Kediler Yoğurt Yiyebilir mi?

24.06.2021 Deniz Öz


Masum bakışları, insana hayır demeyi imkânsız hale getiren davranışları ile kediler pek çok farklı yiyeceğin tadına bakmayı başarırlar. Ancak onlarla paylaştığımız her besin ne yazık ki onlar için çok doğru bir seçim değildir. Pek çok kedi sahibi kedilerin süt ve süt ürünleri tüketmesinde bir sorun olmayacağını düşünebilir. Günlük hayatta kedilerin beslenmesinin süt ile bağdaştırılması, çizgifilmlerde ve karikatürlerde kedilere süt verilmesi bu düşüncenin pekişmesine neden olur. Ne yazık ki süt ve süt ürünleri kedilerin sindirim sistemleri için faydalı değildir ve hatta zararlı olabilir. Sütün kediler için zararlarını anlattığımız yazıyı okuyarak kedilerde süt tüketimi hakkında detaylı bilgi elde edebilirsiniz. Kediler yoğurt yer mi? sorusunun cevabı ise diğer süt ürünlerine kıyasla biraz daha karmaşık olabilir. Çünkü yoğurt içerisindeki probiyotik bakteriler kedilerin sindirim sağlığı için fayda sağlayabilir. Yine de yüksek miktarda yoğurt tüketiminin zararlarının unutulmaması gerekir. Bu yazımızda Kedilere yoğurt verilir mi? sorusunu cevaplarken bir yandan patili dostlarımızın sindirim sistemlerinin süt ve süt ürünlerine verdiği tepkilerden de bahsedeceğiz.

Kedi Beslenmesinde Yoğurt Önemli mi?

Kedilere yoğurt verilir mi? sorusuna cevap verirken konuyu farklı şekillerde ele almak gerekiyor. Kaliteli ve sağlıklı içeriğe sahip mama tüketimi diğer tüm besinlere olan ihtiyacı ortadan kaldıracaktır. Bunun yanı sıra kediler 12. haftadan itibaren laktoz intoleransı geliştirirler ve bunun anlamı süt ve süt ürünlerinin onlar için sağlıksız olduğudur. Yoğurt, kedilerin tüketebileceği en masum süt ürünü olsa da fazla miktarda tüketiminin zararlı olacağını unutmamak gerekir. Kedilerin beslenme gereksinimlerini karşılamaya uygun kedi maması çeşitlerini buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Kediler Yoğurt Yemeli mi?

Kediler yoğurt yiyebilir mi? sorusu pek çok kedi sahibi tarafından sorulan bir sorudur ve bu sorunun en genel cevabı kediler laktoz intoleransına sahip oldukları için yoğurt yememeli şeklindedir. Ancak sindirim sistemi sorunları olan kediler için çok ufak miktarlarda yoğurt tüketiminin önerildiği duyulunca tüm bu bilgiler ciddi bir kafa karışıklığına neden olur. Peki işin aslında kedilere yoğurt vermek ne kadar doğrudur ve kediler ne tür yoğurt yemelidir sorularına cevap bulmak gerekir.

Kediler doğal etoburlardır ve diyetlerinde hayvansal protein miktarı yüksek olmalıdır. Onların doğal beslenme gereksinimleri karşılandığı sürece sağlıklı olmaları beklenir. Yoğurt ise hem hayvansal protein hem de sindirim sistemi için faydalı bakteriler içermesi sebebiyle kedi beslenmesinde kafa karıştırıcı bir besindir. Kedilere yoğurt vermenin zararlı olmasının temel nedeni laktozdur. Kediler sadece yavruluk döneminde laktozu sindirebilirler, anne sütü tüketiminin azalmasıyla birlikte laktoz intoleransı başlar. Bu da süt ve süt ürünlerinin kediler için sağlıklı olmadığı gerçeğini gündeme getiriyor. Kedilere süt, peynir ya da krema gibi süt ürünleri vermenin laktoz intoleransına ek olarak başka zararları da bulunuyor. Bu besinler içerisindeki yüksek yağ miktarı kedilerde kilo sorunlarının meydana gelmesine neden oluyor. Peki yoğurt neden bu süt ürünlerinden ayrı tutuluyor?

Yoğurt bir süt ürünü olsa da sindirim sistemi için faydalı bakteriler içerir. Bu sayede süt ürünlerinin kediler üzerindeki zararları konuşulurken yoğurdu farklı ele almak mümkündür. İçeriği faydalı bakterilerden oluşsa da kedilerin yüksek miktarda yoğurt tüketmemesi gerekir. Ufak miktarları tolere edebilseler de büyük porsiyonlarla düzenli yoğurt tüketimi kediler için zararlı olacaktır. Kediler sahiplerinden istediklerini alma konusunda genelde başarılı canlılardır. Eğer kediniz sizin tükettiğiniz yoğurda talip oluyor ve onu uzaklaştırma noktasında zorluk yaşıyorsanız kediler için formüle edilen yoğurtları onlara sunabilirsiniz.

patisini yalayan gri tüylü kedi

Kediler Ev Yoğurdu Yer mi?

Kedilerin yoğurt yemesi üzerine soruların sorulardan birisi de ev yoğurdu ile ilgilidir. Hazır yoğurtlarda olduğu gibi ev yoğurtları da kediler için sağlık kaynağı olarak görülmemelidir. Yoğurt içerdiği magnezyum, potasyum ve kalsiyum gibi mineraller ile oldukça besleyici olsa da unutulmaması gereken kedilerin sağlıklı bir beslenme planı ile ihtiyaç duydukları mineralleri ve vitaminleri alabileceğidir. Kedilerin sindirim sorunlarına iyi gelmesi için ufak bir kaşık yoğurt tüketmeleri tavsiye edilebilir. Bu noktada;

  • Kedinin yoğurt alerjisi olmadığına,
  • Yoğurt içeriğinde herhangi bir şekilde şeker ya da tatlandırıcı bulunmadığına,
  • Verilen yoğurdun miktarına,
  • Yoğurdun tazeliğine dikkat edilmesi gerekir.

Kedilerin yoğurt yemesini gerektirecek bir beslenme eksikliği düşünülüyorsa öncelikle bir veteriner hekim ile görüşülmesi gerekir. Vitamin ve mineral eksikliğine neden olabilen sağlık sorunlarının araştırılması ve kalıcı bir çözüm sunulması bu durumlarda çok önemlidir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.