Kedi Lösemi Aşısı Hakkında Mutlaka Bilinmesi Gerekenler

17.12.2020 Deniz Öz


FeLV virüsünün kedilerde neden olduğu lösemi, bağışıklık sistemi zayıf olanlarda ölümcül sonuçlara yol açabilen ciddi bir viral hastalıktır. Lösemi, bağışıklık sisteminin çökmesine veya baskılanmasına yol açabilir. Bağışıklık sisteminin savunma görevinde başarısız olmasının ardından da lösemi ve kanser dahil olmak üzere; cilt problemlerine, anemiye, zatürreye, ishale, sarılığa ve diş eti sorunları gibi çeşitli hastalıklara yol açabilir. Kedi sağlığı ile ilgili en tartışmalı konulardan biri olan kedilerde lösemi aşısı hakkında hazırladığımız bu yazımızda "kedilerde lösemi aşısı gerekli mi?", "kedilerde lösemi aşısının yan etkileri nelerdir?" gibi en çok merak edilen soruların yanıtlarını bulabilirsiniz. Kedilerde lösemi hastalığı hakkında bilgi almak için ise A'dan Z'ye Kedilerde Lösemi içeriğimizi okuyabilirsiniz.

Kedi Lösemi Aşısı Gerekli mi?

Kedilerde lösemi aşısının gerekli olup olmadığı yönünde çeşitli görüşler olduğu bilinmektedir. Ancak bu noktada veteriner hekimlerin önerileri bu aşının yapılması gerektiği yönündedir. Enfekte edilen kedilerle temas edilmesi ya da salgı ve tükürük gibi farklı yollardan bulaşabilen hastalığın etkinliği kabul edilen bir tedavisi yoktur. Bu nedenle lösemi aşısı sağlığın korunma noktasında önemli bir rol oynar. Kedi lösemi aşısı ile ilgili bilinmesi gerekenlerden biri de bu aşının hastalığa karşı yüzde yüz oranında bir koruma sağlamadığıdır. Bu noktada bir ikilem olduğu kanısına kapılabilirsiniz, ancak işin aslı biraz farklıdır. Kedilerde lösemi aşısı yapıldığında hastalık bulaşsa dahi daha hafif bir şekilde atlatılma olasılığı yüksektir. Löseminin bağışıklık sistemi zayıf olan kedilerde %85 oranında ölüme yol açabildiği bilindiği için her daim tedbirli olmakta fayda vardır.

Lösemi aşısı uzun yollardır uygulanmaktadır. Sanıldığının aksine bu aşılar yalnızca kedilerde lösemi hastalığına karşı koruyucu özellik taşımazlar. Hastalığın doğası gereği bağışıklık sisteminin çökmesi veya baskılanması birçok farklı hastalığı da ortaya çıkabilir. Lösemi aşısı hem virüsler nedeniyle ortaya çıkabilecek enfeksiyonların önlenmesini hem de Lösemi ile ilişkin diğer hastalıkların kontrol edilmesinde etkilidir.

Kedilerde Lösemi Aşısının Yan Etkileri Nelerdir?

Kedilerde lösemi aşısı ile ilgili tartışma konularından bir tanesi de bu aşının ağır yan etkilere ve hatta hastalıklara yol açabileceğidir. Ancak bilim insanlarına göre bu düşünceler gerçeği yansıtmaz. FeLV aşısı hastalıkların önlenmesi için geliştirilmiştir ve herhangi bir hastalığa neden olduğu yönünde bilimsel bir kanıt bulunmamaktadır. Aşı vurulduktan sonra, diğer tüm aşılarda olduğu gibi halsizlik, yorgunluk ve iştahsızlık gibi belirtiler görülebilmekte; aşı yapılan bölgede kitle benzeri bir sertlik oluşabilmektedir. Bu beklendik yan etkiler birkaç gün boyunca kedileri etkisi altına alabilir. Fakat akabinde ortadan kalkacaklardır. Çok nadirde olsa bazı kedilerde alerjik reaksiyonların görüldüğü söylenebilir. Tüm bu yan etkiler aşı uygulamasından sonra kısa bir sürede ortaya çıkar ve veteriner hekimler tarafından gerekli tedavi edilebilir.

Lösemi Aşısı Ne Kadar Etkilidir?

FeLV aşısı uzun zamandır mevcuttur ve sürekli geliştirilmektedir. Bu aşıların temel amacı az önce de ifade ettiğimiz gibi FeLV enfeksiyonu önlemede ve FeLV ile ilişkin hastalıkların kontrol edilmesinde yardımcı olmalarıdır. Ne yazık ki lösemi aşısı da diğer hiçbir aşı gibi %100 koruyucu nitelik taşımaz. Bu nedenle kedilerde lösemi hastalığına karşı koruyucu önlemlerin alınması gerekir. Kedilerin mümkün olduğunca dışarıya çıkarılmaması, aşı geçmişi bilinmeyen kedilerle temaslarının engellenmesi gerekir.

Kedilerde Lösemi Aşısı Ne Zaman Yapılmalı?

Kedilerde lösemi aşısı 8 haftalık sürecin ardından, yavruluk döneminde gerçekleştirilir. İlk aşılama serisinde kalıcı ve güçlü bir bağışıklık sağlanması adına aşı, birer ay arayla iki doz şeklinde gerçekleştirilir. Ancak her aşı gibi lösemi aşısının da etkisinin zaman içerisinde azalabileceği bilinmektedir. Bu nedenle veteriner hekimler periyodik aşılamayı; kedilerin yaşam tarzı ve ihtiyaçları doğrultusunda aşının her sene yinelenmesini önerebilmektedir.

Kedi Lösemi Aşısı Fiyatları

Kedi aşı fiyatları veteriner hekim kliniklerinin bulunduğu bölgeye ve uygulama yapılan kliniğin ücret politikasına göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle fiyatlarla ilgili kesin bir fiyat vermek yerine kedi lösemi aşısı fiyat aralıklarından bahsetmek daha doğru bir yaklaşım olacaktır. 2020 yılında kedi lösemi aşısı fiyatları 70 ile 100 TL arasında değişiklik göstermektedir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.