Kedilerde Kalsiyum İhtiyacı Nasıl Karşılanır?

17.11.2021 Aysegül Tunçay


Mineraller vücut fonksiyonlarının normal bir şekilde yerine getirilebilmesi gereken inorganik bileşiklerdir. Kedilerin ihtiyaç duyduğu pek çok mineral vardır. Kalsiyum, fosfor, potasyum, sodyum, magnezyum, demir, bakır, manganez, çinko, iyot ve selenyum kedilerin sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeler için gerekli mineraller arasında yer almaktadır. Bu yazımızda insanlar için de çok değerli olduğu bilinen kalsiyumun kediler için öneminden ve kedilerde kalsiyum ihtiyacının nasıl karşılanabileceğinden bahsedeceğiz. Kalsiyum ihtiyacı söz konusu olduğunda akla en çok gelen sorunun yanıtını, "Kediler yoğurt yer mi?" sorusunun yanıtını da yazımızda bulabilirsiniz.

Kedilerde Kalsiyumun Önemi

Kalsiyumun kedilerin sağlığı için kritik öneme sahip olmasının pek çok farklı nedeni vardır. Kalsiyum değerli bir mineraldir ve kedilerin beslenmesinde temel besin maddesi olarak kabul edilmektedir, yani kedilerin diyetlerinin yeterli miktarda kalsiyum içerdiğinden emin olunması gerekir. Kedilerde kalsiyumun etkin bir şekilde kullanılması için D vitamini, fosfor ve K vitamini gibi farklı vitamin ve minerallere gereksinim olduğu da unutulmamalıdır. Kedi beslenmesinde dengeli ve sağlıklı bir diyet içeriğinde kalsiyumun yanı sıra D ve K vitaminleri ile fosforunda mutlaka ideal oranlarda bulunması gerekir.

Kedilerde kalsiyum;

  • D vitamini ve fosfor ile birlikte kemik ve diş yapısında önemli bir role sahiptir.
  • Kalsiyum iyonize formdayken hücre sıvı konsantrasyonun düzenlenmesine yardımcı olur.
  • Kalp ve kalp kaslarının kasılmasına, hücre sinyalizasyonuna ve sinir uyarı iletimine destek sağlar.
  • Bilişsel işlevler, sindirim ve görme işlevi gibi önemli işlevlerin gerçekleşmesinde rol oynar.
  • Bazı enzim ve hormonların metabolizmasında yardımcı role sahiptir.

mama yiyen yetişkin sarı ve beyaz renkli kedi
Kediler İçin Kalsiyum Kaynakları

İnsanlar olarak kalsiyum ihtiyacı söz konusu olduğunda ilk akla gelen kalsiyum kaynakları süt ve süt ürünleridir. Ancak kedilerin kalsiyum ihtiyacı nasıl karşılanır sorusunun çok daha farklı ele alınması gerektiği unutulmamalıdır. Kediler için sağlık ve dengeli beslenme araştırması yapan pek çok kedi sahibi, kediler yoğurt yer mi? Sorusunun cevabını merak eder. Kedilerin süt içmeyi çok sevdiğini düşünmemize neden olan reklamlar ve çizgi filmler sebebiyle bu sorular çok sık gündeme gelir. "Kediler yoğurt yer mi?" sorusunun cevabı teknik olarak evet olsa da kedilerin özellikle yetişkinlik dönemlerinde laktoz intolerasına sahip olacakları ve bu nedenle de süt ve süt ürünleri sindirirken zorlanacakları unutulmamalıdır. Konu ile ilgili daha detaylı bilgi almak için "Kediler Yoğurt Yiyebilir mi?" başlıklı blog yazımıza göz atabilirsiniz.

Kediler etobur canlılardır ve beslenmelerinde hayvansal ürünlerin olması önemlidir. Kediler için en sağlıklı kalsiyum kaynakları kemik, et, balık, organ dokuları olarak ifade edilebilir. Kontrollü miktarda tahıl ve yeşil yapraklı sebze de kediler için iyi bir kalsiyum kaynağı olabilir. Ancak kedi beslenmesinde unutulmaması gereken kedilerin insanlarla benzer gıda tüketimi yapmasının doğru olmadığıdır. Bu nedenle tüylü dostlarımızın sağlıklı ve dengeli şekilde beslenmesinin en kolay yolu kaliteli kedi mamaları tüketmelerini sağlamaktır. Kedilerin sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi için gerekli olan pek çok farklı besin olduğu göz önünde bulundurulduğunda doğru kedi maması seçimi ile gereklilikler etkileyici bir şekilde yerine getirilebilir. Kedilerin beslenmesi için özel olarak formüle edilen kedi maması çeşitlerini burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.

mama yiyen yavru kedi

Kedilerde Kalsiyum Eksikliği Nelere Yol Açar?

Kedilerde kalsiyum eksikliği farklı sorunlara neden olabilir. Kalsiyumun kedi sağlığında hayati rol oynaması sebebiyle neden olabileceği sağlık sorunlarının belirtilerinin de bilinmesi gerekir.

  • Kedilerde kalsiyum eksikliği kas seğirmesine ve/veya titremesine neden olabilir.
  • Kedilerde huzursuzluk, halsizlik, hareket etme isteksizliği de kalsiyum eksikliğine işaret edebilir.
  • Kalsiyum eksikliği leğen kemiğinin, bel omurlarının ve kemiklerin zayıflamasına neden olabilir. Kemikler mineral içeriğini kaybettikçe zayıflayabilir.
  • Kemiklerin yumuşaması ve zayıflaması ile karakterize olan raşitizm doğrudan kalsiyum eksikliği sebepli olmasa da kalsiyum emiliminde önemli role sahip D vitaminin eksikliğine bağlı ortaya çıkar.
  • Dişlerde gevşeklik ve hassasiyet kalsiyum eksikliği belirtileri arasında değerlendirilir.
  • Kalsiyum eksikliği ikincil hiperparatiroidizm ile ilişkilendirilmektedir.
  • Kedilerde kalsiyum eksikliği durumunda kemik ağrısı da meydana gelebilir.

Kedilerde kalsiyum eksikliğinden şüphelenildiği durumlarda mutlaka veteriner hekime danışılması ve kedinin sahip olduğu bu eksikliğinde doğru şekilde tamamlanmasının sağlanması gerekir. Kalsiyum eksikliğinin gündeme gelmemesi için hem doğru kedi maması seçimi hem de gerekli durumlarda kalsiyum takviyesi kullanımı önemlidir. Kediler için özel olarak formüle edilen kalsiyum takviyelerini buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.