Kedilerin Kişiliğini Şekillendiren Unsurlar

Kedilerin Kişiliğini Şekillendiren Unsurlar

31.10.2022 Deniz Öz


Kedilerin her biri farklı kişiliklere sahiptir. Karşılaştıkları olaylara tepkileri, beklentileri ve talepleri birbirinden farklılık gösterir. Bu farklılıkların ardında birden çok neden olabilmekte, kedilerin kişilikleri birçok farklı unsura göre şekillenebilmektedir. Kedilerin kişilikleri hakkında farkındalığın artması onlarla konforlu bir yaşamı mümkün kılar ve daha mutlu bir yaşam sürmelerini kolaylaştırır. Bu yazımızda kedilerin kişiliğini şekillendiren faktörler hakkında bilgi bulabilirsiniz.

sandalyede oturan kediler

Genetiğin Kişiliğe Etkisi

Sadece safkan kedilerin genetiğini tam olarak bilmek mümkündür. Yalnızca bazı kedi ırkları vücut tipleri ve kişilikleri gibi ayırt edici özelliklerini oldukça tutarlı bir biçimde anlayabileceğimiz kadar uzun süredir dünyadadır. Safkan türler içerisinde tüy renkleri, iskelet yapıları, kulak şekilleri gibi unsurlar uzun yıllardır değişmeden varlığını sürdürür. Aynı ırktaki kedilerin fiziksel benzerliklerinin yanı sıra kişilik anlamında da ortak özellikler taşıyabildiği bilinmektedir.

Örneğin kedilerin çoğunlukla sudan hoşlanmadığı bilinirken Van kedileri, yüzmeyi seven ve sudan rahatsız olmayan canlılardır. Bombay kedileri siyah tüyleri ve yuvarlak göz yapıları ile hem çok sevimli bir görünüme sahiptirler hem de sıcakkanlı ve oyuncu doğaları ile bilinirler. Bu nedenle genetiğin kedilerin kişilikleri üzerinde de önemli bir etki yaratabileceği, bazı ırktaki kedilerin kişiliklerinin ana hatlarının genetik faktörlerden büyük ölçüde etkilenebildiği söylenebilmektedir.

kızgın kedi

Çevresel Faktörler

Genetik, kedilerin kişiliklerini belirleyen önemli bir unsur olsa da çevresel faktörlerin olası etkilerini göz ardı etmek mümkün değildir. Kedilerin ne zaman sosyalleşmeye başladıkları, sosyalleşme evrelerinde nasıl bir etkileşime maruz kaldıkları, rutinlerini ne denli stabil bir şekilde oturtabildikleri, yaşadıkları ortamın gürültü seviyesi ve aile bireylerinin tavırlarındaki uyuşma kedilerin kişiliklerini doğrudan etkileyebilir.

Kedilerin kişiliklerini şekillendiren en önemli unsurlardan biri, az önce de değindiğimiz gibi sahip oldukları rutinler ve alışkanlıklardır. Bu rutinlerin ve alışkanlıkların salt yemek düzenine indirgenmesi eksik bir yaklaşım olacaktır. Kedilerin yaşadıkları ortamdaki herhangi bir değişiklik onların olumsuz etkilenmesine neden olabilir. İnsanların bir an mutlu ve hareketli, hemen sonrasında karamsar ve mesafeli olması kedilerin istediği bir şey değildir. Evde yaşayan kişilerde meydana gelen bu değişiklikler kedilerin kişiliğine de yansır. Utangaç ve içine kapanık bir kedi günlerce yatağın altında saklanabilir. Kedilerin yatağın ya da herhangi bir objenin altında uzun süre saklanması psikolojik sağlıklarının bozulduğu ile ilgili önemli bir veri olarak değerlendirilir. Evde yaşayan insanlarda tavır ve duygu durum değişikliğinin meydana gelmemesi, evde stabil bir düzenin olması kedilerin kendilerini özgür, güvende ve mutlu hissetmesini sağlar. Kediler böyle bir ortamda kişiliklerini de korkusuzca sergilerler.

Kediler titiz canlılardır ve evin kirli ya da dağınık olması, çöpün kokması ya da kedinin tuvaletinin temizlenmemesi kedilerin davranışlarının ve kişiliklerinin değişmesine neden olur. Çoğu kedi dağınık bir ortamda içe kapanık ve depresif bir ruh haline bürünür. Temiz bir ev, iyi ve taze mama, taze su, temiz tuvalet, birkaç oyuncak ve tırmalama tahtası ile birçok kedi maksimum mutluluk eşiğini yakalayabilir.

masa ve sandalye üzerinde oturan kediler

Kediler Arasında Hiyerarşi

Birden fazla kedinin yaşadığı evde hiyerarşi zaman zaman hatta neredeyse günden güne değişebilir. Alfa kediler, evdeki diğer kedilere karşı üstünlük kurar. Başka bir kedi alfa kedinin baskınlığı için bir tehdit oluşturduğunda agresif karşılaşmalar meydana gelebilir. Alfa kediler aynı zamanda evdeki insanlar üzerinde de üstünlük kurmaya çalışabilir. Alfa kedilerden sonra gelen kediler ise hiyerarşide beta kediler olarak adlandırılır. Beta kedilerin bazılarında alfa kedi olma isteği bulunabilir ancak bu tüm beta kediler için geçerli değildir. Alfa kedi odadan çıktıktan sonra beta kediler ikincil bir hakimiyet kurmaya çalışabilir.

Çok kedili evlerde kedilerin karakterini şekillendiren daha fazla etmen bulunduğu bilinir. Dolayısıyla birden fazla kedinin bulunduğu evlerde yaşayan insanların sorumlulukları da ister istemez artar. "Çok Kedili Evlerde Kediler Arası Gerginlik Nasıl Önlenir?" adlı içeriğimizde önemli bilgiler bulabilirsiniz. Birden çok kedinin yaşadığı ve hiyerarşi ile ilgili sorunların yaşandığı evlerde kedi evleri kullanımının, kedi tuvaletlerinin sayısının artırılmasının ve her bir kedinin enerjisini atmak üzere interaktif oyunlar oynanmasının etkili stratejiler olduğu ifade edilebilir. Kedi evleri çeşitlerine ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

yerde yatan tekir kedi

Kedinin Geçmişinin Kişiliği Üzerine Etkisi

Geçmiş deneyimler kedilerin kişiliğinde olduğu kadar davranışlarında da büyük rol oynar. Safkan kedilerde bu geçmiş birkaç soy kadar geriye gidebilmektedir. Geçmişi bilinmeyen; sokaktan ya da barınaktan alınan kedilerin davranışının temelini öğrenmek zor olabilir. Bir önceki ailesi tarafından kötü bakılmış bir kedi daha agresif davranışlar sergileyebilir. Uzun süre bir köpekle yaşamış kediler daha farklı tutumlar gösterebilir. Bu faktörlerin herhangi bir kombinasyonu evdeki kedilerin kişilik özellikleri üzerinde oldukça büyük etkilere yol açar. Daha önce istismara uğramış kedi özel bir ilgiye ihtiyaç duyar. Doğru bir yaklaşımla en agresif kedi bile zamanla tatlı ve sevimli bir kişiliğe bürünebilir.

Önemli olan her zamanki gibi kedilerin farklı olaylara yaklaşımlarının, tepkilerinin gözlemlenmesidir. Kedilerin vücut dillerinin okunması ve olaylara gösterdikleri bireysel tepkilerin fark edilmesi onların daha konforlu ve huzurlu bir yaşamla buluşmasını sağlayacak tavır değişimlerini beraberinde getirebilir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.