Kediler İçin İdeal Bir Ortam Nasıl Olmalı?

02.01.2023 Aysegül Tunçay


Kedilere rahat bir ortam sağlamak onların hem fiziksel hem de duygusal sağlıkları açısından son derece önemlidir. Yaşam alanlarında yer alması gereken temel ihtiyaçlarının bazılarının eksik olması kedilerde stresle ilişkili hastalıklara ve davranış bozukluklarına yol açabilir. Birden fazla kedinin yaşadığı evlerde ise ideal ortam ihtiyacı bir kat daha önemlidir. Eğer kedinizin sağlıklı ve mutlu bir hayat sürmesini istiyorsanız yaşam alanını onun ihtiyaçlarına göre düzenlemeniz gerekir.

2 katlı kedi evinde yatan iki kedi

Güvenli Alan Oluşturma

Kediler güvende hissetmeyi severler. Kendilerini stres altında hissettiklerindeyse içgüdüsel olarak saklanmayı tercih ederler.

Kedinin perspektifinden baktığınızda güvenli bir alan çevresi kapalı ve içine sığabildiğiniz bir yerdir. Bir karton koliyi ters çevirerek ve üzerine bir kapı açarak kediniz için böyle bir alan oluşturabilirsiniz. Ayrıca kediler yüksek yerlerde olmayı severler. Bu sayede olup biteni kolay bir şekilde gözlemleyebilirler. Kedi ağacının üstünde bulunan kapalı bir alan bu yüzden kedi için en ideal saklanma alanlarından birisidir. Gardırop içleri de kedilerin en sevdiği güvenli alanların arasında yer alır. Eğer kedinizin gardırobunuza girmesinde bir sakınca yoksa onun için kapıyı açık bırakabilirsiniz.

Daha konforlu hâle getirmek için kedinizin güvenli alanına bir battaniye ya da kedi yatağı yerleştirebilirsiniz. Farklı kedi yatağı modellerini burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz. Ayrıca kendi kokusunu taşıyan bir eşyanın güvenli alanında olması kedinin kendisini daha rahat hissetmesini sağlayabilir. İsterseniz sevdiği oyuncaklardan bir iki tanesini de bu alana koyabilirsiniz.

mama ve su kabının yanında duran beyaz tüylü kedi

Kaynaklara Kolay Erişim

Kedinin mama ve su kabı, tuvaleti, tırmalama tahtası onun için hayati kaynaklardır. Bu yüzden kedinin evdeki eşyalarına kolay bir şekilde erişebilmesi gerekir. Çok sayıda kedinin ya da kedi ile beraber köpeğin de yaşadığı bir evde bunu sağlamak bir kat daha önemlidir. Kediler ortak bir mama ve su kabını paylaşmamalıdır. Bunun yerine her kedi için farklı kaplar kullanılmalıdır. Çok sayıda kedinin yaşadığı evlerde bulunması gereken tuvalet sayısıysa kedi sayısından bir fazladır. Örneğin üç kedinin yaşadığı bir evde en az dört adet kedi tuvaleti bulunmalıdır.

Kaynakların ayrı olması tek başına yeterli değildir. Bu eşyaların birbirinden uzakta olması tavsiye edilir. Bu sayede evdeki kediler mama ya da tuvalet için birbirleriyle rekabet içerisine girmezler. Ayrıca evinizin bahçesi varsa ya da kediniz sokağa çıkmaya alışkın bir kediyse dışarıda da onun bu ihtiyaçlarının eksiksiz bir şekilde karşılandığından emin olmanız gerekir.

olta oyuncakla oynayan kedi

Oyun ve Avlanma Davranışlarını Gerçekleştirebilme

Kediler avcı canlılardır. Bir insan tarafından bakılmadıkları takdirde beslenmek için her gün avlanmak zorundadırlar. Evde yaşayan kediler için oyun oynamak bu avlanma içgüdülerini tatmin etmeyi sağlar. Ayrıca her gün düzenli oyun oynamak kedinin günlük egzersiz ihtiyacını karşılar ve mental açıdan uyarılmasını sağlar. Yeterince oyun oynayan kedilerde davranış bozukluğu da daha az görülür.

Bu yüzden kedinin yaşadığı ortamda onun oynayabileceği farklı oyuncakların bulunduğundan emin olmanız gerekir. Elbette oyuncak seçimi yaparken kedinizin yutabileceği küçük oyuncakları tercih etmemelisiniz. Kedilerin ilgisini çekebilecek kedi oyuncaklarını burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.

sevilmekten memnun bir şekilde gözlerini kapatmış gri tüylü kedi

Sağlıklı Etkileşim Ortamı

Kediler insanlarla ilişkilerinin düzenli olmasını severler. Bu ilişkide kedilerin aynı zamanda kontrolün elinde olduğunu hissetmesinin faydalı olduğu kanıtlanmış bir gerçektir. Bu noktada ilginin düzenli olması son derece önemlidir. Kediniz o esnada kucaklanmak ya da sevilmek istemiyorsa ona saygı duymanız gerekir. Aksi takdirde sizi ısırmaya ya da tırmalamaya kalkabilir. Bu sırada yavru kedilerin daha uzun oyun seanslarını sevdiği, yaşlı kedilerin etkileşim süresininse daha az olduğu göz ardı edilmemelidir.

Etkileşim sadece oyun ve sevilmeden ibaret değildir. Ona mama vermek de kediyle bir çeşit etkileşime girme yöntemidir. Bu etkileşimlerin düzenli olması kedi için son derece önemlidir. Her gün tam aynı saatte olmasa bile benzer saatlerde mama alan kedilerin stres seviyesi diğerlerine göre daha düşüktür.

havaya doğru oda parfümü tutan insan

Koku Duyularına Saygılı Ortam

Kedilerin burunları insanlara göre çok daha hassastır. Üstelik kediler feromonları algılayabilen vomeronazal organa sahiptirler. Kediler bu feromonları farklı şekillerde kullanırlar. Kediniz kafasını bacaklarınıza sürttüğünde aslında size kendi kokusunu bırakır. Benzer bir şekilde herhangi bir eşyayı tırmalamak da aslında koku bırakmak içindir.

Kedilerin koku alma duyusu çok güçlü olduğu için kesif kokulardan hoşlanmazlar. Bu nedenle evde çok ağır kokuya sahip bir oda parfümü kullanmak aslında kedinin rahatsız hissetmesine yol açar. Benzer bir şekilde ağır parfümlü tuvalet kumlarından da pek hoşlanmazlar.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.