Açık Mama Almak Mantıklı mı?

29.09.2021 Deniz Öz


Kedilerimiz ve köpeklerimiz için her zaman en sağlıklı beslenme planlarını sunmak isteriz. Gelişim evrelerine, genel sağlık durumlarına ve damak zevklerine en uygun kuru mamalar arasından tabiri caizse kılı kırk yararak en doğrusunu seçmek için çabalarız. Bu noktada karşımıza hem kapalı hem de açık mamalar gelebilir. Açık mamalar daha ekonomik geldiği için de ister istemez açık mamalara yönelmeyi tercih edebiliriz. Peki bu doğru bir seçim midir? Açık mama almak mantıklı mı ya da açık mama güvenilir mi? İşte tüm bu soruların yanıtlarını objektif bir perspektiften ele almaya çalışacağız. Bu yazımızda açık mama kapalı mama farkı dahil olmak üzere açık mama ile ilgili en çok merak edilen sorulara yanıt vereceğiz.

meraklı bakan sarı beyaz kedi

Açık Mama Nedir?

Açık mama orijinal paketiyle satılmayan, mama satışı yapan yerler tarafından yarım ya da bir kiloluk ambalajlarda tüketiciye sunulan mamalar şeklinde kısaca tanımlanabilir. 10 - 15 kg'lık mamaların daha küçük gramajlara ayrılıp paketlenmesi yoluyla hayvan sahipleri için daha ekonomik bir alternatif sunan açık mamalar bazı yerlerde paketsiz olarak da satışa sunulabilmektedir. Bu durum istenilen gramajda mama satın almayı da mümkün kılabildiği için özellikle seçici evciller söz konusu olduğunda oldukça cazip bir çözüm olarak değerlendirilebilir.

Normal ve ideal şartlarda açık mamalar ile kapalı mamalar arasında herhangi bir farkın bulunduğunu söylemek çok mümkün değildir. Neticede X marka kedi ya da köpek maması, daha küçük gramajlara sahip olacak şekilde parçalara bölünmüştür ve daha uygun fiyatlarla satışa sunulmaktadır. Ancak açık mama söz konusu olduğunda bu bakış açısının ne yazık ki çok güvenilir olmadığı bilinmektedir. Açık mama normal şartlarda kapalı mamaların küçük gramajlı versiyonları olarak düşünülse de orijinallik, son kullanma tarihleri, tazelik ve içerik belirsizliği gibi önemli konularda açık mamanın dezavantajlara sahip olduğu söylenebilir.

beyaz mama kabı içerisinde renkli kuru mama

Açık Mama Güvenilir mi?

Açık mama güvenilir mi? sorusuna kesin bir yanıt vermek mümkün olmasa da güvenli tarafta kalmak daha doğru bir tercih olarak görülüyor. Açık mamanın son kullanma tarihi hakkında kesin bir bilgiye sahip olunabilir mi? Açık mama içerisindeki mamanın orijinal olup olmadığı anlaşılabilir mi? Açık mama tazeliğini koruyor mu? Açık mama içerisinde yalnızca satın alınmak istenen mama mı var? gibi sorulara net bir yanıt vermek ne yazık ki mümkün değil.

Tüm bunlara ek olarak açıkta satılan ve/veya ne zaman paketlendiği belli olmayan mamalar söz konusu olduğunda bu mamaların bayatlaması ve aromalarının kaybolması da mümkündür. Mamaların bekledikleri ortamın standartlarından emin olmak da ne yazık ki oldukça zordur.

Elbette istisnai durumlar olabilir, amacımız açık mamaların asla güvenilmeyecek ürünler olduğunu söylemek değil. Sadece ürünlerin satın alındığı işletme, işletmenin ürünleri nasıl sakladığı, açık mama satışı ile ilgili benimsediği strateji gibi unsurların bireysel nitelik taşıyabileceği gerçeğinin unutulmaması gerekiyor. Bayatlamış, tarihi geçmiş ya da içerisindeki vitamin ve mineraller yanlış saklanma nedeniyle azalmış olması durumunda açık mamalar kedi ve köpek sağlığı için fayda sunmayabilir, aksine zararlı olabilir. Bu nedenle eğer illa ki açık mama alınması gerekiyorsa mutlaka güvenilir hizmet verdiğinden emin olunan işletmeler tercih edilmelidir.

