Kedi ve Köpeklerde Kuru ve Yaş Mama Dengesi Nasıl Olmalı?

11.08.2020 Deniz Öz


Kedilerle ve köpeklerle yaşamlarını paylaşan birçok kişi onların mümkün olduğunca sağlıklı bir şekilde beslendiğinden emin olmak istiyor. Bu süreçte kuru mamaların mı yaş mamaların mı yoksa her ikisinin birden mi verilmesi gerektiği ile ilgili soru işaretleri de ister istemez artıyor. Karma beslenmeye karar verildiği zaman ise kedi ve köpeklerde kuru ve yaş mama dengesinin tutturulması gerekliliği ön plana çıkıyor. Bu yazımızda "kedi ve köpeklerde kuru ve yaş mama dengesi nasıl olmalı?" sorusunun yanıtlarını bulabilirsiniz, keyifli okumalar dileriz.

mama kabından yemek yiyen kabarık tüylü kedi

Kedilerde Kuru ve Yaş Mama Dengesi Nasıl Olmalı?

Kedilerin sağlıklı bir yaşam sürebilmesi için yaşam evrelerine uygun şekilde formüle edilen kedi maması çeşitleri ile beslenmeleri gerekiyor. Beslenme düzeni belirlenirken en sık karşılaşılan ikilem ise kuru mamaların mı yaş mamaların mı kediler için daha faydalı olduğu oluyor. Kuru mamalar kolay saklanabilen, formüllerinde kedilerin ihtiyaçlarını karşılayan tüm içerikleri dengeli bir şekilde barındıran, dişlerde tartar oluşumunu engelleyen ve kedi sahipleri için ekonomik çözümler sunan mamalardır. Kedi yaş maması çeşitleri ise içerdikleri yüksek nem ve yüksek protein oranı ile minik dostlarımızın iştahla yedikleri leziz ürünlerdir. Farklı ihtiyaçlara yanıt veren kedi yaş mamaları çeşitlerine buraya tıklayarak erişim sağlayabilir, minik dostunuzun sağlığına katkıda bulunurken sıvı ihtiyacını karşılamasını da sağlayabilirsiniz.

Kediler etçil hayvanlar olarak lezzet çeşitliliğine ihtiyaç duyarlar. Her ne kadar kuru mamaların içerikleri onların ihtiyaçlarını karşılasa da zaman zaman aynı lezzetten sıkılabilirler ve iştahlarında azalma meydana gelebilir. Bu noktada yaş kedi mamaları hem lezzet çeşitliliği sunar hem de kuru mamaların aksine yüksek oranda nem barındırdığı için su içmeyi çok sevmeyen kedilerin sıvı ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlayarak üriner sistem hastalıklarının oluşma ihtimalini azaltır. Yaş kedi maması tercihinde tek faktör lezzet farklılığı arayışı değildir; bazı durumlarda kedi konservesi tüketimi tercihten ziyade zorunluluk haline gelebilir. Yavruluk ve yaşlılık dönemindeki kediler ya da herhangi bir yaşam evresinde ağız ve diş sağlığı bozulanlar kuru mama yemekte zorlanabilirler. Vücut dirençlerinin artması adına kolay çiğnenebilir leziz yaş mamalar büyük bir fayda sunar. Aynı şekilde hasta olan ya da operasyon geçiren dostlarımıza da iyileşme sürecinde kolay tüketebilecekleri yaş mamalar güvenle verilebilir.

Kedilerin beslenmesi planlanırken mutlaka veteriner hekimlere danışılması gerekir. Kedilerin ihtiyaçları ve genel sağlık durumları farklılaşabilir. Bu nedenle beslenme planı oluşturulurken kedilerin yaşı, genel sağlığı ve tercihleri eş zamanlı düşünülüp uzman görüşleri doğrultusunda hareket edilmelidir. Yine de kedi beslenmesi ile ilgili genelgeçer bazı söylemlerde bulunulması mümkündür.

