British Shorthair Hakkında 9 Gerçek

01.08.2021 Aysegül Tunçay


En popüler kedi ırkları arasında yer alan British Shorthair kediler yüzlerce yıldır varlıklarını sürdürüyorlar. Son yıllarda oldukça popülerleşen bu ırk hakkında bilinmeyen çok sayıda gerçek var. Sakin mizaçları, sevimli yüzleri ve kendilerine has görüntüleri ile dikkat çeken British Shorthair kediler hakkında daha önce hiç duymadığınız bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz.

british shorthair kediler hakkında 9 gerçek

British Shorthair Kedilerin Hepsi Gri Tüylü ve Kehribar Gözlü Değildir

British Shorthair renkleri, bu kedilerin ayırt edici özellikleri arasında ön sırada gelir. British kedi cinsleri denildiği zaman akla gelen mavi - gri kürk ve kehribar rengi gözlerdir. Ancak bu ırkın 30 kadar farklı rengi olduğu bilinmektedir. British Blue, British silver, Golden British Shorthair özellikleri gibi farklı özellik ayrımları da kedilerdeki renk çeşitliliği sebebiyle ortaya çıkmıştır. Bu kedilerin etkileyici kehribar rengi gözleri oldukça karakteristiktir ve kedilerin büyük bir çoğunluğu bu göz rengini paylaşır. Göz rengi kürk rengi ile değişebilir yaygın göz rengi kehribar olsa da mavi, yeşil, altın ve bakır göz rengi de bu kedilerde görülebilmektedir. Söz konusu tüy rengi olduğu zaman beyaz, siyah, kahverengi gibi çok farklı renkten ve bu renklerin kombinasyonlarından bahsetmek de mümkündür.

british shorthair hakkında bilgi

İlham Vericidirler

Bu kediler gerçek anlamda ilham vericidirler. Hepimizin tanıdığı ve sevdiği pek çok kedinin modeli olarak British Shorthair kediler kullanılmıştır. Alice Harikalar Diyarı'nın yaramaz kedisi Cheshire Cat ve Shrek filmlerindeki Çizmeli Kedi bu ırktan ilham alınarak çizilmiştir.

Avlanmak İçin Yetiştirilmişlerdir

1870'li yıllarda tanınmaya başlasalar da çok daha eski bir geçmişe sahip olduğu bilinen bu ırk avlanmak için yetiştirilmiştir. Günümüzde miskinlikleri ve hareketsizlikleri ile meşhur olsalar da aslında onlar oldukça enerjisi yüksek ve atik kediler olarak varlıklarını sürdürmüşlerdir. Yaşadıkları aileler için kemirgenleri avlamanın yanı sıra kedi avladıkları da bilinmektedir.

Uzun Ömürlüdürler

British Shorthair cins kediler oldukları için onlarla ilgili yaygın bir inanış bu ırkın genetik sağlık sorunlarına sahip olduğudur. Scottish Shorthair kediler ile çok sık karıştırıldıkları için bu inanış yaygındır. Ancak ufak tefek sağlık sorunları dışında bu kedilerin ortalama olarak 20 yıl ömürleri vardır ve oldukça sağlıklıdırlar.

Benzersiz Görünüşleri Vardır

Bu ırk mensubu kedilerin onları diğer kedilerden kolay bir şekilde ayırmaya yardımcı olacak fiziksel özellikleri vardır. Kaslı vücut yapısı ve kısa bacak boyu onların en belirgin fiziksel özellikleri arasındadır. Geniş ve basık yüz hatları da British fold olarak da adlandırılabilen bu ırkın kedilerini diğer ırklardan ayıran özellikleri arasında yer alırlar.

british shorthair ırkı hakkında merak edilenler

Kucak Kedisi Değillerdir

British Shorthair bilgi paylaşımlarında ya da onlarla ilgili videolarda çok sıcakkanlı olduklarını görmek mümkündür. Ancak bu onları kucak kedisi yapmıyor. Sürekli kucağınızda olmasını istediğiniz bir kedi ile yaşamınızı paylaşmak istiyorsanız bu ırk doğru bir seçim olmayabilir. İnsanlara yakın olmayı tercih etseler de yine de çok cana yakın olmalarını beklemek doğru değildir.

Obezite Eğilimleri Çok Yüksektir

Kedilerde obezite sık karşılaşılan bir sağlık sorunu olsa da bu İngiliz kedisi ırkına mensup kedilerde obezite eğilimi daha yüksektir. İlk yetiştirildikleri dönemlerde oldukça aktif canlılar olsalar da günümüzde miskinleşip hareketsizleşerek tam bir ev kedisi olarak tanımlanırlar. Yavruluk dönemlerinden itibaren kilo kontrollerinin düzenli yapılması, yaşlarına ve sağlık durumlarına uygun mamalar tüketmeleri obezite sorununun engellenmesi için önemlidir. British Shorthair kediler için özel olarak formüle edilen mamalara buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Sessizdirler

Bu ırka mensup kediler sessizlikleri ile ünlüdürler. Hatta onlar için miyavlamayan ırk denilmesi yanlış olmaz. Oldukça sessiz olduklarından gürültü endişesi olanlar insanlar için ideal ırk olarak gösterilebilirler.

british short hakkında bilgi

Dünyanın En Yüksek Mırıltısı Rekoruna da Sahiptirler

British Shorthair kedilerin miyavlamayı sevmediklerin ve oldukça sessiz olduklarından bahsetmiş olsak da bu ırka mensup bir kedinin sahip olduğu dünya rekorundan bahsetmemek olmaz. 2011 yılında Smokey isimli bir British Shorthair en yüksek sesli mırlama dünya rekoru kırmıştır. 67.7 desibele kadar çıkan mırlaması ile rekor kıran Smokey'in mırlamasının 90 desibele kadar çıktığı da ölçülmüştür.

Kendilerine Has Gülümsemeleri Vardır

Bir kedinin size gülümsediğini gördüğünüzden eminsiniz ama kimseyi kendinize inandıramıyorsunuz. Muhtemelen British Shorthair ile karşılaşmışsınızdır. Bu ırkın bıyık pedlerinin sahip olduğu yapı ve konum kalıcı gülümsemelerinin nedenidir. Bu gülümseme onların çok popülerleşmesinin de bir nedeni olarak kabul edilmektedir.

British Shorthair ırkına mensup kediler hakkında az bilinen gerçeklerden bahsettik ancak unutulmaması gereken her kedinin kendine özgü bir karakterinin olduğudur. Yavru British Shorthair sahiplenildiği dönemden itibaren nasıl bir ortamda yetiştikleri ve kurdukları bağlar onların karakterlerine doğrudan etki eder.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.