Siyam Cinsi Kediniz İçin Mama Seçimi İpuçları
En konuşkan kediler arasında yer alan Siyam kedisi, yüksek enerjisi ile nam salmıştır. Kaslı ve fit bir vücut yapısı bulunan Siyam kedileri farklı renk tüylere sahip olmakla birlikte yavru kedi oldukları dönemde hepsi beyaz renklidir. Tüy renkleri genetik faktörlerden de yaşadıkları ortamın ikliminden de etkilenir. Yaklaşık 4 haftalık olduklarında kahverengi tüyleri çıkmaya başlar: Yaşadıkları bölgenin iklimi ne kadar soğuksa tüylerinin rengi de o kadar koyulaşır. Genel olarak sağlıklı bir kedi ırkıdır. Yine de belli başlı hastalıklara yatkın olabildikleri bilinir: Karaciğer hastalıklarının, astımın, diş hastalıklarının ve bazı kanser türlerinin Siyam kedileri arasında görülme riskinin yüksek olabildiği ifade edilebilir. Sağlıklı beslendiklerinde, veteriner hekim kontrolleri aksatılmadığında ve hem mental hem de fiziksel olarak yeterince uyarıldıklarında 15-20 yıl boyunca sağlıklı bir şekilde yaşayabilen Siyam kedilerinin bakım süreçlerinin aksatılmaması da oldukça önemlidir. Onların her zaman sağlıklı ve mutlu kalabilmeleri adına özel beslenme gereksinimlerinin bulunduğunun bilinmesi de eşit derecede kritiktir. Bu yazımızda Siyam kediniz için mama seçimi sırasında göz önünde bulundurmanız gereken en önemli kriterler hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz.
Siyam Kedilerinin Beslenme İhtiyaçları
Enerji seviyesi son derece yüksek olan bu kedi ırkı, kaslı ve atletik bir vücut yapısına sahiptir. Diğer tüm kedi ırkları gibi Siyam kedilerinin de beslenme ihtiyaçları hem yaşam evrelerine hem aktivite düzeylerine hem genel sağlık durumlarına hem de ırk özelliklerine göre değişiklik gösterebilir.
Yavru Siyam kedileri oldukça aktif ve enerjik olurlar. Dünyayı oyunlar aracılığı ile keşfeden yavruların dur durak bilmeyen hareketlilikleri kalori ihtiyaçlarının belirgin ölçüde artması ile sonuçlanır. Gelişimin muazzam bir hızla devam ettiği ilk 12 aylık süreçte dengeli, kaliteli ve yüksek enerjili kuru kedi mamaları ile beslenmeleri gerekir. Yavru siyam kedileri için kaliteli hayvansal protein kaynakları, bağışıklığı güçlendiren vitaminler, doğal yollarla sentezlenemeyen amino asitler, beyin gelişimini desteklerken cilt sağlığına iyi gelen Omega 3 ve 6 gibi sağlıklı yağ asitleri beslenme planının olmazsa olmazları arasında yer alır. Yavru kedinizin uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmesinde önemli bir etkisi bulunan yavruluk döneminde kilo dengesinin korunması da dikkat edilmesi gereken hususlardandır.
Yetişkinlik dönemi de Siyam kedilerinin sağlığının sürdürülmesi açısından önemlidir. Bu nedenle siyam kediniz için mama seçimi sırasında dikkatli olmanız gereken yaşam evrelerindendir. Beslenmelerinin genel kuralı bu dönemde de değişmez, yavruluk dönemi ile farklılaşan unsur ihtiyaç duydukları besin gruplarının birbirilerine oranlarıdır. Enerjilerinin yüksek olduğu yetişkinlik döneminde siyam kedilerinin yağsız kas kitlelerinin korunması en önemli önceliklerden biridir. Kısırlaştırılan siyam kedileri için de mama seçimi hassasiyetle gerçekleştirilmelidir. Kısırlaştırma kedilerin metabolizma hızlarının yavaşladığı, hormon salınımındaki farklılık nedeniyle hareketliliklerinin azaldığı bir dönem olduğundan kuru mama seçiminin kısırlaştırılmış kedilere özel olanlar arasından yapılması önemlidir.
Siyam kedilerinin vücut yapısı ve enerjik doğaları yaşlılık döneminde kas kaybının engellenmesi için ideal oranda kaliteli hayvansal proteinlerle, doku yenilenmesinin desteklenmesi adına antioksidanlarla, sindirim sisteminin sorunsuz ilerlemesi için sağlıklı liflerle buluşturulmalarını gerektirir. Her zaman olduğu gibi kaliteli kedi mamalarını seçmek, tercihten ziyade bir gereklilik olacaktır.
Siyam Kedileri İçin Temel Besin Grupları ve Önemi
Beslenmenin dengeli ve sağlıklı olabilmesi için temel besin gruplarını ideal oranda içermesi gerekir. Siyam kedilerinin beslenmesinde protein, yağ, vitaminler ve mineraller ırkın ihtiyaçları özelinde mama formüllerine eklendiği zaman sağlıklı ve konforlu bir yaşam için en temel gereksinim karşılanmış olur.
