En Oyuncu 5 Kedi Cinsi

20.11.2020 Deniz Öz


Kabul edelim, kediler genellikle miskin miskin yatmaları ve tembellikleri ile nam salmışlardır. Köpeklere kıyasla enerji seviyeleri de oyun istekleri de daha az olan dostlarımızın her biri aynı karaktere sahip değildir. Bazıları kucaktan inmek istemezken bazıları en ufak bir sevgi gösterisinde ortamdan koşarak uzaklaşabilir. Bazıları uçuşan sineklerin destinasyonlarını meraklı meraklı izlerken bazıları avcı kimliklerini ortaya çıkarabilir. Özünde, onları anlamak da hareketlerini anlamlandırmak da pek mümkün değildir.

Oyunculuk söz konusu olduğunda da mevzu bahis kedilerse işler biraz sarpa sarabilir. Kimileri oyun oynamakla zerre ilgilenmezken kimileri oyun oynasın diye aile bireylerinin gözlerinin içine bakabilir. Oyuncu kediler her cinste görülebilirken bazı cinsteki kediler arasında oyuncu olanlara daha sık rastlanır. Bu yazımızın konusu da aslında tam olarak bu; "oyuncu kedi cinsleri nelerdir?" sorusuna gelin, birlikte yanıt arayalım.

masanın üstünde oturan büyük kulaklı yavru kedi

1. Abyssinian

Habeş kedisi olarak da bilinen ve vahşi görünümüyle ilk bakışta tedirginlik yaratabilen Abyssinian cinsi kedilerin en önemli özellikleri insanı şaşkına çevirecek denli oyuncu olmalarıdır. Üçgen şekilli kafa yapıları ve büyük gözleri ile hipnotize edici bir güzelliğe sahip olan bu kediler tırmanma ve zıplama konusunda olimpik atletleri geride bırakan bir performans sergiler. Vahşi görünümleri ile tezat bir şekilde ev hayatına mükemmel ölçüde uyum sağlarlar. Aile bireylerine düşkün olsalar da tek bir kişiyi favorileri olarak benimserler. İlgi görmeyi çok sevmezler, yine de oyun isteklerine de "hayır" diyemezler. Oldukça yaratıcı olduğu bilinen bu cins keskin zekasıyla herhangi bir objeyi oyuncak haline getirebileceği için ortalıkta bırakılan eşyalar konusunda titiz davranılmalıdır.

beyaz masada yatan kahverengi beyaz birman kedisi

2. Birman

En sakin kediler listemizde yer alsa da bu cinsin oyunculuğu dillere destandır. İnteraktif kedi oyuncaklarına tabiri caizse delirirler, herhangi bir şeyi yakalamaya bayılırlar ve oyunlardan yeterince memnun kaldıklarında da aile bireylerini ödüllendirmek için kucakta zaman geçirebilirler. Emsalsiz güzellikleri, nazik doğaları ve oyunlara düşkünlükleri ile tanınan Birman cinsi kedileri mutlu etmek oldukça kolaydır; oyun oynarsanız size olan sevgileri bir kat daha artacaktır. Üstelik kilo almaya da meyilli olduklarından formda kalmaları adına oyun seansları egzersiz gereksinimi karşılamak için sıklaştırılabilir.

yukarı bakan küçük ırk uzun tüylü kedi

3. Munchkin

Ülkemizde çok yaygın olmayan ancak ılımlı doğası ve sevimliliği ile kendine hayran bırakan Munchkin, oyuncu kedi cinsleri arasında özel bir yere sahiptir. Kısa bacakları, meraklı gözleri ve enerjisi yüksek halleriyle gün boyu arkadaşlık edebilen bu cinsin arası diğer kedilerle de köpeklerle de insanlarla da oldukça iyidir. Onların temel amacı iyi zaman geçirmek ve iyi zaman geçirmek için de bolca oyun oynamaktır. Kiminle, kimlerle ya da insanlar mı hayvanlarla mı oyun oynayacağı onun için hiç sorun değildir. Hedefe odaklanır ve bitmek tükenmek bilmeyen enerjisiyle baş döndürür.

bahçe masasına otusrmuş zilli tasmalı siyam kedisi

4. Siamese

Siyam cinsi kedileri ayırt edici kılan birçok özellik vardır. Büyük ve derin derin bakan gözleri, muhteşem kürkleri, sempatik halleri ve konuşkanlıkları bu canlıyla zaman geçiren herkesi etkiler. Oldukça talepkâr oldukları bilinen bu cinsin fertleri, aile bireyleri ile zaman geçirmeyi severler, onlarla diyalog kurarlar, bıkmadan usanmadan konuşurlar ve oyun istekleri ile zaman zaman zorlu anlar yaşatabilirler. Eğer onlarla oyun oynayacak bir arkadaş bulamazlarsa sorun etmezler, Siyam kedileri kendilerini eğlendirecek bir oyun bulma konusunda hiçbir sıkıntı çekmezler. En olmadı muslukları açmayı deneyebilirler, dolapların içine saklanabilirler, hiç olmadık yerlere pusu kurup evdeki eşyaları aile bireylerinin önüne taşıyabilirler. Zekaları da yaratıcılıkları kadar geliştiğinden onların yapacaklarının sınırı pek yoktur. Siyam kedilerinin şaşırtıcı özellikleri hakkında detaylı bilgi almak isterseniz Siyam Kedilerinin En İlginç Özellikleri başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz.

ağaçta oturan mavi ve yeşil gözlü kedi

5. Van Kedisi

Güzellikleri, zekaları ve asil duruşları ile her gören onlara bayılıyor. Mavi, yeşil ve kehribar tonlarındaki iri gözleri; pamukları kıskandıran beyaz tüyleri ve her zaman kendinden emin duruşları ile Van kedileri bir ikon olmayı sürdürüyor. Yavruluk döneminden itibaren sosyalleştiklerinde tüm aile bireyleri ile sıcak ilişkiler kuran bu cins oyun oynamaya da bayılıyor. Ancak oyun oynarken sert hareketler, kucağa alınmalar, öpücüklere maruz kalmalar pek onlara göre değildir. Kararları kendileri vermeyi ve oyun oynamayı sevseler de "basit" bir oyun zihniyetine karşı çıkabilirler. Fiziksel oyunlar kadar mental olarak onları zorlayan bir seçenek olduğunda da keyiflerine diyecek olmaz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.