Sokakta Yaşayan/ Travmalı Kedi Sahiplenmeden Önce Bilinmesi Gerekenler

16.08.2021 Aysegül Tunçay


Kedi sahiplenmek oldukça değerli bir deneyimdir ve kedi sahiplenen pek çok insan bu süreçte hayatının ne kadar olumlu yönde değiştiğini rahatlıkla ifade edebilir. Sahiplenmek bazı durumlarda bir evde dünyaya gelen yavruları annelerinden ayrılmaya hazır olduklarında almak anlamına gelir. Bazı durumlarda yetişkin bir kedi sahibinin hayatında meydana gelen değişiklikler sonucunda patili dostu ile yollarını ayırması gerekir ve kedi başka bir insan ile hayatına devam eder. Evde dünyaya gelen ve ev ortamında uzun süre yaşayan kedilerin daha özgüvenli ve daha az stresli olduğunu görebilirsiniz. Yavru sokak kedisi ya da yetişkin sokak kedisi sahiplenmek söz konusu olduğunda aşılması gereken engeller ise artmaktadır. Sokakta ya da barınaklarda yaşayan çok sayıda patili dostumuz var ve ne yazık ki pek çoğu yaşamlarının bu döneminde ciddi travmalara maruz kalıyorlar. Bu yazımızda sokak kedisi sahiplenme sürecinde karşılaşabileceklerinizi ve yaşadıklarınızla ilgili neler yapabileceğinizi ele alacağız.

yavru sokak kedisi sahiplenme

Sokak Kedileri ile Ev Kedileri Arasındaki Farklar

Sokakta yaşayan, barınağa gönderilmiş veya hayatının bir döneminde bir şekilde travmaya maruz kalmış kediler ile ev kedileri arasında ciddi fark vardır. Sokak kedileri özellikle de insana bağlı bir travmaya maruz kalan kediler insanlardan çokça korkarlar. Onlar için çevrelerindeki her canlı ciddi bir tehdittir. Hayatta kalma içgüdüleri sebebiyle sokakta yaşayan ya da travma geçirmiş kedilerin hem insanlarla hem de tanımadıkları diğer hayvanlarla zor bir iletişimi vardır. Ev kedileri ise daha güvenli bir ortamda, yemek yeme ya da barınacak alan bulma gibi dertleri olmadan yaşadıkları; günlük rutinlerinde mutlaka insanlarla sosyalleştikleri için daha kolay iletişim kurulabilen canlılardır. Elbette bu farklılıklar sokakta yaşayan bir kedi sahiplenmenin yanlış olduğu anlamına gelmez. Aksine sokaklarda yardıma, ilgiye ve biraz olsun güvende hissetmeye muhtaç pek çok patili dostumuz olduğu için sokak kedisi sahiplenme hem sunduğu deneyimler hem de mucizevi sonuçlar getirmesi sebebiyle harika bir seçim olacaktır. Eğer siz de sevimli, yardımınıza muhtaç bir kedi sahiplenmek isterseniz sahiplendirme ilanlarımıza göz atabilirsiniz.

Potansiyel Sağlık Sorunları

Sokak kedisi sahiplenmeden önce ilk yapılması gereken kedinin kapsamlı bir veteriner hekim muayenesinden geçmesini sağlamaktır. Bu evde yaşayan vyenidoğanoğan bir yavru kedi sahiplenmekten daha kapsamlı bir süreçtir. Sokakta yaşayan ya da travma geçmişi olan kedilerin parazit sorunlarının yanı sıra bulaşıcı hastalıkları veya enfeksiyonları da olabilir. Bir evi olmayan kedilerin her zaman en temel ihtiyaçlarının öncelikli olduğunu ve sağlık söz konusu olduğunda yeterince şanslı olmadıklarını göz önünde bulundurmak önemli. Özellikle de evde yaşayan başka bir evcil olması durumunda yeni sahiplenilen kedinin 2 haftalık bir karantinaya alınması, evde izole bir odada yaşaması önemlidir. Bu sayede veteriner hekim muayenesinde ortaya çıkmayan, testler ile tespit edilmesi zor olan hastalıklara karşı önlem almak ve ev halkını korumak mümkün olur. Bu iki haftalık süreç aynı zamanda evde yaşayan canlıların birbirlerinin kokularına alışması için de değerli bir fırsattır. Ev kedileri yabancı bir kedi ya da köpek eve geldiğinde saldırgan tutumlar sergileyebilir ancak sokak kedileri hiç tanımadıkları bir ortamda beklenenden daha agresif olabilirler.

