Siyah Tüylü Kedi Cinsleri Nelerdir?

17.09.2023 Aysegül Tunçay


Siyah tüylü kedi cinsleri, hem mitlerin odağındalar hem de tarihin tozlu sayfalarında. Siyah renkli tüyleri ve parıldayan gözleri onlara son derece ayırt edici bir görünüm kazandırıyor. Batıl inançlarda dahi kendine yer bulan siyah tüylü kediler günümüzde oyunculukları, tatlılıkları ve asaletleri ile hayvan severlerin gündeminden düşmüyor. Üstelik onlarla ilgili çok şaşırtıcı bir bilgi var, yapılan bazı çalışmalar siyah kedi sahiplenme süreçlerinin oldukça sağlıklı ilerlediğini ve siyah kedi ırkları ile ilgili mitlerin artık geçerliliğini yitirdiğini gösteriyor. Bu yazımızda siyah kedilerin özellikleri ve siyah kedi cinsleri hakkında bilgi bulabilirsiniz.

bombay kedisi

Bombay Kedisi

Siyah renkli Amerikan Shorthair ile Birman cinsi kedilerin melezi olan Bombay kedisi, siyah kedi türünün şüphesiz en popülerler üyelerindendir. Kısa ve sık tüyleri, büyük gözleri ve sosyallikleri ile bilinen Bombay kedisi, diğer kedilere de diğer evcillere de kolaylıkla alışıp onlarla iyi anlaşabilir. Oldukça zeki olmalarının yanı sıra çok oyuncu bir yapıya sahiptirler. Egzersiz ihtiyaçları orta seviyede olsa da oyun talepleri yüksektir. İnsanlara son derece bağlı olduklarından uzun süre yalnız bırakılmamaları önerilir. Nitekim en sadık kedi ırkları listelerinde yer aldıkları bilinir.Bu cins kedilerin bakımı kolaydır. Tüyleri kısa ve sıktır, genellikle çok fazla dökülmez. Erken dönemde taranmaya alıştırıldıklarında bakım süreçlerinin sorunsuz ilerlemesi mümkündür. Kilo alma riskleri bulunduğundan kilolarının kontrol altında tutulması önemlidir.

chantilly tiffany kedisi

Chantilly Tiffany

Chantilly Tiffany kedi cinsinin tüy renkleri farklılaşabilir. Tarçın, kahverengi gibi tüy renklerine sık sık rastlanmakla birlikte genel olarak yumuşak bir siyah tonunda ipeksi tüylere sahip oldukları bilinir. İnsanlarının yaşantısına başarıyla adapte olabilen Chantilly Tiffany cinsi kedilerin son derece sadık, sosyal ve aynı zamanda sevgi dolu olabildikleri bilinmektedir. Chantilly Tiffany kedilerin bakımı aksatılmamalıdır. Özellikle orta uzunlukta tüylere sahip olan bu kedilerin düzenli olarak taranmaları tavsiye edilir.

siyah tüylü iran kedisi

İran Kedisi

Birçok farklı renk tüyüne sahip olabilen kedi cinslerinden biri de İran kedisidir. Krem tonlarında uzun tüylerine alışkın olduğumuz İran kedilerinin simsiyah görünümleri de dikkat çekicidir. Bilinen en eski kedi ırklarından olan İran kedileri uzun, ipeksi tüylere sahip olurlar. Uzmanlar İran kedilerin bakımı sürecinde göz temizliğinin ve tüy taramanın ihmal edilmemesi gerektiğini hassasiyetle vurgularlar. Kedilerde göz bakım ürünlerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

siyah tüylü maine coon kedisi

Maine Coon

Gri, tarçın, krem, kahverengi ve siyah renkli tüyleri olabilen Maine Coon kedileri uzun tüylere sahiptir. Yaşadıkları ortama başarıyla adapte olabilen siyah kedi cinsleri arasında yer alırlar. En büyük evcil kedi olarak da bilinen Maine Coon kedileri insanlara karşı nazik ve sevgi dolu yaklaşım sergiler. Yeterince oyun oynayıp egzersiz yapmaları durumunda formlarını koruyabilirler. Ancak beslenme süreçlerinin dikkatle planlanması önemlidir. Fazla kalori alımının sürekliliği obezite sorununu gündeme getirebilir. Dolayısıyla düzenli veteriner hekim kontrolleri sırasında ağırlıklarının takibi önemlidir. Kedilerin yaşlarına, kısırlaştırılıp kısırlaştırılmadıklarına ve özel sağlık durumlarına uygun kedi maması çeşitlerini buradan inceleyebilirsiniz.

