diş kayıplarına varan çeşitli ağız ve diş sağlığı sorunları meydana gelebilir. Enfeksiyon, tartar, diş eti hastalıkları, çürüme ve çürümeye bağlı diş kayıpları kedilerin yaşam kalitesini düşürür. Bazı kedi ırkları ağız ve diş sağlığı sorunlarında genetik yatkınlığa da sahiptir. Kedilerin ağız ve diş bakım rutinlerinin aksatılmaması genel yaşam standartlarının korunması için önerilir. Kediler için özel olarak üretilen diş fırçaları, diş macunları ve ağız bakım suları ile çok yönlü bir ağız ve diş bakım rutini oluşturulabilir.

Göz Bakım Ürünleri

Kedilerin göz sağlığını korumak için göz çevresinde biriken çapakların düzenli temizlenmesi bölgede enfeksiyon oluşumunun önüne geçilmesi açısından büyük öneme sahiptir. Kedilere uygulanacak farklı bakım rutinlerinde de kedilerin göz sağlığının korunması gerekir. Kediler banyo yapacağında ya da ciltlerine sprey ilaçlar uygulanacağında gözlerini korumak için koruyucu krem sürülmesi de gerekebilir. Kedilerde tüm bakım süreçlerinde olduğu gibi göz bakımında da kediler için özel olarak formüle edilmiş ürünlerin kullanılması gerekir.

Kedi Çimleri

Arpa, buğday ve çavdar gibi tohumların çimlendirilmesiyle elde edilen kedi çimleri patili dostlarımızın sindirim sistemlerini desteklemek için onlara sunulabilir. İçeriğinde bulunan vitaminler ve mineraller sayesinde kedilerin sağlığına çok yönlü katkı sunabilen kedi çimleri, lifli yapıları sayesinde sindirimi desteklemeye yardımcı olur. Kedilerin kendilerini temizlerken yuttukları tüylerin doğal yollarla vücutlarından atılmasını sağlamak için de sıkça kullanılan bir üründür. Patili dostlarınızın güvenle tüketebileceği kedi çimlerini burayı tıklayarak satın alabilirsiniz.

koltukta oturan patisini uzatmış kedi

Aktivite ve Eğlence İhtiyaçları için Önerilen Malzemeler

Patili dostlarımızın sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürmeleri için kendilerini mental olarak da rahat ve iyi hissetmeleri gerekir. Bilişsel gelişimleri ve mental olarak uyarılmaları için düzenli oyun rutinlerinin olması, yalnız kaldıklarında ise evde keyifle zaman geçirebilecekleri alanlara sahip olmaları keyifli hissetmeleri açısından önemlidir.

oyuncağına bakan tekir kedi

Oyuncak

Her ne kadar kedilerin tek başlarına zaman geçirmekten hoşlanan, bağımsızlıklarına düşkün canlılar oldukları düşünülse de oyun oynamaları hem mental sağlıkları hem de aileleri ile kurdukları bağ açısından büyük öneme sahiptir. Her kedinin oyun ve oyuncak tercihi farklı olabilir. Bazı kediler tek başına oyun oynamayı severken bazıları ailelerindeki insanlarla interaktif oyunlar oynamayı tercih eder. Kediler oyuncak tercihinde de farklılaşırlar. Popüler kedi oyuncakları arasında olta, tünel, top, peluş lazer, hacıyatmaz gibi farklı oyuncak seçenekleri bulunur. Her kedinin favorisi farklı olabileceğinden patili dostunuzu en çok heyecanlandıran oyuncağı bulmak için biraz sabırlı olmanız gerekir. Kedilerin iç güdülerini harekete geçirecek, mental olarak uyarılmalarını sağlayacak kedi oyuncaklarını buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

tırmalama tahtasına sarılan kedi

Tırmalama Tahtası

Kediler stres atmak, bölgelerini işaretlemek, tırnaklarını törpülemek ya da sadece doğal tırmalama iç güdülerini tatmin etmek için bir yerleri tırmalayabilirler. Kedilerin tırmalama ihtiyaçlarını karşılarken hem tırnaklarının zarar görmesini önleyecek hem de eşyaların tırmalanma ihtimalini azaltacak tırmalama tahtalarına erişimlerinin olması önerilir. Farklı tasarımlara sahip olan tırmalama tahtasımodelleri kedilerin hem bakım rutinlerini gerçekleştirmek hem de oyun oynamak için kullanabilecekleri eşyalara dönüşebilir. Tırmalama tahtaları sadece tek bir işleve sahip olarak sunulabileceği gibi kedi ağacı tasarımlarıyla kedilerin tırmanma ihtiyacını da karşılayabilir. Kediler için farklı tasarımlarla sunulan tırmalama tahtalarını inceleyerek, dostunuzun keyifle kullanacağı bir ürün satın alabilirsiniz.

Kedi Evi

Kediler insanlarla sosyalleşmekten ve zaman geçirmekten keyif alsalar da yalnız kalmayı da isteyebilirler. Kedilerin bir evde rahat bir yaşam sürebilmesi için kendi bölgesinin ve eşyalarının olması çok önemlidir. Kedi evleri ile kedilerinizin bölgeci iç güdülerinin desteklenmesinde yardımcı olabilirsiniz. Sadece onlara ait eşyalar kedilerin daha güvende hissetmesini sağlar. Yüksek kedi evleri, patili dostlarımızın içgüdüsel olarak yüksekte zaman geçirme ihtiyacına cevap verir. Kediler vahşi doğada hem avcı hem de av oldukları için etraflarını rahatça görebilecekleri yerlerde durmayı severler. Kedilerin yüksekte konforlu bir şekilde zaman geçirmesine yardımcı olacak kedi evleri, onların en favori eşyalarından birisi olabilir.

Kedilerin dünyasına adım attığınız zaman kedi bakımı ile ilgili ihtiyaç listelerinin her kedi özelinde farklılaşabileceğini unutmamalısınız. Kedi yatağı pek çok kedi için oldukça konforlu bir uyku alanı olurken bazı kediler uyumak için, kaç tane kedi yatağına sahip olurlarsa olsunlar, daha farklı yerler tercih etmeyi severler. Temel ve sağlık ihtiyaçları söz konusu olduğunda esnek davranılmaması kedi bakımı açısından oldukça önemliyken kedilerin aktivite ve eğlence ihtiyaçlarının karakterlerine göre şekillendirilmesi daha doğru bir tercih olacaktır.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.