Davranışsal Sorunlar

Sokaktan kedi sahiplenme kararı verdiğiniz zaman çeşitli davranış sorunları ile karşılaşma ihtimalinizi göz önünde bulundurmanız gerekir. Sokakta yaşamaya alışmış bir kedinin beslenme, tuvalet, barınma alışkanlıklarının değişmesi zorlayıcı olabilir. Kediler tuvalet konusunda oldukça titiz canlılar olsalar da sokakta yetişen bir kedinin kedi tuvaletine alışması zaman alabilir. Tüm zorluklarla rağmen özgür olmaya alışmış bir kedi için ev hayatı kısıtlanmış hissi yaşatabilir ve bu durumda kedi evden kaçmak için farklı hamleler yapabilir. Sokakta uzun süre yaşayan, özellikle de yaşam alanında onunla ilgilenen insanlara sahip olan kedilerin bir eve alışması daha uzun sürecektir. Kediler özleyebilen canlılar oldukları için eski yaşamlarına özlem duymaları normaldir. Bu tür davranışsal sorunların düzelmesi ve kedinin yeni yaşantısına alışabilmesi için sabır gösterilmesi gerekir.

Korku ve Çekingenlik

Sokak kedisi sahiplenme sürecinde kedinin dünyasının tamamen değiştiğini unutmamak gerekir. Bir kedi sokakta kendini savunmaya, korkusuz gözükmeye ne denli alışmış olursa olsun yeni yaşam alanında korku hissedebilir ve çekingen davranabilir. Sokak kedileri sevgi dolu evlerde yaşamadıkları için zorlu bir hayat geçirmiş olabilirler. Bu durum onların insanlara karşı güvensiz olmasının temel nedenidir. Bir kediyi eve aldığınız zaman sürekli saklanması, her hareketinize karşı tetikte durması çok normaldir. Bu nedenle de sokaktan kedi sahiplenme durumunda potansiyel sağlık sorunlarını eleme amaçlı yapılan izolasyon korku ve çekingenlik duygularının geçmesine de yardımcı olur. Kedinin yeni yaşam alanını yavaş yavaş keşfedebilmesi için ona zaman tanımak, bir anda tüm evi keşfetmek zorunda kalması yerine parça parça yeni alanını keşfetmesini sağlamak alışması açısından önemlidir.

yetişkin sokak kedisi sahiplenme

Sokak Kedisi Sahiplendiğiniz Zaman Dikkat Etmeniz Gerekenler

Bir sokak kedisi sahiplenmenin zorlu yanları olsa da ürkek bir canlının kendine olan güvenini kazandığını, yeni ailesine bağlandığını görmek çok değerlidir. Bu süreci her iki taraf içerisinde daha konforlu bir hale getirmek için bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir.

Sabırlı Olun

Yavru ya da yetişkin sokak kedisi sahiplenmek sabır isteyen bir süreçtir. Korkan, çekinen ya da travmaya bağlı stres, kaygı sorunları olan bir kedinin hem sosyalleşmesi hem de yeni yaşam alanına alışması için sabırlı olmak gerekir. Sokak kedisi sahiplenme sürecinde ilk adımları onun atmasına izin vermek, temasa geçmek için sabırsız olmamak gerekir.

Rutin Oluşturun

Kedi ile sosyalleşeceğiniz zamanları bir rutine bağlamak onun kendisini daha iyi hissetmesine yardımcı olur. Mümkünse her gün aynı saatte kedi ile etkileşime geçmeyi denemek en iyisidir. Kediler yaşantılarındaki olaylar tahmin edilebilir olduğu zaman kendilerini daha güvende hissederler.

Özel Alan Sunun

Yetişkin ya da yavru sokak kedisi sahiplenmek bir anda güçlü bağlar kurulacağı anlamına gelmez. Kediye özel bir alan sunarak çevresini tanıması için olanak sağlamalısınız. Bu sayede kedi çevresini tanımak için ihtiyaç duyduğu saklanma yerine kontrollü bir şekilde sahip olur. Kedinin sınırlı alanında saklanabileceği bir kedi evi ya da yüksekten çevresini izleyebileceği bir kedi merdiveni olması daha rahat hissetmesine yardımcı olur. Kedinize özel alan sunmak için tercih edebileceğiniz kedi evlerine ve tırmalama tahtalarına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Sakin Kalın

Sokak kedisi sahiplendiğiniz zaman onlara karşı çok hassas yaklaşmanız gerektiğini unutmamalısınız. Bir kedi ile bağ kurmak özellikle de köpekler ile kıyaslandığı zaman daha zorlu olabilir. Sokakta yaşayan, travmaları olma ihtimali bir kedi ile bağ kurmak ise daha zordur. Siz onu sevmek ya da oyun oynamak istediğinizde beklediğiniz tepkileri vermeyebilir ve hatta agresif davranışlar sergileyebilir. Bu durumda sakin kalmak, ani hareketler yapmamak, ses yükseltmemek çok önemlidir. Sokak kedileri her ne kadar agresif davranışlara sahip olsalar da bu davranışların temelinde onlara kötü davranan insanlar ve vermek zorunda oldukları yaşam mücadelesi olduğunu hiçbir zaman aklınızdan çıkarmamalısınız.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.