Kedim Beni Neden Isırıyor ve Isırması Nasıl Önlenir?

27.02.2021 Deniz Öz


Kediler neden ısırır? sorusu pek çok kedi sahibinin tarafından cevabı merak edilen bir sorudur. Kedilerde ısırma yaygın görülen bir davranış biçimi olsa da genellikle oldukça kolay bir şekilde ortadan kaldırılabilir. Kediler doğal avcılık yeteneklerine sahip olmanın yanı sıra oldukça keskin dişlere de sahiptirler. Bu nedenle kedilerin ısırması belirli durumlarda sorun olabilir. "Kedim beni ısırıyor" şikayetinde bulunan evcil hayvan sahiplerinin pek çoğu kedilerin bu davranışı herhangi bir kışkırtmaya maruz kalmadan yaptıklarını ifade etse de aslında patili dostlarımız çok farklı şekillerde sinyaller verebilmeleri ile tanınırlar. Bu nedenle de bir kedi sahibi kedisini kışkırtmadığını düşünürken aynı zamanda büyük bir yanılgı içerisinde olabileceğini unutmamalıdır.

Yavru Kedilerde Isırma Davranışı

Yavru kedilerde görülen ısırma davranışı çok yaygındır ve normaldir. Yavru kediler neden ısırmaya çalışır? sorusuna verilecek pek çok cevap vardır. Yavruluk döneminde diğer duyuları yeterince gelişmemiş olan kediler çevrelerini tanımak için dişlerini ve ağızlarını kullanırlar. Ayrıca yavru kedilerin doğal olarak yaramaz ve oyuncu oldukları unutulmamalıdır. Pek çok farklı nedenle yavru kedilerde ısırma davranışı sık görülse de bu her zaman yavruya izin verilmesi gerektiği anlamına gelmez. Yavru kedilerle parmakları ısırma davranışını tetikleyecek oyunlar oynamamak uzun vadede yaşayabileceğiniz ısırma sorunlarını engellemek için iyi bir yöntemdir. 3 aylık yavru kediniz parmaklarınızı ısırarak oyun oynarken çok sevimli olsa da 3 yaşında, dişleri keskinleşen bir kedi ile aynı oyun yaralanmanıza neden olacaktır. Kedilerin diş kaşınmasına bağlı ısırma davranışının önüne geçebilmek için kedilere özel ağız ve diş bakım ürünlerini buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz. Yavru kedilerde artış gösteren davranış kalıplarından biri de oyun oynarken ısırmaya ek olarak tırmalamadır. Yavru kedilerle sıklıkla bir arada olan kişiler yavru kedilerin tırmalamalarına alışkın olsalar da bu durumda bazı risklerin var olabileceğinin de unutulmaması gerekir. "Kedi Tırmığı Hastalığı" içeriğimizi okuyarak detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Sevilirken ya da Durup Dururken Isırma

Bazı kedi sahiplerinin kedim durup dururken ısırıyor? diye şikayet ettiklerini duymuşsunuzdur. Bu ısırma durumu yaygın olarak kedinin mırıltılar eşliğinde kendini sevdirmek istediği anların ortasında gerçekleşir ve kedi sahipleri için şaşırtıcıdır. Eğer kendinizi severken sizi aniden ısırırsa bir mesaj vermeye çalışıyordur. Amacı canınızı yakmak ya da size zarar vermek değildir. Sevilirken bir anda davranışı değişen kedilerde meydana gelen bu davranış değişikliği, kedinin yeterince sevildiğini ve artık ona dokunmanızı istemediğini anlatma şekli olarak algılayabilirsiniz.

Sevgi Isırması

Bazı kediler sahiplerine olan sevgilerini gösterebilmek için nazik ısırıkları kullanabilirler. Özellikle doğum yapmış kedilerin sahiplerini bu şekilde ısırması çok yaygındır. Anne kediler yavrularını temizlemek ve onlara nasıl temizleneceklerini öğretmek için nazik ısırıkları kullanırlar. Bu ısırma şeklini sahipleri üzerinde deneyebilirler.

