British Shorthair'inize Uygun Mama Seçimi İpuçları

British Shorthair'inize Uygun Mama Seçimi İpuçları

01.09.2023 Aysegül Tunçay


Sevimliliği ve sakinliği ile nam salan British Shorthair ırkının daha sağlıklı ve konforlu bir yaşam sürebilmesi için hem egzersiz hem de beslenme süreçlerinin dikkatle planlanması önem taşıyor. Yaşları, genel sağlık durumları ve beğenileri göz önünde bulundurularak yapılan mama seçimi ile hem daha sağlıklı hem de daha mutlu bir yaşam sürmeleri kolaylaşabiliyor. Siz de British Shorthair kedi için mama tercih sürecindeyseniz, bu yazımızda British Shorthair mama seçimi sırasında dikkat edilmesi gerekenleri ve daha fazlasını bulabilirsiniz.

yanyana duran iki adet British shorthair kedi

Beslenme İhtiyaçları: British Shorthair Kedilerinin Özel Gereksinimleri

Düzenli olarak veteriner hekim kontrollerine giden, ideal kilosunu koruyan ve sağlıklı beslenen British Shorthair ırkının ortalama ömrünün 12 - 20 yıl arasında değiştiği bilinmektedir. Yatkın oldukları genetik hastalıkların ya da ırklarını etkileyen ortak sorunların çok fazla olmadığı ifade edilebilir. Yine de British Shorthair kedi ırkında bazı hastalıkların diğerlerine oranla daha sık görüldüğü söylenebilir.

Bu hastalıklardan ilki hipertrofik kardiyomiyopatidir. Kedilerde en sık görülen kalp hastalıklarından olan hipertrofik kardiyomiyopati her zaman belirti göstermeyebilir. Nefes alma sorunları ve huzursuzluk, hastalığın yaygın görülen semptomlarındandır. Hipertrofik kardiyomiyopatiye ek olarak British Shorthair ırkının diş hastalıklarına yatkın olduğu yönünde görüş birliği mevcuttur. Gingivitis ve ağız kokusu gibi öncül belirtilerle etkisini hissettiren diş hastalıklarının riski de düzenli bakım ve doğru mama seçimi ile azaltılabilmektedir.

British Shorthair mama seçimi sırasında ırkın özel ihtiyaçlarının değerlendirilmesi tavsiye edilir. Genel öneri, British Shorthair beslenmesi için premium mama markalarına güvenilmesidir. Protein bakımından zengin içeriklere sahip olan mamalar ile beslenmesi önerilen bu ırkın öğünlerinde yediği miktar da dikkatle ayarlanmalıdır. Genel olarak pek aktif olmadığı bilinen British Shorthair cinsi kediler fazla yediklerinde kilo artışı ile karşılaşabilirler.

British Shorthair mama seçimi sırasında ilk dikkat edilmesi gereken, kedinin yaşam evresidir. Yavru British Shorthair ile yetişkin kedi mamasının içerikleri aynı olmayacaktır. Bulundukları yaşam evresine özgü beslenme, kedilerin daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam sürmelerinin sağlanması adına kritik öneme sahiptir.

Yavru kedi mamaları, gelişimin son derece hızlı olduğu bu dönemde optimal gelişimi teşvik etmek adına özel olarak formüle edilmiştir. Elbette yavru kediler için formüle edilen her mama, aynı kalitede değildir. Royal Canin Kitten British Shorthair Yavru Kedi Maması sahip olduğu kaliteli protein kaynakları ve zengin içeriği ile öne çıkar. Özel tasarlanan mama taneleri çene gelişiminin devam ettiği bu dönemde kolaylıkla çiğnenebilir. Mamanın protein ve prebiyotiklerle zenginleştirilen formülünde gelişimi destekleyen mineral ve vitaminler bulunmaktadır. Tüm bunların yanı sıra sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını da sağlayan Royal Canin kedi mamasını buradan inceleyebilirsiniz.

Royal Canin, yetişkin British Shorthair kedileri için özel maması ile de en çok tercih edilen markalardan biridir. Yetişkinlik dönemine özgü gereksinimlerin eksiksiz karşılanması, kas kütlesinin korunması ve diş sağlığının desteklemesi için özel olarak geliştirilen formülü ile beğeni toplayan Royal Canin British Shorthair Yetişkin Kedi Maması, özel tane tasarımı ile kedilerin çiğnemesini teşvik eder. Siz de dostunuzun yetişkinlik döneminde de sağlıklı beslenmesini isterseniz Royal Canin British Shorthair yetişkin kedi mamasının farklı ambalaj ağırlıkları ile sunulan çeşitlerini buradan inceleyebilirsiniz.

British Shorthair kedilerin onlar için özel formüle edilen mamalarla beslenmesi, ırksal ihtiyaçlarının eksiksiz karşılanması bakımından önemli avantajlar sağlar. Ancak beslenmelerinde farklı unsurlara da dikkat edilmelidir. Öğünler arasındaki zamanın en fazla 12 saat ile sınırlanması, midelerindeki asit seviyesinin çok yükselmesini ve buna bağlı olarak mide sorunları yaşamalarını engelleyecektir. Öğünlerinde hem veteriner hekimlerin önerileri hem de tercih edilen mamanın ambalajında yazan miktarlara uyum sağlanmalıdır. Az önce de belirtildiği gibi bu cins kedilerin kilo almaya meyilli oldukları bilinir. Günlük beslenmelerine ödül maması eklendiğinde, ödül mamalarının günlük kalori ihtiyaçlarının en fazla %10'una karşılık geldiğinden emin olunmalı ve kuru mamaları azaltılmalıdır.

yastık üzerinde yatan British shorthair kedi

En İyi Mamayı Bulmak da Mamayı Doğru Yerden Temin Etmek de Önemli

Kedilerin en temel bakım süreçlerinden biri, ihtiyaçlarını karşılayacak içeriklere sahip olan mamalarla beslenmelerini sağlamaktır. Bu noktada mama seçimi son derece önemli olmakla birlikte mama satın alırken dikkat edilmesi gereken farklı unsurların bulunduğu da bilinmektedir.

Mama satın alınacak fiziki ya da online mağazanın güvenirliği muhakkak sorgulanmalıdır. Yalnızca orijinal ürün garantisi sunanlara yönelmek mama seçimi ile elde edilmek istenen hedeflere ulaşmayı sağlayabilir. Mamaların depolanma koşulları da bu noktada belirleyicidir. Son kullanma tarihi geçmese dahi mamaların ideal ortamlarda depolanmaması, bozulmalarına ya da içeriklerinin besleyiciliğinin azalmasına neden olabilir. Mamaların son kullanma tarihi de satın alma kararı verirken öncelikli olarak değerlendirilmelidir. Tercih edilen ambalaj ağırlığı ve kedilerin öğünlük tükettikleri mama miktarı değerlendirildiği takdirde en doğru seçim yapılabilir.

Gerek orijinal ürün garantisi gerek kedi mamalarının son kullanma tarihlerini şeffaf bir şekilde paylaşması gerekse ideal mama depolama şartlarını karşılaması ile öne çıkan Petlebi.com'u siz de kedinizin tüm ihtiyaçları için güvenle tercih edebilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.