Son yıllarda evcil hayvan beslenmesi ile ilgili artan farkındalık, bu alanda daha çok araştırmanın yapılmasını sağlamıştır. Kedilerin nasıl beslenmesi gerektiği ile ilgili görüşler de bu noktada çeşitlenmiştir. Bazı uzmanlara göre kedilerin yeterince su içtiklerinden emin olunduğu takdirde yalnızca kuru mama ile beslenmeleri yeterliyken, bazı uzmanlar optimal sonuçların alınması için kuru mamaların ve kedi konserve mamalarının dengeli bir şekilde verilmesini tavsiye eder. Siz de kedinizin beslenmesinde kuru ve yaş mama dengesini oluşturmak istiyorsanız haftada 2-3 gün yaş mama çeşitlerini tercih edebilirsiniz. Kedinizin özel bir sağlık sorunu varsa bu miktarı azaltabilir ya da artırabilirsiniz. En uygun şekilde beslenmeleri için veteriner hekimlerinizin görüşlerine başvurarak soru işaretlerinizi azaltabilirsiniz.

Yere dökülen kuru mamaları yiyen siyah köpek

Köpeklerde Kuru ve Yaş Mama Dengesi Nasıl Olmalı?

Köpekler de tıpkı kediler gibi sağlıklı ve mutlu bir hayat sürebilmek adına dengeli beslenmesi gereken canlılardır. Yavruluk, yetişkinlik ve yaşlılık dönemlerinde değişebilen ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilen köpek maması çeşitleri, sadık dostlarımızın tüm gereksinimlerine yanıt verecek niteliklere sahiptir. Kuru köpek maması ve yaş köpek maması çeşitleri oldukça fazla olduğu için köpek beslenmesi ile ilgili soru işaretleri de artış gösterebilmektedir. Kuru köpek maması ile mi köpek konserve maması ile mi yoksa her ikisinin uyumlu bir kombinasyonu ile mi beslenmeleri gerektiği de en çok fikir yürütülen konular arasındadır.

Kuru köpek maması çeşitleri kolay saklanabilmeleri, ekonomik olmaları ve dostlarımızın ihtiyaç duydukları tüm besin, mineral ve vitaminleri dengeli bir şekilde barındırmaları sebebiyle sıklıkla tercih edilirler. Nitekim bu, yanlış bir tercih değildir. Köpekler yalnızca kuru mama ile beslenebilirler; bu noktada önemli olan mümkün olduğunca kaliteli köpek mamaları arasından tercih yapılabilmesidir. Kedilere nazaran daha çok su içtikleri için de kuru mamaların yanında taze su bulundurulduğunda köpekler için herhangi bir tehlikenin varlığından söz edilemez. Ancak her daim aynı lezzetleri almak dostlarımızda iştahsızlığa neden olabilir, genlerinde avcılık olduğu için farklı lezzetleri denemeleri onların lezzet çeşitliliği ihtiyaçlarının karşılanması adına önemlidir.

Kuru mamalardan farklı olarak yaş mamalar yoğun bir şekilde nem barındırırlar ve sahip oldukları aromalarla dostlarımız tarafından büyük bir iştahla tüketilebilirler. Genellikle ödül maması olarak verilen köpek konserveleri, kuru mamalarla birlikte düzenli olarak da sunulabilir. Kuru mamalar ile yaş mamaların eş zamanlı tüketilmesi halinde günlük kalori miktarının aşılıp aşılmadığına dikkat edilmesi gerekir. Özellikle aktivite düzeyi düşük köpeklerde fazla kalori alımına bağlı olarak obezite sorunu çıkabilir. Köpeklerde kuru ve yaş mama her öğünde karıştırılarak verilebilse de her köpeğin gereksiniminin ve genel sağlık durumunun aynı olmadığı gerçeğinin göz ardı edilmemesi gerekir.

Yavruluk döneminde dişler henüz gelişmemişken, ağız ve diş sorunları nedeniyle kuru mama yemekte zorlanıldığında ya da yaşlılık döneminde yaş mamaların tek başına verilmesi de mümkündür. Köpek beslenmesinin ideal şekilde planlanabilmesi için mutlaka veteriner hekimlerin görüşlerine başvurulması gerekir. Böylece kuru ve yaş mama dengesi hakkında en doğru öneriler alınabilir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.