Kedilerin Gözleri Neden Büyür, Korkmalı mıyız?

04.06.2021 Aysegül Tunçay


Kediler kendilerine has davranışları ile insanların gerçekten anlamakta zorlandığı canlılardır. Ancak bazı temel hareketleri kendilerini çok net ifade etmelerine yardımcı olur. Sadece onları yakından tanımaya çalışmak, fiziksel tepkilerini ve değişimlerini en iyi şekilde analiz etmek yeterlidir. Kediler sözsüz iletişimde çok başarılı oldukları için onları anlamaya çalıştıkça, hareketleri üzerine araştırma yaptıkça sizinle gerçekten konuştuklarını ve kendilerini çok iyi anlattıklarını fark edeceksiniz. Bugünkü yazımızda kedilerin gözleri neden büyür? Sorusunun cevabını verirken aynı zamanda bu durumun korkutucu olup olmadığını, farklı nedenlere bağlı olarak göz büyümesinde neler yapılması gerektiğini de anlatacağız, keyifli okumalar.

koltuğa yaslanmış gözbebekleri büyümüş yavru kedi

Gözbebekleri Neden Büyür?

Duygu Değişimlerinde

Kedilerin gözleri pek çok konuda insanlara bilgi verir. Bu nedenle kedilerin gözlerini onları çok rahatsız etmeden takip etmek genel ruh halleri ile ilgili bilgi verir. Kedilerin gözleri neden büyür sorusunun ilk cevabı korku ve şaşkınlık duyguları ile karakterizedir. Bir kedi heyecanlandığı, korktuğu ya da şaşırdığı zaman göz bebekleri genişler. Genişleyen göz bebekleri tek başına kedinin hangi duyguyu hissettiğini anlatmaya yardımcı olmaz. Daha kesin bir sonuca ulaşmak için mutlaka kuyruklarını, kulaklarını ve tüylerini de takip etmek gerekir.

Büyüyen göz bebeklerine eşlik eden kulaklar eğer geriye doğru yatık ise bu kedinin korktuğu anlamına gelir. Korkan kediler kendilerini savunmak amacıyla tetikte olurlar. Kediler için savunma demek saldırı demektir. Bu nedenle göz bebekleri büyümüş ve kulakları geriye yatmış kedileri kendi haline bırakmak ve sakinleşmelerini beklemek gerekir.

Göz bebeği büyümesi ile birlikte kulaklar öne doğru yatıyorsa bu kedinin heyecanlandığı anlamına gelir. Heyecan genellikle keyifli bir oyun zamanında ya da kedinin ilgi ihtiyacının karşılandığı anlarda ortaya çıkar. Kediler herhangi bir nesneye, sese ya da harekete karşı merak duyduklarında da kendilerini güvende hissettikleri sürece göz bebekleri büyür, kulakları da öne doğru yatar. Patili dostlarımızın heyecan ve mutlulukla oynayabileceği kedi oyuncaklarına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Büyüyen göz bebeklerine eşlik eden dik ve soru işareti şeklinde kıvrılmış kuyruk da heyecan belirtisidir. Kuyruğun sakin bir ritim ile sallanması da keyif katsayısının yüksek olduğu anlamına gelir. Eğer kuyruk yere yakın, paralel ve büyümüşse bu kedilerin korktuğunun göstergesidir. Kuyruk böyle bir durumdayken kediyi rahatsız eden etkenin ne olduğunu anlamak mümkünse anlamak ve ortadan kaldırmak, değilse de kedinin tek başına sakinleşmesini sağlamak gerekir.

gözleri büyümüş pembe burunlu tekir kedi

Ağrı Hissettiklerinde

Kediler hastalıklara karşı çok garip tepkiler verebilirler. Bazı kediler hastalandıkları zaman yeni normallerinin bu olduğuna kendilerini ikna eder ve yaşamlarını yeni normallerinde sürdürürler. Bu nedenle kedilerin gözbebeklerindeki değişime bakarken ağrı yaşıyor ihtimalinin de göz önünde bulundurulması gerekir. Eğer kedinin ağrısı gözbebeklerinde ise daralma meydana gelir ancak farklı bir bölgede ağrı varsa mutlaka gözbebekleri genişleyecektir.

Işığa Duyarlılık

Geceleri kedilerin gözbebekleri her zaman olduğundan çok daha büyük olur. Bunun nedeni ise ışığın daha çok içeri girmesini sağlamak ve görüşü güçlendirmektedir. Her ışık miktarında kedilerin gözbebekleri değişir. Gün içerisinde çok aydınlık zamanlarda göz bebekleri ince birer çizgi haline gelir, çevrelerindeki ışığın miktarına göre gözbebekleri açılır ya da kapanır.

Yüksek Tansiyon

Hipertansiyon ya da yüksek tansiyon kedilerde göz bebeği genişlemesinin en yaygın nedenlerinden birisidir. Eğer kedinin gözbebeklerinin büyümesinin arkasında şaşkınlık, korku ya da heyecan gibi bir duygu değişikliği olmadığından eminseniz daha yakından takip ederek farklı semptomları olup olmadığını gözlemeniz gerekir. Kedilerde hipertansiyon sorununun böbrek ya da kalp hastalıkları, tiroid gibi sağlık sorunları ile ilişkisi bulunmaktadır. Bu nedenle kedilerin gözbebeklerinin normalden daha sık ve hatta sürekli genişlemesinin hipertansiyon ile ilişkisi olabileceği unutulmamalıdır.

Anksiyete Bozukluğu

Kedilerde göz bebeklerinin büyümesinin bir diğer nedeni de anksiyete bozukluğudur. Bu aslında kedilerin korkmalarının ve endişe etmelerinin sonucunda meydana gelen bir durumdur ancak kediler zaman zaman stres seviyelerinin yükselmesi ile anksiyete bozukluğu yaşayabilirler. Bu durumda kedilerin stres nedenlerini araştırmak ve mümkün olabildiğince ortadan kaldırmak gerekir. Taşınma, sahip değişimi, ameliyat ya da bakım gereksinimleri sebebiyle veterinerde kalma gibi durumlarda kedilerin stres seviyesinin yükselebileceği unutulmamalıdır. Kediler için travmatik etkiye sahip olan bu tür değişimlerde mutlaka kedinin kendisini güvende hissedebileceği bir alan yaratmaya özen gösterilmelidir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.