Kedilerde Boğaz Ağrısı

07.01.2023 Aysegül Tunçay


Kedilerde çeşitli nedenlere bağlı olarak boğaz ağrısı görülebilir. Bu noktada önemli olan ağrıya yol açan rahatsızlığın altında yatan nedeni bulmaktır. Ancak kediler bir sağlık problemi yaşadığında bunu saklamakta usta oldukları için kedinizde boğaz ağrısı olduğunu anlamanız bile zor olabilir. Bu yüzden onu birkaç gün boyunca yakından gözlemlemeniz gerekir.

hapşıran kedi

Kedilerde Boğaz Ağrısı Belirtileri

Boğaz ağrısı kedilerde çeşitli belirtilere yol açar. Bu belirtilerden bazıları boğaz ağrısının meydana gelme nedenine bağlı olarak değişiklik gösterir. Sık görülen boğaz ağrısı belirtileri arasında;

  • Öksürük,
  • Hapşırma,
  • Boğulurcasına öksürme,
  • Sürekli yutkunma,
  • Aşırı salya akıntısı,
  • Ses kaybı,
  • İştah kaybı,
  • Yutkunmada zorlanma,
  • Kilo kaybı,
  • Boğaz bölgesinde gözle görülür kitle,
  • Boyunda şişlik yer alır.

Boğaz ağrısı hem yutkunmada zorlanmaya hem de iştah kaybına neden olacağı için kedi hızlı bir şekilde kilo verebilir. Bu yüzden kedinin günlük ihtiyacı kadar beslendiğinden emin olmak gerekir.

koltukta uzanırken kafasını kaldırıp çevresine bakınan kedi

Kedilerde Boğaz Ağrısı Nedenleri

Kedilerde pek çok sağlık problemi boğaz ağrısına neden olabilir. Boğazda ağrıya yol açan problemin teşhis ve tedavi edilmesi ağrının da ortadan kalkmasını sağlar. Üst solunum yolları enfeksiyonu, yabancı cisim yutma, çeşitli alerjiler ve tümörler en yaygın görülen boğaz ağrısı nedenleri arasında bulunur. Ayrıca boğazda iltihaba neden olabilecek viral ya da bakteriyel enfeksiyonlar, nazofaringeal polipler gibi çeşitli kitleler, ağız sağlığının bozulması, travmaya bağlı yaralanma ve çeşitli kimyasallara maruz kalma yüzünden de kedilerde boğaz ağrısı görülebilir.

fiziksel muayenesi yapılan turuncu tüylü kedi

Kedilerde Boğaz Ağrısı Nasıl Teşhis Edilir?

Kedinizinde boğaz ağrısı belirtilerinden birini ya da birkaçını gördüğünüzde bu durum hakkında veteriner hekiminize danışmanız gerekir. Boğaz ağrısına neden olabilecek rahatsızlıklardan bazıları kolay bir şekilde tedavi edilebilirken bazıları ciddi problemlere yol açabilir. Hatta bazı rahatsızlıklar kediler için ölümcül olabilir.

Boğaz ağrısına yol açan durumun teşhis edilebilmesi için kedinizinde son zamanlarda meydana gelen değişiklikleri detaylı bir şekilde veteriner hekiminize anlatmalısınız. Sonrasında ise veteriner hekiminiz kedinize detaylı bir fiziki muayene uygulayacaktır. Problemin doğru bir şekilde teşhis edilebilmesi için kan, idrar ya da dışkı tahlili gibi çeşitli tanı yöntemlerinden de yararlanılabilir.

Kanser ya da tümör gibi şüphelerin olduğu durumlarda ise teşhis için MR ya da bilgisayarlı tomografi gibi farklı görüntüleme yöntemlerinden de yararlanılabilir. Boğaz ağrısına yol açan durumun doğru bir şekilde teşhis edilmesi sonrasında ise tedavi planlamasına geçilir.

ilaç uzatılmış gri tüylü kedi

Kedilerde Boğaz Ağrısı Tedavisi

Boğaz ağrısı tedavisinde kedinin aşırı ağrı çektiği durumlarda rahatlamasını sağlamak için ağrı kesici kullanılır. Bunun yanı sıra ağrıya yol açan problemin de tedavisi gerçekleştirilir.

Solunum yolları enfeksiyonu için genellikle ilaç tedavisi yeterli olur. Antibiyotik ve serum uygulamaları ile kedinin hem bağışıklık sistemi desteklenir hem de vücudun susuz kalmış olma ihtimalinin önüne geçilir. Solunum yolu enfeksiyonu kedilerde iştahsızlığa yol açabilir. İyileşme döneminde kedinin yeterli bir şekilde beslendiğinden emin olmak için genellikle yaş mama tercih edilir. Kedinin daha fazla ilgi duymasını sağlamak için mama hafif ısıtılabilir.

Kanser ya da tümör kaynaklı boğaz ağrılarında kitle genellikle ameliyat ile alınır. Vücudun başka bölgelerine yayılmış olan kanser durumunda ise radyoterapi ya da kemoterapi tedavisi uygulanabilir. Bu tedavileri daha iyi tolere edebildikleri için kedilerde insanlara ya da köpeklere göre daha az yan etki görülür.

Yabancı bir objenin sıkışması durumunda ise bu objenin alınması gerekir. Yutulan objenin çok derine inmediği durumlarda kusturma da işe yarayabilir. Ancak tıkanıklığın ciddi olduğu durumlarda endoskopik ya da cerrahi yöntemlere başvurulur.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.