Açık Mama Kapalı Marka Farkı

Açık mama ile ilgili tedirginlik yaratan çeşitli unsurlardan bahsettikten sonra açık mama ve kapalı mama arasındaki farkları, kapalı mamaların temel özelliklerine değinerek anlatabiliriz.

Kapalı Mamaların Son Kullanma Tarihi Bellidir

Kapalı mamaların ambalajlarında son kullanma tarihleri net bir şekilde yazar. Böylece yapılacak herhangi bir alışveriş sırasında mamaların son kullanma tarihlerinin geçip geçmediği ile ilgili net bir bilgi edinilebilir ve evcil beslenmesinde daha sağlıklı tercihler yapmak kolaylaşır. Evde beslenen evcil sayısı, evcilin günlük tüketmesi gereken mama miktarı gibi unsurlar değerlendirilerek satın alınacak mamanın hangi zaman aralığında tüketilmesi gerektiği hakkında hesaplamalar yapılabilir ve mamaların son kullanma tarihleri de bilindiği için kedilerin ve köpeklerin son kullanma tarihi geçmeyen mamalarla beslendiklerinden emin olunabilir.

geriye bakan siyah renkli yavru köpek

Kapalı Mamalar Tazedir

Kapalı mamaların ambalajlı bir şekilde sunulması, mama paketinde herhangi bir hasar olmadığı takdirde mamaların bayatlama ihtimalini ortadan kaldırır. Kedi ve köpekler taze mama ile güvenle buluşabilir. Taze mamaların hem aromatik kokusu korunur hem de içeriklerindeki minerallerin ve vitaminlerin besin değerleri. Dolayısıyla sağlıklı beslenme için gerekli tüm besin bileşikleri en taze halleri ile dostlarımızla buluşturulur. Kapalı mamalar taze olsa da saklanma koşullarına da dikkat edilmesi gerekir. Tazeliğin korunabilmesi adına mamaların açıkta bırakılmaması ve güneş ışığı ile doğrudan temas etmemeleri gerekir.

Kapalı Mamaların İçerikleri Bellidir

Kapalı mamaların açık mamalardan bir diğer önemli farkları içeriklerinin kesin olarak belli olmasıdır. İçeriklerindeki besinler, içeriklerindeki besinlerin oranı gibi önemli unsurlar ambalajların üzerinde yazılıdır. Üstelik kapalı mamaların ambalajlarında evcil hayvanların günlük olarak tüketmeleri gereken mama gramajları hakkında bilgi de bulunur. Böylece eksik veya fazla beslenme gibi riskler ortadan kaldırılmış olur.

Kapalı Mama Güvenilirdir

Kapalı mamalar ile açık mamalar arasındaki en önemli farklardan biri de kapalı mamaların güvenilirliğinden emin olunabileceğidir. Özellikle %100 orijinal ürün satma garantisi veren online ya da fiziksel işletmelerden alınan, son kullanma tarihi belli olan ve doğru saklama koşullarında muhafaza edilen kapalı mamaların güvenilirliği işletmelerin ya da bireylerin inisiyatifinden bağımsız bir özellik taşır.

Sonuç olarak açık mama almanın çeşitli riskleri olduğu gerçeğini reddetmek çok mümkün değildir. Ne yazık ki piyasada son kullanma tarihi geçen mama paketlerinin açık mama olarak satıldığı birçok şikayetle karşılaşılıyor. Bu durumda ekonomik olarak daha uygun mama satın alınma ihtimali olsa da evcil dostlarımızın sağlıkları için sakıncalar ortaya çıkabiliyor. %100 orijinallik garantisi olan ve son kullanma tarihleri belirli köpek mamalarını incelemek için buraya, kedi mamalarını incelemek için ise buraya tıklayabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.