Kediler Neden Oyun Oynamaz?

Kediler Neden Oyun Oynamaz?

25.03.2022 Aysegül Tunçay


Kedinize top attığınızda, yün yumağı verdiğinizde ya da sevdiği oyuncakları çıkardığınızda tepkisiz kalıyorsa bunun çeşitli nedenleri vardır. Bu duruma akla ilk olarak "Kediler neden oyun oynamaz?" sorusu gelebilir. Kediniz önceden oyun oynamayı çok seviyorsa ve son zamanlarda oyunla ilgilenmeyi bıraktıysa ters giden bir şeyler olabilir.

Kediler kişilik ve aktivite seviyeleri olarak birbirlerinden çok farklı hayvanlardır. Bazı kediler aşırı hareketli ve oyuncuyken bazı kediler ise tek başına takılmayı sever ve oyun oynamakla pek ilgilenmez. Tüm yavrular özellikle 4 - 5 aylık olana kadar oldukça enerjiktir ve oyun oynamayı çok sever. Ancak bu durum giderek azalır. Kediler yetişkinliğe eriştiğinde ise genellikle oyun oynamayı hiç bırakmayanlar ve oturdukları koltuktan kalkmayanlar olarak iki ana gruba ayrılır.

Hareketlilik kedinin hem beyin hem de vücut sağlığı açısından önemlidir. Bu nedenle hareketsiz kalmayı seven bir kediniz olsa dahi onu hareketlendirmeniz gerekmektedir. "Kediler ne ile oynar?" sorusunun maalesef tek bir cevabı yoktur. Bu nedenle deneme yanılma yöntemleriyle onun ilgisini çekecek oyunları ya da oyuncakları bulmanız gerekir. Kediniz oyun oynamıyorsa ilk öğrenmeniz gereken şey aslında "Kediler nasıl oyun oynar?" sorusunun cevabı olabilir.

çalılar arasına gizlenen kedi

Kedilerde Oyun Oynamama Nedenleri

Ancak kediler sadece canı istemedikleri için oyun oynamıyorlar gibi bir durum söz konusu değildir. Bazı rahatsızlıklar kedinin davranışları üzerinde değişikliklere neden olabilmektedir. Önceden oyun oynamayı seven ve hareketli olan kediler bir rahatsızlık sonrasında bu huylarını bırakabilirler. Bu nedenle kedinin aslında neden oyuna ilgi duymadığını öğrenmek önemlidir. Kedilerin oyun oynamama nedenleri 4 kategoride ele alınabilir.

Sağlık Durumu

Kedilerde sağlık ile aktivite seviyesi direkt olarak ilişkilidir. Sağlıklı kediler gezmeyi, etrafı keşfetmeyi, koşmayı ya da oyun oynamayı genellikle sever. Sağlıksız kediler ise hareket etmemeyi ve sürekli olarak yatmayı tercih eder. Kedilerde artrit gibi yaş ile beraber ortaya çıkan hastalıklar aktivite seviyelerinin düşmesine neden olabilmektedir. Ayrıca kedinin kötü hissetmesine neden olacak bağırsak parazitleri gibi hastalıklar kedinin aktivite seviyelerini düşürebilir.

İç Güdülerin Tetiklenmesi

Kediler avcı hayvanlardır ve bu nedenle kedilerin oyunları aslında avlanmayı taklit eder. Kedilerin oynamayı sevdiği oyunlar iz sürme, gizlenme, pençeleme ya da kovalama davranışını tetikler. Yavru kediler patileriyle oyuncaklarını sağa sola atmayı, etrafta yürüyen insanların ayaklarını kovalamayı sever. Ancak yetişkin kedilerin daha etkili uyaranlara ihtiyacı vardır. Sonuçta kedi oyuncakları ancak diğer tarafın da bu oyuncakları oynamasını sağlayan bir insan varsa işe yararlar. Bu nedenle tek başına oyuncak yetmez ve kedinize zaman ayırmanız gerekir.

Stres Seviyesi

Kedilerde hareketsizliğin bir diğer sebebi de strestir. Aslında stres kedilerde birçok davranışsal değişikliğe yol açar. Üstelik bu değişiklikler bir anda meydana gelir. Stresli ya da baskı altında hisseden kediler oyun oynamak istemez. Bu da ister istemez "kedim mutsuz mu?" sorusunu akıllara getirir. Bu noktada aslında kediler oyun oynamadıkları için değil stres altında hissettikleri için oyun oynamazlar.

Hastalık Belirtisi

Kedilerin davranışlarında bir anda meydana gelen değişimler bir sağlık probleminin belirtisi olarak ortaya çıkabilmektedir. Özellikle oyun oynamayı seven ama bu davranışı bir anda bırakan kedilerde bu değişim genelde hastalık kaynaklıdır. Bazı kediler hasta olduklarında oyun oynamak için aşırı yorgun hisseder. Böyle durumlarda vakit kaybetmeden veteriner hekime başvurmak gerekir. Davranış değişikliğine neden olan hastalıklar ilerlediklerinde daha kötü sonuçlara neden olabilmektedir. Hastalığın erken teşhisi ise daha kısa ve konforlu tedavi süreciyle kedinin tekrardan sağlığına kavuşmasını sağlar.

kedi otuna sarılmış kedi

Kedilerde Oynamayı Tetikleyecek Öneriler

Kedilerin oyun oynamamasının birçok sebebi olabilir. Hatta basitçe kedi kendisine sunulan oyuncakları bile sevmemiş olabilir. Bu nedenle "Kedim oyun oynamıyor" demek yerine neden oyun oynamadığını düşünmelisiniz. Bunun için biraz alternatiflere göz gezdirmeniz gerekebilir.

Kedi otu kediler için inanılmaz bir uyarıcıdır. Ancak kedilerin yarısı kedi otuna karşı herhangi bir tepki vermez. Bazı kedilerin ise taze kedi otuyla beraber bambaşka bir kişiliği ortaya çıkabilir. Kedi otu taze, kurutulmuş, oyuncak içerisinde ya da sprey formunda bulunabilmektedir. Birkaç farklı alternatif deneyerek onun kedi otunu sevip sevmediğini öğrenebilirsiniz.

Oyuncakların kedinin ilgisini çekebilmesi için farklı şekillerde hareket etmesi gerekmektedir. Çok az kedi,tüylü oyuncaklara karşı koyabilmektedir. Tüylü oyuncakları eski bir kıyafetin ya da yastığın altına yerleştirip yavaşça çekerek kedinizin gözü önünde kaybolmasını sağlayabilirsiniz. Kediler bu tarz oyunları çok sever ve bir dahaki severde tüy kaybolmadan yakalamaya çalışır. Birçok kedi bu şekilde basit bir oyunla günlük egzersiz ihtiyacını karşılayacak kadar hareket edebilir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.