siyah tüylü Norveç orman kedisi

Norveç Orman Kedisi

Bağımsızlığına düşkün ama aynı zamanda oldukça sevgi dolu olan Norveç orman kedileri, insanları ile yakın olmaktan keyif alan kedi cinslerinden birisidir. Tüyleri farklı renkli olabileceği gibi siyah tüylü kediler arasında da yer alabildikleri bilinir. Meraklı, oyuncu ve arkadaş canlısı doğaları bulunur. Tüyleri oldukça gür ve uzundur. Bu kedilerin bakımı kapsamında tüylerinin taranması önceliklidir. Uzun tüylerinin taranmaması ve birbirine karışması halinde cilt sağlıkları zarar görebilir. Genetik olarak hipertrofik kardiyomiyopati, kalça displazisi gibi hastalıklara yatkın olduklarından veteriner hekim ziyaretlerinin aksatılmaması önemlidir.

siyah tüylü Cornish Rex

Cornish Rex

Cornish Rex kediler hakkında öne çıkan özelliklerden biri şüphesiz ayırt edici fiziksel görünümleridir. Kısa, yumuşak ve karakteristik tüylere sahip olan bu zeki kediler, aile yaşantısına kolaylıkla uyum sağlarlar. Bu kedilerin bakımı diğer kedilere oranla farklıdır. Kedilerin tüyleri genellikle üç katmanlı olurken, Cornish Rex'lerin tüyleri ise tek katmanlıdır; diğer kedilere oranla düzenli banyoya daha sık ihtiyaç duyabilecekleri söylenebilir. Aynı nedenle soğuk havalardan da korunmaları gerekir.

siyah tüylü Amerikan shorthair

Amerikan Shorthair

Farklı göz ve tüy renkleriyle görülen kedi cinsleri arasında Amerikan Shorthair de yer alır. Orta büyüklüğe sahip olan bu kediler oldukça kaslı ve sağlam bir bedene sahiptir. Aile üyelerinin ilgisini çekme konusunda ustalıklarıyla bilinen bu kedilerin ölçülü ilgiden fazlaca memnun oldukları söylenebilir. Orta seviyede bakıma ihtiyaç duyan bu kedilerin tüy yapıları kalın ve yoğundur, mevsim geçişlerinde her gün taranmaları tavsiye edilir. Günlük egzersizlerini yapmaları ve sağlıklı beslenmeleri önerilir. Amerikan Shorthair'lerin obeziteye yatkın oldukları unutulmamalı, kiloları düzenli olarak takip edilmelidir.

siyah japon bobtail

Japon Bobtail

Siyah tüylü kediler arasında yer alan Japon Bobtail cinsi kediler hem kısa hem de uzun tüylü olabilirler. Tüylerinin dokusu yumuşaktır ve az tüy döktükleri ifade edilebilir. Bahar ve sonbahar aylarında tüy dökümleri fazlalaşan Japon Bobtail kedilerin bakımı için ayrılması gereken zaman da fazlalaşır. Bu kedilerin en önemli özellikleri çok zeki, arkadaş canlısı ve insanlara düşkün olmalarıdır. Yavruluk dönemindeki kadar olmasa da yaşam boyu oldukça hareketlidirler. İlgi isteyen ve insanlardan uzun süre ayrı kalmak istemeyen Japon Bobtail cinsi kediler çocuklarla da iyi anlaşırlar.

tuxedo kedi

Tuxedo

Smokin kedi olarak da bilinen Tuxedo kediler, ayrı bir cins olarak kabul edilmez. Temelde iki renkli kedileri tanımlamak için smokin kedi veya Tuxedo isimlendirmesi kullanılır. Bu anlamda Calico'lar ile benzerdir. Calico ve Tortoiseshell Kedilerin Farkları adlı içeriğimizde bu kediler hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz. Uzun ya da kısa tüylü olabilirler; British Shorthair, Maine Coon ve Ankara kedileri de smokin kedi sınıflandırmasına girmelerine yol açan tüy renkleri ile karşımıza çıkabilirler. Tuxedo kedileri farklı karakterlere sahip olabilir. Genel olarak oyuncu, zeki, güçlü ve sıcakkanlı olarak tanımlandıkları bilinir. Tuxedo kedilerle ilgili ilginç olan bilgilerden biri de yavruların gözlerini diğerlerine oranla 1 gün önce açmalarıdır.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.