Yaşlı Kedilerin Sağlığını Koruma Yolları

04.11.2022 Deniz Öz


Kedilerin tüm yaşam evrelerinde özel gereksinimleri bulunur. Bu gereksinimler göz önünde bulundurularak rutinlerinin oluşturulması, egzersiz planlarının yapılması ve beslenmelerinin sağlanması hem sağlıklarının korunması ve sürdürülmesi hem de konforlarının artırılması anlamına gelir. Kedilerde yaşlılık dönemi de değişen ihtiyaçların karşılanmasını gerektiren ayırt edici bir dönemdir.

Kediler yaşlandığında son derece sağlıklı görünebilirler ve sağlıklı göründükleri için yaşlandıkları gerçeğinin göz ardı edilmesi kolaylaşabilir. Bu nedenle yaşlılık evresine girdikleri andan itibaren; ki genellikle bu yaş 11 - 14 yaş olarak kabul edilir, dikkatli olunması ve ek tedbirlerin alınması önerilir. Bu yazımızda yaşlanan kedilerin öne çıkan ihtiyaçları ve bu ihtiyaçların karşılanması adına yapılması gerekenler hakkında bilgi bulabilirsiniz.

yerde yatan kedi

Suya Erişimleri Kolaylaştırılmalı

Kedilerde yaşlanma ile birlikte metabolizma hızı azalmaya başlar. Nitekim kabızlık ve böbrek hastalıkları görülme sıklığının yaşlı kedilerde daha fazla olduğu bilinmektedir. Kedilerde Böbrek Yetmezliği adlı içeriğimizde detaylı bilgi bulabilirsiniz. Yaşlanan kedilerin suya erişimlerinin kolaylaştırılması ve su tüketimlerinin takip edilmesi önemlidir. Yeterince su içmediklerinde dehidrasyona riski artar ve dehidrasyona bağlı olarak birçok sağlık sorunu gündeme gelebilir. Yaşlı kedilerde su tüketimi doğrudan daha çok su içmelerinin teşvik edilmesi ve beslenmelerine veteriner hekimlerin önerdiği sıklıkta yaş mama eklenmesi ile artırılabilir. Su tüketiminin artırmanın yollarından biri de özellikle eklem rahatsızlıkları yaşayan kediler için evin birden çok alanına su kaplarının konumlandırılmasıdır. Böylece susadıkları her an kolay bir şekilde suya erişmelerinin sağlanması kolaylaşır. Kedilerin yaşlılık dönemindeki hareket kısıtlılıkları düşünülerek su kaplarına ek olarak mama kaplarının, tuvaletlerinin ve yataklarının da benzer bir davranışla kolay erişebilecekleri alanlara yerleştirilmesi önerilir.

yaşlı kadının kucağında oturan yaşlı uzun tüylü kedi

Daha Çok Gözlemlenmeleri Gerekir

Kediler hasta olduklarını ve ağrı sorunu yaşadıklarını saklama eğiliminde olan canlılardır. Vahşi doğada zayıflıklarını kamufle ederek hayatta kalmaya kodlandıklarından sağlık sorunu yaşadıklarının anlaşılabilmesi her zaman kolay olmayacaktır. Yaşlı kedilerde davranış ve rutin değişimlerinin takip edilmesi olası bir sağlık sorununu erken dönemde fark etmeyi sağlayabilir. Özellikle idrar sıklığında ve miktarında artış, su tüketiminde belirgin farklılık, ishal ya da kabız, kusma, iştahta artış ya da azalma, nefes alırken zorlanma, idrar yaparken zorlanma ya da tuvaletin önünde miyavlama, hareketlerinde yavaşlama, zıplama alışkanlıklarında azalma, daha çok saklanmayı tercih etme gibi spesifik davranışlar sergiledikleri fark edildiğinde veteriner hekimlere başvurulması tavsiye edilir.