Protein
Protein siyam kedilerinin beslenmesinin temelini oluşturur. Kondisyonlarının korunması, enerji ihtiyaçlarının karşılanması ve kas kitlelerinin gelişimi için protein, bu aktif kedi ırkı açısından kritik öneme sahiptir. Uzun süre protein bakımından yetersiz beslenen Siyam kedilerinde kas kitlesinde kayıp, hormon dengesizlikleri, cilt sorunları, aşırı tüy dökülmesi, bağışıklık sisteminde zayıflama gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Ek olarak kemikler, tendonlar ve bağlar zayıflayabilir. Protein en önemli besin gruplarından olsa da her protein kaynağının aynı ölçüde faydalı olduğu söylenemez. Siyam kedileri, diğer kedi ırkları gibi hayvansal protein kaynaklarına ihtiyaç duyar.
Yağ
Yağsız kas kitlesinin korunmasına dayalı bir diyet planına uyulması istenen Siyam kedilerinin yağ ihtiyacının göz ardı edilmemesi gerekir. Beslenmelerine az miktarda sağlıklı yağ dâhil edildiğinde beyin ve sinir fonksiyonları desteklenebilir, vitamin emilimleri gerçekleşebilir ve hormon dengeleri korunabilir. Üstelik az miktarda yağ atletik Siyam kedileri için konsantre bir enerji kaynağı da olacaktır. Çok fazla yağ ise onlar için zararlıdır: Diğer kedi ırklarından farklı olarak doğuştan atletik Siyam kedilerinin fazla yağ tüketmesi, kilo almalarına neden olabilir. Bu nedenle onlara sunulan atıştırmalıkların dikkatle seçilmesi gerekir.
Vitaminler ve Mineraller
Vitaminler ve mineraller sağlıklı beslenmenin temellerindendir. Hücre yapısının desteklenmesi, organ fonksiyonlarının iyileşmesi, eklemlerin güçlü tutulması ve vücuttaki sıvı dengesinin korunması için Siyam kedilerine uygun mama seçimi sırasında mineral ve vitamin oranlarının değerlendirilmesi gerekir. Kuru kedi mamalarındaki mineral ve vitamin oranları da yaşam evresine göre değişebilir: Yetişkin kedi maması ile yavru kedi maması arasında hem mineral ve vitamin türleri hem de oranlar farklılaşabileceğinden mama, kedinin yaşam dönemi göz önünde bulundurularak seçilmelidir.
Siyam kedileri karbonhidratları bir ölçüye kadar sindirebilirler, çünkü metabolizmaları proteinleri ve yağları metabolize etmek üzerine evrilmiştir. Kedilerin günlük kalori ihtiyaçlarının minimum %90 oranında protein ve yağlardan karşılanması gerekir. Dolayısıyla karbonhidrat ile sınırlı ölçüde buluşturulmaları tavsiye edilir.
Siyam beslenmesinde su tüketiminin de önemli bir rolü bulunduğu bilinir. "Siyam kedileri günde ne kadar su içmeli?" sorusuna verilebilecek yanıtlar kedi özelinde değişir. Yine de kilogram başına 50 mililitre su içmeleri gerektiği uzmanlar tarafından vurgulanmaktadır. Su kaplarının temiz tutulması ve sularının taze olması su içmelerinin teşvik edilmesini sağlayabilir.
Yetişkin ve Kısırlaştırılmış Siyam Kedilerine Özel Formül
Siyam kedilerinin yetişkinlik dönemindeki tüm besin ihtiyaçlarının tam ve dengeli bir şekilde karşılanması adına özel olarak formüle edilen Royal Canin Siamese Yetişkin Kedi Maması, zayıf ve kaslı vücut yapısının korunmasını destekliyor. Yüksek protein oranı ve orta düzeyde yağ içeriği ile Siyam kedilerinin formunun korunmasına katkı sunan Royal Canin özel ırk kedi mamasında yağ metabolizmasını destekleyen L-Karnitin, cilt ve tüy sağlığını iyileştiren amino asitler, vitamin ve yağ asitleri bulunuyor. Özel formülünde Omega 3 ve 6 gibi esansiyel yağ asitlerini barındıran yetişkin kedi maması yüksek ölçüde sindirilebilen protein içeriği ile sindirim sisteminin sorunsuz işlemesine katkı sunuyor. Siz de 1-12 yaş arasındaki yetişkin ve/veya kısırlaştırılmış Siyam kediniz için mama seçimi yaparken Royal Canin kalitesini tercih edebilirsiniz. Royal Canin Siamese 38 Yetişkin Kedi Maması 2kg ürünü incelemek ve sipariş vermek için buraya tıklayabilirsiniz.
Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.