Kedim Neden Su Kusuyor?

Kedim Neden Su Kusuyor?

28.12.2022 Deniz Öz


Kediler çok farklı nedenlere bağlı olarak kusabilirler. Alerjik reaksiyonlar, pankreatit, sıcak çarpması, hipotermi, parazit enfeksiyonları, karaciğer hastalığı, zehirlenme, stres, depresyon ve hatta anksiyete gibi çok farklı rahatsızlıklar kedilerde kusmanın nedenleri arasında sayılabilir. Benzer bir çeşitlilik kedilerin kustukları şeylerde de görülür. Su ya da berrak sıvı şeklinde kusma bunlardan birisidir.

Su ile berrak sıvı arasındaki farkı görmek zor olabilir. Berrak sıvı kusmuk kedinin sindirim sisteminden sıvı çıkardığının bir işaretidir. Su kusmaksa bundan biraz daha farklı bir durumdur. Kediler çok miktarda su içtikten hemen sonra kusarsa, kusmuk genel olarak az önce içtiği sudan oluşur. Kediler çok fazla miktarda suyu çok hızlı bir şekilde içtiklerinde mideleri su ile dolar, genişler ve bu da kedinin su kusmasına yol açar. "Kediler neden kusar?" sorusunun yanıtlarından birisi de kedilerin fazla su içmesi olarak verilebilir. Ancak kedilerin fazla su içmesi de bir sağlık sorununa işaret edebilir.

Artan susuzluğa ve dolayısıyla artan su tüketimine neden olabilecek durumlar arasında böbrek hastalığı, hipertiroidizm ve şeker hastalığı yer alır. Kediler Şeker Hastası Olur mu? içeriğimizde konu ile ilgili bilgi bulabilirsiniz. "Kedi neden kusar?" sorusunun yanıtı bunun dışında araba tutması, kıl yumağı ve gastrit gibi çeşitli nedenler yüzünden de su ya da berrak sıvı kusabilirler.

Kedilerin sık kusması normal bir durum değildir. Eğer siz de kedim sürekli kusuyor diyorsanız tekrarlanan kusma durumlarında kedinizi veteriner hekime muayeneye götürmeyi ihmal etmemelisiniz. Bu yazımızda "kediler niye kusar?" sorusunun yanıtlarını bulabilir ve kusma nedenine bağlı olarak nasıl önlemler alınabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

tüy yumağı ve ardında uzun tüylü kedi

Tüy Yumakları

Kediler son derece titiz canlılardır ve uyanık oldukları sürenin önemli bir kısmını tüylerini yalayarak geçirirler. Kediniz kendini temizlerken dilindeki küçük kanca benzeri yapılar gevşek ve ölü tüyleri tutar. Kedi, dilinde kalan bu tüyleri yutar. Yutulan tüylerin büyük bir kısmı sindirim kanalından sorunsuz bir şekilde geçer ancak bazıları midede kalabilir. Zamanla midede biriken tüyler ise tüy yumağı oluşturur. Kediler midelerindeki tüy yumaklarından kurtulmak için kusarlar. Bir kedinin ara sıra tüy yumağı ile beraber berrak bir sıvı kusması son derece normaldir ve endişe edilecek bir durum yoktur. Ancak kedim her gün kusuyor gibi bir söylemde bulunuyorsanız nedeni tüy yumakları dahi olsa mutlaka bir veteriner hekime danışmanız gerekir.

Kedide tüy yumaklarının oluşmasını önlemeye yardımcı olan çeşitli gıda takviyelerinden yararlanılabilir. Özellikle taurin içerikli takviyeler bu durumu önlemede oldukça etkilidir. Kediler için tüy yumaklarının oluşmasını önlemeye yardımcı olan ek besinleri buradan inceleyebilirsiniz. Ayrıca kediyi düzenli şekilde fırçalamak ve tüylerini temizlemek onların kendilerini temizlerken daha az tüy yutmalarını sağlar.

turuncu mama kabına uzanan kedi

Beslenme Değişiklikleri

Kedinizin beslenmesinde meydana gelen bir değişiklik berrak sıvı ya da su kusmasına yol açabilir. Bu duruma özellikle mama değişimlerinde sık rastlanır. Kedinin mamasını yavaş yavaş değiştirmek gerekir, aksi takdirde kusma problemi görülebilir. "Yavru kedi neden kusar?" sorusunun yanıtı da anne sütünden mamaya geçişin hızlı olması şeklinde verilebilir. Yavruluk döneminde anne sütünden aniden ayrılan ve mamaya geçiş yapan kedilerde mama geçişi kademeli olmazsa yavru kedi kusması nedeni olabilir.

Kedi kusması neden olur?" sorusuna verilen yaygın bir diğer yanıt ise aşırı hızlı yemek yemedir. Bu gibi durumlarda kusmukta su ile birlikte sindirilmemiş yiyecekler de yer alır. Kedinizin aşırı hızlı mama yediğini ve buna bağlı olarak kusma problemi yaşadığını düşünüyorsanız, mama yiyen kedim kustu diyorsanız ödüllü mama kabı, puzzle mama kabı ya da yavaş beslenme kabı gibi farklı mama kaplarını tercih edebilirsiniz. Çeşitli kedi mama kabı türlerini buradan inceleyebilirsiniz. Bu kaplar hem kedinin daha yavaş yemek yemesini sağlar hem de yemek yerken içgüdülerini harekete geçirme imkânı sunar.

veteriner hekim kontrolünde sarı kedi

Hazımsızlık

Tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilerin midesinde de yiyecekleri sindirmek için çeşitli mide suları ve hidroklorik asit üretimi vardır. Bununla birlikte kedinin herhangi bir nedenle öğün atlaması ve zamanında yemek yememesi durumunda midedeki sıvı ve asit birikimi midenin tahriş olmasına yol açabilir. Bu durum da "kedi niye kusar?" sorusunun bir yanıtıdır.

Hazımsızlığı olan kediler berrak renkli su, sarı ya da beyaz köpüklü kusabilirler. Eğer kedinizin hazımsızlık kaynaklı su kusma problemi olduğunu düşünüyorsanız onun daha az miktarda daha sık öğünler ile beslenmesini sağlayabilirsiniz. Bu sayede mide boş kalmadığı için aşırı miktarda mide asidi birikimi de meydana gelmez.

Gastrit

Eğer kediniz çok meraklı ver her şeyin tadına bakan bir kişiliğe sahipse yediği bir şeyle midesini tahriş etme olasılığı oldukça yüksektir. Özellikle merakla farklı besinlerin yenilmesi ya da yenilmemesi gerekenlerin yutulması durumu "yavru kediler neden kusar?" sorusunun yanıtı olabilir. Dünyayı keşfeden yavru kediler çoğu zaman meraklarına yenik düşerek yememeleri gerekenleri yiyebilirler. Bu gibi durumlarda kan veya safra kusmanın yanı sıra su kusma da görülebilir. Kedide ayrıca iştahta azalma, depresif davranışlar, uyuşukluk ya da dehidrasyon gibi belirtiler de bulunabilir.

Kedi sürekli kusuyor ve çeşitli önlemlere rağmen kusma birkaç günden uzun süredir devam ediyorsa mutlaka bir veteriner hekime danışılması gerekir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.