"Kara Kediler" ile İlgili Mitler

05.09.2021 Aysegül Tunçay


Kara kedi denildiği zaman ilk akla gelen şansızlık olsa da aslında yapılan araştırmalar kara kedi batıl inancı sebebiyle siyah tüylü kedilerin sahiplenilmesinde herhangi bir değişim olmadığını gösteriyor. Kara kedi görmek uğursuzluk getirir, şeytan kedi efsanesi, sevenlerin arasına giren kara kediler ve çok daha fazlası... Siyah tüyleri ile oldukça dikkat çekici bir görünüme sahip olan bu kediler haklarında üretilen pek çok batıl inanca rağmen oldukça popülerler ve fazlasıyla seviliyorlar. Bu yazımızda kara kedi batıl inancı ile ilgili yüzlerce yıldır konuşulan mitlere değineceğiz

Kara Kediler Hakkında Yanlış Bilinenler

Kara kedi batıl inancı takip edildiği zaman kökleri Antik Yunan'a kadar uzanan, oldukça eski bir inançtır. Yunan mitolojisine göre Zeus'un eşi Hera, bir zamanlar hizmetçisi olan Galinthias'ı Herkül'ün doğumunu engellediği için kara kediye dönüştürmüştür. Bu olaydan sonra Galinthias büyücülük tanrıçası olan Hekate'nin asistanlığını yapmaya başlamıştır ve sonrasında kara kedilerin farklı kültürlerde hikâyeleri ortaya çıkmıştır. Bu efsanenin yanı sıra kara kedilerin salgın, ölüm gibi kavramlarla eşleştirilmesi de özellikle Avrupa halk hikâyelerinde yaygın görülmektedir.

Kara Kedi Görmek Kötü Şans Getirir

Pek çok insan hayatının bir döneminde siyah kediler ile karşılaşmanın uğursuzluk getirdiğini duymuştur. Bir kedi ile karşılaşmanın şansızlık getireceği inancı pek çok kültürde var olsa da bu inancın çıkış noktası tam olarak bilinmemektedir. Kara kediler diğer kedilere kıyasla daha ürkütücü gözüktükleri için bu inançlara yol açtıkları düşünülmektedir.

Ancak kara kedilerin şans getirdiğini düşünen toplumlarda vardır. İskoçya'da kapınızda bir kara kedi görürseniz mutlu olmanız gerekir. Çünkü kara kedi onlar için şans demektir, Japonya'da da kara kedilerin aşkı bulmaya yardımcı olduğuna inanılmaktadır. Fransa'da kara kedi görmek mucizevi bir olaya şahitlik edeceğiniz anlamına gelir. İngiltere'de yeni evlililerin hediye olarak kara kedi alması evliliklerinin çok şanslı olacağının işaretidir.

Kara Kediler Cadıdır

Orta Çağ'da kara kediler büyücülük ve cadılarla ilişkilendirildiğini bilmeyen yoktur. Bu ilişkilendirmenin çıkış nedeni kara kediye çevrilip büyücülük tanrıçası Hekate'ye hizmet eden Galinthias olduğu düşünülmektedir. Kara kediler Orta Çağ boyunca kara büyü ile eşleştirilmişlerdir. Hatta kara kedilerin kılık değiştiren cadılar olduğu da yaygın düşünceler arasında yer almaktadır. Şeytan kedi efsanesi ise cadılar tarafından insanları gözetlemek için gönderilen kedi formundaki iblisler inanışından ortaya çıkmıştır. Avrupa'da 13. yüzyılın başlarından 17. yüzyıla kadar cadılık ve kara kediler birlikte anılmıştır. Günümüzde cadılıkla ilgili kitap, dizi ya da filmlerde de cadıların yakın dostları olarak kara kediler seçilmesi de bu inanışlara gönderme niteliği taşır. Neyse ki kara kedilerin yüzyıllar önce istemeden edindiği sıfatlar günümüzde sadece birer şaka malzemesi ve insanlar kara kedileri sevmekten vazgeçmiyor.

kara kediler

Kara Kedileri Tanıyalım

Kedi ırkları üzerinde yapılan araştırmalara göre tamamen siyah kürke sahip olabilen 22 farklı kedi ırkı bulunmaktadır. Bu ırklar arasında efsanelere konu olan, dizilerde ve filmlerde görmeye alışkın olduğumuz kara kedi ise Bombay cinsidir. Siyah tüyleri, siyah burunları, sarı veya yeşil gözleri ile dikkat geçen bu cins oldukça popülerdir. Simpsonlar, Star Trek, Sabrina gibi popüler yapımlarda boy gösteren Bombay kedilerdir.

Pek çok insan siyah kedilerin sahip oldukları göreceli kötü ün sebebiyle sahiplenilmediğini düşünüyor olabilir. Oysa kara kediler ile ilgili herhangi bir olumsuz hikâyenin bu kedilerin sahiplenilme oranına etki etmediğini bilmek önemli. Üstelik siyah kediler sahiplenildiğinde bir sürü avantajı da beraberinde getirir.

Bir kara kedi sahiplendiğiniz zaman;

  • Arkadaşlarınızı kara kedi efsaneleri ile korkutabilirsiniz.
  • Siyah kıyafetlerinizde asla kedi tüyü görmek zorunda kalmazsınız.
  • Siyah kedilerin her şeye harika uyum sağladığını gördükçe kıskandıracak fotoğraflara sahip olursunuz.

Bir kedi sahiplenmeye karar verdiğiniz zaman, yaptığınız ömürlük anlaşmanın patili dostunuzun renginden çok daha fazla anlama sahip olduğunu bilinirsiniz. Kara kediler ile ilgili efsaneler ise onlardan bahsederken sohbeti güzelleştirecek küçük anektodlardır.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.