Ağız ve Dişleri Kontrol Edilmeli

Yaşlı kedilerin ağız ve diş sağlıklarında sorunların yaşanması yaygın bir durumdur. Dişlerinde kırılma olabilir, diş eti sağlıkları bozulabilir ve ağız tümörleri genel sağlıklarını ve yaşam kalitelerini dramatik ölçüde etkileyebilir. Ağız içindeki enfeksiyonlar son derece tehlikelidir. Enfeksiyon kana karışabilir ve tedavi süreçlerine başvurulmadığı takdirde karaciğer, böbrek ve kalp gibi hayati öneme sahip organlara ulaşabilir. Kedilerin ağız ve diş sağlığı sorunları her zaman belirgin belirtilere yol açmaz. Bazı kedilerde iştahsızlık, tüy sağlığında bozulma ve kilo kaybı gibi ikincil semptomlarla ortaya çıkabilir. Dikkatli olmakta fayda olacaktır.

veteriner hekim kontrolünde tekir kedi

Düzenli Sağlık Kontrolleri Her Zamanki Gibi Önemli

Yaşlı kedilerin düzenli olarak veteriner hekim ziyaretlerine gitmeleri hem sağlıklarının korunması hem de olası hastalıklarının ilerlemeden erken süreçte teşhis edilebilmesi anlamına gelir. Sağlık kontrolleri yaşam konforlarının artırılmasına ve sağlıklarının iyileştirilmesine önemli katkılar sunar. 11 yaşından itibaren kedilerin her 6 ayda bir veteriner hekimlerce kontrol edilmesi tavsiye edilmektedir. Önerilen 6 aylık periyot, kedilerin spesifik bir sağlık sorunu olması durumunda değişebilir.

Ona Uygun Egzersizleri Keşfedin

Kediler yaşlandıklarında, özellikle sağlık sorunları yaşadıklarında veya kilo aldıklarında aktif olmayı tercih etmeyebilirler. Hareketsiz kalmaya devam etmeleri onların hem fiziksel hem de mental olarak yeterince uyarılmamaları ile sonuçlanabilir. Kedilerle yaşayan insanların kedilerin ilgisini çekecek, onları fiziksel ve mental olarak meşgul edecek interaktif etkinlikler bulması tavsiye edilir. Eski zamanlardaki gibi hızlı bir şekilde koşamasalar da yürümeye teşvik edilmeleri gerekir, zihinsel olarak uyarılmalarını sağlayacak oyuncaklarla ilgilenmeleri ve bu esnada insanlarla da etkileşime girebilmeleri kedilerin daha mutlu bir yaşlılık dönemi yaşamasını sağlayabilir.

koltukta oturan uzun tüylü kedi

Beslenme Yaşlı Kedilerde de Çok Önemli

Yaşlı kedilerin beslenme ihtiyaçları özeldir, geçmiş yıllara göre belirgin ölçüde farklılaşır. Kilo almaya giderek meyilli hale geldikleri bu dönemde kilo dengelerinin korunması gerekir. Sindirim sistemlerindeki yavaşlama göz önünde bulundurulmalıdır, öğün sayıları artırılarak yeni bir beslenme planının devreye sokulması kabızlık riskinin azaltılmasını sağlayabilir. Bağışıklık sistemlerinin desteklenmesi, ağız ve diş sağlığının korunması son derece önemlidir. Tüm bu nedenlerle yaşlı kedilerin besin ihtiyaçlarını özel olarak karşılamak amacıyla formüle edilen yaşlı kedi mamaları tercih edilmelidir.

Royal Canin yaşlı kedilere özel formüle edilen mama seçenekleri ile dostlarımızın daha sağlıklı ve konforlu bir yaşam sürmesine destek oluyor. İçeriğinde doğal polifenoller ve vitaminler bulunan Royal Canin Ageing +12 Yaş Üzeri Yaşlı Kedi Maması vücuttaki oksidatif stres sonucu oluşan serbest radikallerle savaşılmasına yardımcı olarak hücre yaşlanma hızını düşürebiliyor. Yaşlı kedilerin rahat çiğneyebileceği mama tanesi tasarımı ile keyifli öğünleri garantileyen Royal Canin mamalarda kullandığı kaliteli besinler ve dengeli formül sayesinde yaşlı kedilerin bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine katkı sunuyor.

Siz de 12 yaş ve üzerindeki kedilerinizin besin ihtiyaçlarını eksiksiz karşılamak, sağlıklı ve konforlu bir yaşam sürmelerine destek olmak için Royal Canin Ageing +12 Yaş Üzeri Yaşlı Kedi Maması 2kg ürününü buradan inceleyebilir, dostunuzun kaliteli beslenme ile buluşmasını sağlayabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.