Agresif Isırma

Kedilerin ısırma türleri arasında en istenmeyen ve dikkat edilmesi gereken agresif ısırmadır. Bu tür ısırmalar esnasında kedinin vücut dili de sahip olduğu agresifliği yansıtır. Arkaya yatmış kulaklar, kabarmış tüyler ve dikilmiş bir kuyruk kedinin sinirli olduğuna işaret eder. Ayrıca agresif ısırma öncesinde tıslama gibi sesler çıkması da normaldir. Bu tür bir hareketlerle karşılaşıldığı zaman kediyi kendi haline bırakmak en doğru seçenek olacaktır.

adamın kolunu ısıran gri kedi

Kedilerin Isırması Nasıl Engellenir?

"Kedim çok ısırıyor" şikayetinde bulunan kişilerin patili dostlarını bu alışkanlıklarından vazgeçirebileceklerini unutmamaları önemlidir. Kediler neden ısırmaya çalışır? sorusunun bir yanıtı olarak kendilerini tehdit ya da tehlike altında hissettikleri durumlarda ısırdıkları ifade edilebilir. Negatif pekiştirme ya da kedinin agresifliğini arttıracak hareketler ısırma sorunu için bir çözüm teşkil etmez. Eğer siz de "kedim beni ısırıyor" diye yakınmaya başladıysanız önerilerimiz ile sorununuzdan kurtulabilirsiniz.

Kediler çok zeki canlılar olsa da eğitim alma noktasında genellikle inatçı davranırlar. Bu nedenle onları eğitmeye çalışmak, sabır sınırınızın zorlanmasına ve kediniz ile aranızda negatif bir enerji aktarımı olmasına neden olur. Kediler ile iletişim kurmaya çalışırken onları oldukları gibi kabul etmeye çalışmak, konfor alanlarına etki eden unsurları bulmak çok önemlidir.

Yavruluk döneminde kediniz ile ısırma odaklı oyunlar oynamayın ve bu tür bir yaklaşımı olursa kesinlikle izin vermeyin. Ellerinizi onlara henüz yavru oldukları için oyuncak olarak sunarsanız uzun vadede can yakıcı sonuçlara maruz kalabilirsiniz.

Kedinizin hareketlerini gözlemleyin ve onu gerçekten tanımaya çalışın. Kediler sevilmek istedikleri zaman bunu talep ederler, istedikleri sevgiyi gördükten sonra da kalkıp giderler. Bu hareketlerine alışmak ve aranızdaki ilişkiyi onların yönlendirmesine izin verin.

Kediniz kıyafetlerinizi ısırırken ses çıkarmazsanız ve kendinizi korumada hissettiğiniz için bu davranışı kabullenirseniz kedinizin ısırma alışkanlığını kaybetmesini beklememelisiniz. Kediler için bacaklarınız çıplakken ya da pantolon varken ısırmanın bir farkı yoktur. Pantolonluyken izin verirseniz bacaklarınız çıplak olduğunda da izinli olduğunu düşünecektir.

Cezalandırma iyi bir eğitim yöntemi değildir. Bu yöntem kedinin daha agresif olmasına yol açar. Artan agresiflikle birlikte ısırma davranışının da artması beklenebilir. Bu nedenle bağırmak, cezalandırmak, bir yere kapatmak gibi yöntemleri bir kenara bırakmanız gerekir. Ayrıca kediler ceza ile davranış arasında bir ilişki kurmayı denemezler, kursalar bile çok umursamazlar.

Patili dostlarımızın enerjilerini atabilmeleri ve günlük egzersiz ihtiyaçlarını giderebilmeleri aileleri olan ilişkileri açısından çok önemlidir. Enerjisini atamayan bir kedinin sürekli olarak oyun oynamak istemesi ve bunun için ilgi çekmeye çalışması normal karşılanır. Kedinizin gün içerisinde yeterince oyun oynadığından emin olmanız ısırma davranışının çözülebilmesi açısından önemlidir. Kedilerin içgüdülerine hitap eden ve ilgilerini çekecek kedi oyuncaklarını buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.